De rode loper is nog net niet voor ze uitgelegd, die wordt bewaard voor de huldiging van Sophia dezelfde middag, maar de kleuters worden woensdag wel met open armen ontvangen. Door de bode, de medewerkers van het museum en de burgemeester zelf.

Allemaal naar het museum

Het zijn er maar liefst 106, verdeeld over vier groepen, de eerste kleuters die het museum mogen bezoeken. In 2018 startte het educatieprogramma van Museum Weesp. "Dat eerste jaar hadden we 800 leerlingen over de vloer en vorig jaar weer", vertelt conservator Lisette Zijp. Het is de bedoeling dat iedere Weesper leerling in zijn basisschooltijd drie keer in het museum komt. Tot nu toe waren de bezoekjes aan het museum voor de groepen drie tot en met acht weggelegd. Maar daar is nu een programma voor de twee jongste klassen van het basisonderwijs bij gekomen, om kinderen zo jong mogelijk te laten kennismaken met de Weesper cultuur. 


Spannend

Spannend, niet alleen voor de kleuters, die het statige bordes beklimmen en in de hal meteen hun ogen uitkijken. Ook voor Truus en Henny van het museum en bode René, die de kinderen welkom heten en mee naar binnen tronen richting garderobe, eerst de jassen uit en dan naar boven.


De burgemeester

De kinderen mogen in de raadszaal allemaal op een raadszetel gaan zitten. Als Truus vertelt wat er vroeger achter een van de deuren van de raadszaal zat - de trap naar de kerkers waar de boeven werden opgesloten - is het muisstil. Heel even. Dan komen de vragen. Of die boeven er nog zijn, wat ze dan gedaan hadden en "Hé, dat hoofd boven de deur (een ornament in het stucwerk) mist een tand'. 

'Mijn moeder heeft thuis ook een ketting'

"Hallo meneer", klinkt het als burgemeester Bas Jan van Bochove binnenkomt en de bijeenkomst opent met een hamerslag, net alsof het een gewone raadsvergadering is. Hij vertelt dat iedereen kan zien dat hij de burgemeester is, door de ketting die hij om heeft. Een vingertje vliegt de lucht in. "Mijn moeder heeft thuis ook een ketting", wil een jongetje maar gezegd hebben. 


Verrassende vragen

Als je kleuters vragen laat stellen, komen er heel wat verrassende voorbij.

'Hebt u veel hulpjes?'

 'Waar slaapt u dan in het stadhuis' (nee, de burgemeester slaapt thuis en dat is niet in Weesp), 'hebt u veel hulpjes' (wel honderd), 'hoe word je burgemeester' ('soms staat er een advertentie in de krant, soms word je gevraagd), 'is uw werk leuk?' (ontzettend leuk) 'hoeveel verdien je als burgemeester (-) en 'hebt u ook een ladder' (eehhh, ja). Het ontlokt een klasgenootje: 'goh, ik wist niet dat een burgemeester ook moest schilderen'. Die kerker zijn ze ook nog niet vergeten: 'zitten er nu nog dieven in?' De burgemeester kan ze gerust stellen, dat was alleen vroeger.


De kamer van de burgemeester

Als alle belangrijke vragen gesteld zijn, komt er nog eentje: 'Mogen we je kamer zien?" Mooi, dat was nou net het volgende onderdeel in het programma. In zijn kamer toont de burgemeester trots alle mooie, antieke meubelen en de schilderijen aan de muur. "Kijk, dat schilderij is in deze kamer hier geschilderd. Je ziet mijn voorgangers, vroeger had je meerdere burgemeesters tegelijk en ook de bodes staan er op, net als René nu is. Dit zijn vader en zoon." Door het raam houdt de burgemeester een oogje in het zeil over het Grote Plein, vertelt hij, om te zien of  alles goed gaat in Weesp.

Weesper porselein

Dan is het tijd om de burgemeester weer gedag te zeggen. In de burgerzaal staan kopjes en schoteltjes en wat beeldjes klaar. Weesper porselein. Nou ja, deze komen uit de kringloopwinkel, vertrouwt conservator Zijp ons toe, maar voor de kinderen zijn het kostbare museumstukken en het lukt ze, bijna, om er ook niet aan te komen.


Marmeren vloer

Truus vraagt de kinderen ook nog even om de bijzondere marmeren vloer van de burgerzaal te bewonderen. Maar de concentratie is nu wel een beetje op en over die vlakken huppelen en springen, dat is natuurlijk ook leuk. 

Een voor een dalen ze de brede trap weer af en als alle jassen aangetrokken zijn, is het tijd om afscheid te nemen. Uitgezwaaid bij de deur door de bode roepen ze vrolijk gedag. Tot over een paar jaar, dan mogen ze nog meer zien van het bijzondere stadhuis en is het museum zelf op de bovenste verdiepingen ook open voor bezoek.

Beluister hier een impressie van het bezoek van de kleuters: