Lekker druk. Alsof er niets aan de hand is, en misschien is dat ook maar goed. Corona beheerst momenteel ons leven, maar het is ook wel fijn als er nog iets overeind blijft. Zoiets als de weekmarkt in Weesp. Net zoals trouwens de meeste markten in de omgeving. Vooralsnog zijn, zeggen de marktlieden, alleen Amstelveen en Hoofddorp gecanceld. En dat begrijpen ze dan weer niet, want de marktkooplieden menen stuk voor stuk dat je beter op een markt kan lopen waar het virus wegwaait in plaats van in een supermarkt waar het verduveld lastig is om te meten of je echt anderhalve meter afstand houdt tot iedereen. 

'Iedereen is er, met uitzondering van het kaasvrouwtje' 

Volgende week

Iedereen is er ook, op ‘het kaasvrouwtje’ na, maar wat de reden daarvan is weet niemand. Iedereen kent iedereen op de markt, maar contact buiten de dinsdagochtend hebben ze niet. Ze zal er volgende week ook wel weer zijn, denken ze. Hoe dan ook: vorige week waren er als gevolg van hevige regen veel minder kramen dan nu.

Beter zelfs

De handel loopt ook gewoon door. Bij een aantal beter zelfs dan normaal. In deze tijden is er blijkbaar grote behoefte aan vitaminerijke producten, hetgeen de grote drukte bij de grote groentekraam van René van Winsen verklaart. “Mensen gaan gezonder eten. Vitamines vinden mensen belangrijk en dat zien we aan de verkoop. Veel citrusvruchten. De sinaasappelen zijn bij wijze van spreken niet aan te slepen”, vertelt Van Winsen.

Veiliger

De vraag of het hem verbaast dat de markt gewoon doorgaat, beantwoordt hij resoluut. “Ik denk serieus dat het buiten veiliger is dan binnen. Nee, lekker in een supermarkt lopen, daar word je vrolijk van momenteel.” Van hamsteraars merkt hij trouwens weinig. “Dat kan ook niet, want wij hebben versproducten.”

Kop van de Slijkstraat

Dat, van die versproducten, geldt ook voor Jan Bootsman, van vishandel Bootsman die steevast op de kop van de Slijkstraat staat. “Mensen vriezen misschien vlees in, maar geen vis. Dat doen de meeste mensen niet.” Voor hem is het niet drukker maar ook niet stiller: business as usual dus. “Door de week sta ik bij een aantal supermarkten en daar heb ik wel profijt van. Bij die supermarkten is het namelijk drukker dan normaal en heel wat mensen nemen dan toch nog even een lekker stukje vis mee.”

'Ik was mijn handen elke dag om de haverklap. Niet vanwege het coronavirus maar dat doe ik altijd' 

Hygiëne 

Bootsman gat zijn handen maar weer eens wassen. Vanwege het coronavirus? “Nee hoor, ik was elke dag mijn handen om de haverklap. Ik ben in de weer met verse vis, dan mogen de mensen ook wel hygiëne verwachten.”

Aardappelen en uiten

Dennis Elderbeek draait inmiddels op zijn kraam vlakbij het stadskantoor 'heel lekker' met zijn aardappelen en uien; beide producten met veel vitamine. “Nou en of ik dat merk. Het is veel drukker dan normaal. En niet alleen vanwege de vitamines, maar ook gewoon vanwege het feit dat in veel supermarkten geen aardappel meer te krijgen is. Wij zijn dan het alternatief. Prima toch?”

Dennis Eldebeek is tevreden over zijn handel.

Geen tijd

Verder heeft hij geen tijd, want de volgende klanten staan er alweer. Met twee plastic zakken staat Jannie Kouwenhoven (“Nee, ik kom niet uit Weesp, maar ik kom hier wel zowat elke week naar de markt”) klaar om aardappelen in te kopen. “Nee, niet meer dan normaal. Voordat je het weet lopen ze uit en heb je er niks meer aan.”

'Mensen worden gek als ze binnen zitten, ik althans wel'

Ziektekiemen

Ze is blij met de markt, onder ook vanwege met het feit dat ze er even uit kan. “Mensen worden gek als ze binnen moeten blijven, ik althans wel. Dus ik hoop dat de markt niet ook dicht gaat. En waarom zouden ze ook? Hier zijn minder ziektekiemen dan in een supermarkt en hoe je het ook wend of keert: eten moet je altijd blijven doen.”

Non-food

In de voeding gat het dus allemaal naar behoren, maar hoe zit het in de non-food? Dat ligt er maar net aan in welke handel je zit. Adriaan verkoopt planten en hij merkt, zeker nu het zonnetje lekker schijnt, dat mensen snakken naar het voorjaar. “De meeste mensen hebben nu tijd om in de tuin te werken en daar profiteren wij van.”


Mensen snakken naar het voorjaar en kopen daarom plantjes.

Dameskleding

Tegenover hem, voor De Eendracht waar het momenteel akelig stil is, staat Mandy met dameskleding. Bij har zit de klad er wel in. “Het is echt heel erg stil. Ik heb even nagevraagd hoe het bij de anderen zit en de grote lijn is dat de mensen die in de voeding zitten het goed doen of zelfs beter dan normaal, terwijl iedereen in de non-food veel minder verkoopt. Jammer natuurlijk, maar ik snap het ook wel. De prioriteiten liggen nu even anders.” 

Boodschappen doen

Voor de gemeente is het overeind houden van de weekmarkt logisch, want mensen moeten boodschappen doen en waarom dan niet op de markt. Maar de eerste keer in het corona-tijdperk is het gemeentebestuur wel iets opgevallen: er wordt niet altijd voldoende afstand tot elkaar gehouden. " En dat moet echt, ook in de winkels", zegt burgemeester Van Bochove.

'Er wordt niet altijd voldoende afstand gehouden' 

Niet stoppen

Vooralsnog is er geen aanleiding om met de markt te stoppen en dat geldt ook voor de biologische markt op vrijdagochtend. Maar of dit zo blijft, is de vraag. Er wordt van dag tot dag naar gekeken en ook wordt gekeken wat omliggende gemeenten met hun markten doen en dat zou, laat Van Bochove weten, ertoe kunnen leiden dat de markten worden geannuleerd.