In de eerste week van de corona-crisis circuleerden er ‘officiële cijfers’ over het aantal patiënten dat in de regio besmet is met het coronavirus. Om de een of andere reden stond de teller voor Weesp lange tijd op nul en zelfs de mensen van de GGD verbaasden zich daar over: overal corona, behalve in Weesp, best vreemd. Gisteren kwam er op sociale media een bericht overheen over een jonge Weesper die de eerste corona patiënt in Weesp zou zijn. Helaas voor iedereen die zich stiekem al een beetje rijk rekende: de aantallen liggen veel en waarschijnlijk heel veel hoger.

27 Weespers

Bij het corona-spreekuur in Weesp dat maandag open ging, zijn deze week al 27 personen uit Weesp geweest die symptomen hebben van een besmetting. Voor de goede orde: niemand werd getest op het virus, dus het kan nooit voor de volle 100 procent worden vastgesteld of iemand besmet is. Bij zeven dagen hoge koorts en bizar veel hoesten is de kans wel 99 procent. Of meer zelfs. In elk geval zijn deze signalen voor de huisarts het sein: zij of hij is besmet.

Ernstig zieken

Op het spreekuur komen over het algemeen alleen mensen die hevig ziek zijn of mensen met verdenking op corona die om andere redenen gezien moeten worden (bijvoorbeeld hechten van een wond). Er is daarom een reële kans dat het aantal nog veel hoger ligt, maar dat veel mensen die niet doodziek zijn, zich niet melden. “Dit zijn allemaal patiënten van wie wij zeggen ‘Daar is iets mee.’" Dan hebben we het nog niet eens over iedereen die op een andere manier aanklopt bij het medische kanaal, bijvoorbeeld via de spoedeisende hulp, wat niet verstandig is.”

Over het algemeen is er bij deze patiënten nog geen aanleiding geweest om groot alarm te slaan. Volgens Burggraaff zijn tot nu twee patiënten (“Maar ik heb niet alle getallen paraat”) doorverwezen naar het ziekenhuis. “Bij de meesten adviseren we om de situatie nog één of twee dagen aan te kijken. Is het dan niet beter, dan kunnen we een medicijn geven, maar het probleem is natuurlijk dat er nog geen echt medicijn is. Het is schieten met hagel een complet op basis van onze inschattingen. We geven daarom niet heel snel een medicijn.”

'Bij de meesten adviseren we om de situatie nog een of twee dagen aan te kijken' 

Het aantal mensen dat zich tot de huisartsen wendt, is door de bank genomen enigszins op leeftijd, maar vooral valt op dat het en dwarsdoorsnee is van de bevolking. “We hebben ook een jonge gezonde man gehad die terug was gekomen van een skivakantie in Oostenrijk en skiën doe je niet als je kwetsbaar bent. Bovendien is die persoon in een gebied geweest dat niet bekend stond als een brandhaard, Maar echt alle tekenen wijzen erop dat hij corona heeft. En vanmiddag komt er een kindje dat al een week koorts heeft. Dat is vrij lang voor een kind, dus die willen we zeker zien. De ellende is ook dat we het allemaal niet goed weten. Het kan zomaar dat we langsgaan bij iemand met een gebroken been en dat die persoon ook is besmet met het virus. Ik sluit dat in de huidige situatie niet uit.”

Echt ziek

Mensen kunnen naar hun huisarts bellen (de eigen huisarts is het loket) als ze echt ziek zijn, zegt Burggraaff. Maar wat is dat, echt ziek zijn? “Mensen die bellen dat ze echt ziek zijn vragen we altijd waar dat uit blijkt. Op basis daarvan maken wij een afweging of de persoon langs moet komen of niet. Gechargeerd gezegd: een week lang hoge koorts, veel hoesten en kortademig zijn als je halverwege de trap bent, zijn voor ons signalen dat iemand echt ziek is.”

'Als je halverwege de trap doodmoe bent en je hebt koorts, dan ben je echt ziek'

In Weesp hebben de huisartsen, zegt Burggraaff, momenteel voor ongeveer twee weken mondkapjes en dat is niet genoeg. “Wij verwachten nog een groot aantal patiënten en denken ook dat dit nog heel lang gaat duren. Ik raad daarom iedereen aan om mondkapjes en andere beschermende materialen die je over hebt bij ons af te geven. Maar ik adviseer daarnaast ook om ze niet allemaal weg te doen, want er is een kans dat je ze nog hard nodig zult hebben. Ik sluit zeker niet uit dat we naar een situatie gaan zoals Hongkong waar je alleen naar buiten mag met een mondkapje. Hong Kong is niet ver weg hoor.”

Regionaal Corona Centrum

Inmiddels is op het terrein van Tergooi in Blaricum (bij de huisartsenpost) een regionaal Corona Centrum ingericht waar ook de Weesper huisartsen in meedraaien. Dit betekent dat het Corona-centrum in Weesp na vandaag wordt gesloten.

'Als regionaal spreekuur niet toereikend is, dan gaat het spreekuur in Weesp weer open'

“Wij stappen over van ons plaatselijke spreekuur naar het regionale centrum en we verwachten vooralsnog dat dit zal voorzien in de behoefte. Maar als het niet toereikend is, dan zullen we het spreekuur hier weer open moeten stellen.