Dit overzicht wordt steeds boven aan het bericht aangevuld als er nieuws is. Mis je nog iets? Mail ons dan via redactie@weespernieuws.nl..

Updates 19 maart

Geen Weespers aan de Wand
Door de onzekerheid over het verloop van het coronavirus heeft het bestuur van 'Weespers aan de Wand' besloten om de kunstmanifestatie, die altijd plaatsvindt tijdens pinksteren, dit jaar niet door te laten gaan. 

Gemeenteloket 's avonds niet meer open
Vanaf dinsdag 23 maart is de gemeente niet meer open op dinsdagavond. Dit besluit is genomen om de dienstverlening met een kleinere bezetting toch door te kunnen laten gaan. Voor de overige openingstijden kunnen nog wel gewoon afspraken ingepland worden. Dit kan via www.weesp.nl/afspraak, of telefonisch via (0294) 491 391.

Niet zwemmen
Ook de zwembaden hebben de deuren gesloten. Het Victoriabad is in ieder geval tot en met 6 april gesloten. Ook de wekelijkse zwemuurtjes van senioren in zwmebad de Lunet gaan tot nader orde niet door.

Updates 18 maart

Onlinekerkdiensten
De kerkdiensten zijn geannuleerd tot in ieder geval 6 april, maar de Protestantse Gemeente Weesp Driemond speelt hier op in door de komende zondagen om 10.00 uur een korte viering uit te zenden via een livestream. Op die dagen is vanaf 9.45 uur een link naar de livestream beschikbaar op www.pgwd.nl.

Autopuzzelritten later
Autosportvereniging De Vechtstreek heeft besloten de twee eerstvolgende evenementen niet door te laten gaan. Het gaat om de Dag van Weesp, die op 19 april gepland stond, en de 49e Nacht van Weesp, gepland voor 9 en 10 mei. De vereniging kijkt naar mogelijkheden om de ritten in het najaar alsnog te organiseren.

Niet de boot in
Net als alle sportverenigingen sluit ook Roeivereniging Weesp tot en met 6 april. Er is een algeheel roeiverbod, meldt het bestuur van de vereniging.

Updates 17 maart

Vuilnis ophalen gaat gewoon door
De GAD meldt dat zij de gezondheid van de medewerkers en het kunnen blijven uitvoeren van het inzamelen van huishoudelijk afval als grootste prioriteit ziet. Tussen 17 maart en 6 april is er vooralsnog alleen een wijziging in de inzameling van gft, dat wordt weer tweewekelijks ingezameld. De wijzigingen worden aangepast in de inzamelkalender. Het mobiele scheidingsstation zal tot 6 april niet worden ingezet. De scheidingsstations in Bussum, Huizen, Hilversum en Weesp blijven vooralsnog geopend. Bezoekers wordt gevraagd om afstand te nemen en elkaar de ruimte te geven bij de containers.

Vrijwilligerscentrale van Versa
In ieder geval tot en met 5 april zijn er geen inloopspreekuren, de vrijwlligerscentrale is telefonisch en per e-mail bereikbaar. Alle informatie, en de vacaturebank, is te vinden op vcweesp.nl.

Updates 16 maart

Wel markt op dinsdag
Dinsdag gaat de markt gewoon door. Het is detailhandel en die mag openblijven, laat een woordvoerder van de gemeente weten. Wel wordt iedereen verzocht om afstand tot elkaar te bewaren en zo veel mogelijk te pinnen.

Don Bosco stelt opening uit
De speeltuin aan de 's-Gravelandseweg zou op 3 april voor het eerst opengaan, maar blijft vooralsnog zeker tot en met 6 april gesloten.

Bibliotheek dicht
De bibliotheek sluit de deuren tot 7 april en daarmee gaan ook alle activiteiten deze periode niet door. Dat is maandag 16 maart besloten. Een aantal bijeenkomsten was al afgelast, zoals de boekpresentatie van Joep van Leeuwen op 22 maart.

Johannes Passion gaat niet door
De uitvoering van de Johannes Passion door Camerata Fectionata op 4 april gaat niet door. Mensen die al kaarten hebben gekocht kunnen deze terugbrengen bij de verkoopadressen, laat de organisatie weten.

Update 15 maart

Horeca
Alle horecagelegenheden zijn zondagavond 15 maart om 18.00 uur gesloten. Ze blijven dicht tot en met 6 april.

Berichten tot en met 13 maart

Geen foto's van Verheul
Het zou een mooie avond worden, donderdag 19 maart in de Van Houtenkerk. Tijdens een speciale avond die was belegd door de Historische Kring Weesp zou fotograaf André Verheul sr. meer dan honderd foto's uit zijn omvangrijke collectie tonen en bespreken. Daaronder veel nieuwsfoto's die de kolommen van onder andere WeesperNieuws en De Nieuwe Weesper hebben gehaald. Maar ook dit 'feestje' gaat het niet worden. De nieuwe datum is 20 mei, maar zeker is dat niet.  

