Week in week uit gaan de senioren, gewapend met badpak / zwembroek en handdoek, naar Naarden voor hun sportuitje.

Organisators van het hele gebeuren - zij regelen de touringbus, het innen van contributie en subsidie van de gemeente Weesp - zijn Luc Cornelissen en Cissy Douma.

Als de een zwemt, begeleidt de ander de volgende groep in de bus

Allebei hebben zij een zwemgroepje van dertig zwemmers onder hun hoede. Ze wisselen elkaar af. Cissy heeft de vroege bus en als zij zwemt rijdt de bus terug om de groep van Luc op te halen. Als Luc's groep het water in gaat is de groep van Cissy klaar en zo mag de chauffeur van de touringcar een paar keer op en neer tussen Weesp en Naarden.


Waarom in Naarden?

Een opmerkelijk gebeuren eigenlijk als je bedenkt dat de gemeente Weesp zelf ook een prachtig zwembad heeft. De vraag rijst dan ook: waarom komen ze week in, week uit naar Naarden? Voor deze senioren blijkt dat niets boven zwembad de Lunet gaat. "Dit is een geweldig bad waar we heel goed contact hebben met zwembadmanager Eddy de Gooijer. Het bevalt ons zo goed dat we dit dus al achttien jaar doen," lacht Cornelissen.

Cornelissen (78) vertelt dat hij en zijn vrouw Els, 'zij is een fanatiek zwemmer', jaren geleden al in Naarden zwommen; het zogenoemde 'lunchzwemmen'. "We leerden daar Eddy kennen die toen nog manager zwemzaken was. Wij zwommen samen met veel plezier in Naarden. Weesp had haar eigen zwembad, maar daar gebeurde in 2002 een ramp: het dak van het zwembad Blijwater stortte in."

Het vervoer naar Naarden wordt door de gemeente Weesp betaald

Hij vervolgt: "De toenmalige wethouder van Weesp regelde direct dat de jeugd en zwemvereniging Triton tijdelijk elders werden ondergebracht om te zwemmen. Voor de doelgroep senioren werd niets geregeld. Ik kwam met de wethouder in gesprek hierover en ik vertelde dat mijn vrouw en ik bij Eddy in Naarden zwommen. We kwamen al snel tot een akkoord: Wij Weespers zouden in Naarden gaan zwemmen en de gemeente zou de kosten van het busvervoer op zich nemen." En zo geschiedde dus ook. Het bleek een ijzersterke afspraak, die nu nog steeds staat." Er is hier echt  nog nooit moeilijk over gedaan", meldt hij.


Luc Cornelissen en Eddy de Gooijer van zwembad de Lunet hebben al 18 jaar een warm contact.

Sociale club

Dat laatste vindt ook mede-organisator Cissy Douma (69) die net, de haren nog nat, het bad uitkomt. "Het is een heerlijk uitje voor iedereen. Een hechte groep waarbij de leeftijd tussen de 60 en 90 jaar ligt. Het is een hele sociale club, we zien elkaar naast het zwemmen ook bijvoorbeeld in de stad of op de markt. We zingen in de bus als iemand jarig is, zoals laatst toen Pater Jan Haen 76 werd. Al met al zijn we een hele vaste club waarbij het ook heel erg om het sociale aspect draait."

Victoriabad niet geschikt

Geen haar op zijn hoofd dat Cornelissen met zijn zwemvrienden nog teruggaat naar Weesp. "Het Victoriabad in Weesp is niet geschikt voor onze doelgroep. In Naarden loopt de bodem van het bad schuin af en de temperatuur van het water is hier veel warmer, echt heerlijk. Bovendien is het bad in Weesp ook te klein voor onze groep. Laat ons maar lekker in Naarden zwemmen. Het is ook heel geschikt voor senioren die last hebben van lichamelijke klachten zoals reuma. Ze gaan ook wel eens mee zwemmen op doktersvoorschrift, want het is heel goed voor je. Het valt dan ook onder de noemer Meer Bewegen voor Ouderen."

Zelf heeft hij een hekel aan zwemmen

En gaat Cornelissen zelf ook nog even het water in? "Nee dank je, ik heb een hekel aan zwemmen", lacht hij. "Ik hou van het regelen, het sociale aspect en heel af en toe zwem ik eens een kort baantje als het zo uitkomt." Hij pakt zijn spulletje en staat op, de bus gaat, hij moet weer terug naar Weesp. "Tot volgende week maar weer, Eddy", klinkt het.

Er is nog plek in de bus voor ouderen die graag een keer mee willen naar Weesp. Bel voor alle informatie met Luc Cornelissen 06-20 889232 of Cissy Douma 0294-412271.