"We leven in een bijzondere situatie. Het coronavirus heeft ons in zijn greep en dat vraagt om ernstige maatregelen", zo verwoordde Van Bochove de situatie eerder. In een videoboodschap aan alle Weespers, op zich al een teken dat we een zeer buitengewone periode doormaken. De ontwikkelingen volgen elkaar razendsnel op en soms is er alweer nieuws als we net een bericht gemaakt hebben. Dat zal met sommige delen uit deze podcast niet anders zijn.

Ruimte om op te treden

De extra bevoegdheden die hij nu als burgemeester ter beschikking heeft, had hij liever niet nodig gehad, vertelt Van Bochove. "Omdat je mensen zoveel mogelijk ruimte en vrijheid wilt laten. Maar als mensen die niet aankunnen, moet je wel de ruimte krijgen om op te kunnen treden. Die hebben we nu gekregen en daar gaan we mee aan de slag."

'Er blijven mensen die denken dat regels voor iedereen gelden, behalve voor hen'

"De ziekte grijpt wild om zich heen en je moet mensen zo goed mogelijk beschermen, met name kwetsbare mensen. Dat betekent dat iedereen, ook wie denkt dat hij onkwetsbaar is, daar een bijdrage aan moet leveren. Ook in Weesp hebben we gezien dat niet iedereen dat serieus nam. Heel veel mensen wel, waarvoor mijn dank en waardering. Maar er blijven mensen die denken dat regels voor iedereen gelden, behalve voor hen."

Samenscholen

Gevraagd naar een voorbeeld vertelt Van Bochove: "We zagen toch groepen jongeren die wel blijven samenscholen, die de afstand niet bewaren en zeggen dat dat niet nodig is ‘want mij overkomt niks’. Die een grote mond hebben tegen handhavers en doorgaan met hun gedrag als ze daarop worden aangesproken. Die op allerlei in plekken in de stad bij elkaar gaan zitten en sporten op plekken waar dat niet mag." 

Sportparken

Sportparken zijn al gesloten en maandag is ook het openbare sportveld aan de Papelaan met hekken afgesloten. "Op sportparken mogen mensen niet komen, dat is een heldere boodschap, toch zijn dat vooral de plekken waar mensen toch komen", aldus de burgemeester. "Op dit moment heb ik geen andere specifieke plekken voor ogen om te sluiten, maar in de nieuwe maatregel kunnen we die op elk moment dat dat nodig is aanwijzen en dan ook optreden en handhaven."

'Naast sportparken zijn er nog geen andere plekken om te sluiten'

In eerste instantie zullen toezichthouders en boa’s waarschuwend optreden. Maar helpt dat niet voldoende, dan zal uiteindelijk de politie worden ingezet, zegt Van Bochove. '"Zij hebben ook de mogelijkheid om boetes uit te schrijven. Iedereen die niet wil luisteren krijgt gewoon de maandag aangekondigde boete." Dat kan fors oplopen, tot wel 400 euro voor particulieren. 

Markt

Afstand houden is een belangrijke regel, en tijdens de markt dinsdagochtend leek dat beter te gaan dan vorige week, is de indruk van Van Bochove. "Het zal van minuut tot minuut iets verschillend geweest zijn, maar op de beelden die voor mij zijn gemaakt heb ik gezien dat er vanmorgen wel rekening werk gehouden met de afstand. Er stond een groot aantal borden om te waarschuwen. Er waren ook minder mensen op de markt dan vorige week, dus de boodschap lijkt langzaam in te dringen, maar je moet hem blijven herhalen."  Of de markten ook de komende tijd openblijven, wordt dinsdagmiddag besloten tijdens het overleg in de Veiligheidsregio.

Veel aanvragen voor steun

De gemeente controleert niet alleen of ondernemers zich houden aan de regels in de noodverordening, maar is ook verantwoordelijk voor het uitvoeren van steunmaatregelen van het Rijk voor onder andere gedupeerde horeca-ondernemers, kappers en schoonheidsspecialisten. "De druk op de ambtelijke organisatie om dat te doen is heel erg groot. Er zijn heel veel mensen die zich melden en niet iedereen kan a la minute worden geholpen. Dat is op zich wel een probleem maar daar heb ik nu geen andere oplossing voor", aldus Van Bochove. "En voor het overige moet de gemeente zich beraden over maatregelen ten aanzien van belastingen en heffingen, daar zal binnenkort duidelijkheid over komen."