City of Wesopa schrapt voorstellingen
Ook de City of Wesopa heeft in elk geval tot en met 31 maart door alle voorstellingen een streep gehaald. Dat was nog niet zeker omdat veel voorstellingen niet de 100 bezoekers halen, maar inmiddels is de kogel door de kerk. "Wij vinden het op dit moment niet verantwoord om veel mensen bij elkaar te brengen in een relatief kleine ruimte. Wij voelen ons verantwoordelijk voor onze bezoekers en onze vrijwilligers/medewerkers en nemen daarom dit besluit", schrijft Jantine Zeeman, voorzitter van het bestuur. De voorstellingen worden verplaatst naar een later moment. Kaartkopers worden per e-mail bericht en iedereen die een kaartje heeft gekocht via de bilbiotheek wordt gevraagd contact met de bieb op te nemen.

Vivium scherpt bezoekregels aan
Vivium Zorggroep, die in Weesp de locaties Oversingel en De Hogeweyk heeft, heeft de bezoekregels aangescherpt. “We hebben de familieleden en andere contactpersonen van onze cliënten verzocht het bezoek zo veel mogelijk te beperken”, zegt Marieke van Dooren van Vivium. “En zeker aan bezoekers met verkoudheidsklachten doen we de dringende oproep om voorlopig even niet te komen.” De bewoners van beide centra vallen onder de kwetsbare doelgroep. Vivium heeft brieven en e-mails gestuurd over de maatregelen en ook bij de ingang wordt het bezoek met posters gewezen op de maatregelen.

Geen clubkampioenschappen Viking
Schaatstrainingsgroep Viking kan het seizoen dit jaar niet afsluiten met de traditionele clubkampioenschappen. Dat laat wedstrijdsecretaris René Groot weten. De leden schaatsen op de Jaap Edenbaan in Amsterdam en die is dicht.

Discussie-avond moskee afgeblazen
De interreligieuze discussie-avond over geloofsrituelen die volgende week in de Assoenat moskee zou plaatsvinden gaat niet door. Vertegenwoordigers van de moskee, de PKN-kerk en de Parochie van Levend Water zouden met elkaar en met het publiek in gesprek gaan, maar achten dit niet verantwoord.

Eén bezoeker per patiënt Tergooi
Tergooi heeft een aantal verscherpte maatregelen getroffen om de verspreiding van het coronavirus en besmetting van medewerkers en patiënten te beperken. In navolging van de maatregelen van het kabinet probeert ook Tergooi een piek aan besmettingen en een overvol ziekenhuis te voorkomen. De bestaande bezoekersregeling is per direct aangescherpt. Dit betekent dat alle patiënten die in Tergooi zijn opgenomen maximaal één bezoeker per bezoekuur mogen ontvangen. Vanaf vandaag worden afspraken op de polikliniek, waar mogelijk, vervangen door telefonische consulten. Patiënten voor wie dit geldt, worden van tevoren hierover gebeld. Als patiënten niet gebeld worden, gaat de afspraak gewoon door.
"Wij beseffen dat dit vergaande maatregelen zijn, maar nemen die om onze kwetsbare patiënten en onze onmisbare medewerkers te beschermen", aldus Tergooi. Vanwege het coronavirus schudden de zorgverleners patiënten en bezoekers preventief ook even niet de hand.

Livestream bij de uitvaart?
Bij Myosotis Uitvaartverzorging ligt de vraag wat te doen met een uitvaartplechtigheid waar meer dan 100 mensen worden verwacht? Charles Benschop vertelt dat er nu een aantal plechtigheden gepland staan waar deze grens waarschijnlijk wordt gepasseerd en hij is met de nabestaanden hierover in overleg. "We laten die plechtigheden in elk geval doorgaan, want terug kan niet meer. We bekijken wel of we maatregelen kunnen nemen om het aantal mensen te beperken. Je kunt dan denken aan een livestream, maar je kunt ook overwegen om de advertentie niet openbaar te maken zodat alleen personen die er echt bij moeten zijn, worden uitgenodigd. Zeker voor nieuwe plechtigheden gaan we hierover in overleg."
Benschop vindt het verder ook de verantwoordelijkheid van mensen zelf. "Ik kan me voorstellen dat je, als je naar een begrafenis of crematie van iemand wilt die wat verder van je af staat, je afvraagt: moet ik daar nu wel heen? En ik moet zeggen dat ik merk dat het de laatste tijd minder druk is. Ik had plechtigheden waar ik meer mensen had verwacht. En dat is al van voor de persconferentie."
Een condoleance is volgens Benschop overigens in principe makkelijker te organiseren. "Die kun je makkelijk opsplitsen in twee avonden. De ene avond dat deel en de andere die mensen."  

Geen antwoorden van Sophia
Vragen stellen aan Sophia Kruithof, de winnares van The Voice of Holland, om die vervolgens door haar te laten beantwoorden. Het is een goed idee en dat is hetgeen er voor leerlingen van het Vechtstede College aankomende dinsdag op het programma stond. Inderdaad stond, want ook dit is afgeblazen. Maar voor de verandering komt dit niet door het coronavirus. Sophia heeft aangegeven zich de komende tijd volledig te willen richten op school (ze doet examen havo) en geen tijd te hebben voor randzaken.

Markten ontspringen de dans
De weekmarkt op dinsdag en de biologische markt op vrijdag ontspringen vooralsnog de dans, zo laat de gemeente weten. Ook zijn de loketten van de gemeente tot nader order gewoon geopend. Wél is een streep gezet gezet door alle bijeenkomsten die door de gemeente tussen nu en 31 maart zijn georganiseerd en ook Museum Weesp en het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen zijn gesloten. Voor wat betreft huwelijksvoltrekkingen is er niets aan de hand. Grote huwelijken staan in de rest van maart niet gepland en bij kleine kosteloze huwelijken gaat het over het algemeen om een klein gezelschap en die vinden gewoon doorgang.      

Opening Laurentiuskerk gecanceld
De opening van de verbouwde Laurentiuskerk stond gepland op vrijdag 3 april. Dat valt buiten de grens van 31 maart, maar Cees van Vliet laat weten dat besloten is om de opening tot nader order uit te stellen. "Niemand weet hoe dit verder zal lopen, maar uit voorzorg voor gezondheid van de bezoekers hebben we dit besluit genomen." Wanneer de officiële opening nu wel is, is volgens hem niet te zeggen. "We gaan gewoon door met organiseren en dan zien we het wel. Dit moet een feestje zijn en dan moet iedereen ook het gevoel hebben dat het een feestje kan worden."

Bakkerij Cor Mühl verzoekt klanten afstand te houden en wil maximaal zes klanten tegelijk in de winkel

Speeltuin: wel klussen, maar geen binnenactiviteiten
De grote vrijwilligersdag NL Doet is weliswaar landelijk afgeblazen, maar Don Bosco wil zaterdag toch gaan klussen. Het bestuur van de speeltuin is ervan overtuigd dat er voor de werkzaamheden buiten voldoende ruimte tussen de vrijwilligers is. Don Bosco verwacht tussen de 15 en 20 klussers, dat is verder onder de grens van evenementen met meer dan 100 personen die het kabinet gisteren heeft gesteld. De binnenactiviteiten van morgen heeft de speeltuin wel afgelast.

Schoolvoetbaltoernooi afgelast
Het schoolvoetbaltoernooi dat woensdag 25 maart zou beginnen bij FC Weesp met de finale op woensdag 1 april is geschrapt. Hieraan doen elk jaar honderden kinderen uit Weesp en Driemond mee.
Andere maatregelen op het gebied van sport:
- Turnvereniging WVGV heeft de (ouders van) de leden laten weten dat alle turnwedstrijden tot in ieder geval eind maart worden afgelast. Dit is een beslissing van de Nederlandse gymnastiekbond. De trainingen - met kleinere groepen kinderen - gaan vooralsnog wel door, maar als de ontwikkelingen daarom vragen zal WVGV het beleid daarop aanpassen, zo staat in het bericht aan de leden.
- Bij handbalvereniging WeHave gaan tot zeker 31 maart de trainingen, de wedstrijden en het grote toernooi van zaterdag 28 maart niet door. Hoewel bij de trainingen over het algemeen minder dan 100 mensen aanwezig zijn, heeft het bestuur toch besloten de oproep van de handbalbond om ook de trainingen af te gelasten hierin te volgen. De club zegt verder dat er een grote kans is dat alleen de beslissende wedstrijden zullen worden ingehaald. Wat dat voor de competitie betekent is volgens WeHave-voorzitter Edwin Hoving nog niet te zeggen.

Geen Dansen bij Jansen
Bij Hotel Hart van Weesp regent het momenteel annuleringen, laat Peter Jansen weten. Dat gebeurde de laatste weken sowieso, maar nadat gisteren de maatregelen bekend werden ging het allemaal wel heel snel. "Ik denk dat momenteel 80 procent minder kamers zijn bezet dan vorig jaar rond deze tijd", aldus Jansen. Inmiddels heeft Jansen voor de medewerkers arbeidstijdverkorting aangevraagd. En ook het populaire dansfeest voor 35-plussers Dansen bij Jansen gaat deze maand niet door. Dat stond gepland voor 28 maart.

Hamsteren in de winkels
Toiletpapier. Dat is met afstand het product dat momenteel het snelst de schappen bij de supermarkten verlaat. Zowel bij beide AH's als bij Deen gaat het hard. Het toeval wil dat deze week het wc-papier bij AH in de aanbieding is. "Je kan maar nooit weten en bederven kan het niet", vertelt mevrouw Hansen, die haar karretje met onder andere twee pakken met elk twaalf rollen toiletpapier vooruitduwt. En ook, waar mogelijk, lang houdbare producten neemt ze veel mee.
Maar is het nodig, dat hamsteren? Bij Albert Heijn hebben ze de gewoonte om 'alles via het hoofdkantoor' te laten lopen als het om communicatie gaat, maar de cheffin van dienst op de Achtergracht meldt wel dat zij het in elk geval niet nodig vindt. "Er wordt nog gewoon beleverd en alles is te krijgen. Momenteel staat er een vrachtwagen voor de deur."