‘Liedjes voor Nederland' noemt ze haar vlogs. Ze richt zich elke dag op een andere doelgroep of thema. Zo zong ze al voor ouderen, voor burgers die bang zijn en voor werknemers in de luchtvaart die mensen ondanks alle risico's en maatregelen zich inzetten om mensen veilig thuis te krijgen. 

Het zijn liedjes met een lach en een traan, veelal bewerkingen van theaterliedjes uit de pen van haar grote voorbeeld: Brigitte Kaandorp. De Weespse schrijft ze 's ochtends in haar slaapkamer en neem ze 's middags op in de woonkamer van haar ouderlijk huis. Dan even editen en in de loop van de avond komen de filmpjes online, soms eerder. Een aantal vlogs, zoals die voor de stewards en stewardessen, zijn al duizenden keren bekeken tot in het buitenland aan toe. 

'Laat het juni worden gauw. 
Drie maanden moeten we toch halen. 
Kom ik snel weer langs bij jou. 
Dan begin jij weer zo te stralen'

Die woorden zingt de Weespse in het liedje van afgelopen dinsdag (24 maart). Hierin wendt ze zich tot de bewoners van verzorgingstehuizen en hun families, die elkaar nu niet kunnen opzoeken vanwege het bezoekverbod dat ouderen moet beschermen maar wat ook eenzaamheid met zich meebrengt. "Mijn opa's en oma's wonen nog zelfstandig, maar ik zing voor andere projecten regelmatig en met veel plezier in verzorgingshuizen. Daarom kan ik erg meevoelen met deze risicogroep en weet ik hoe belangrijk muziek kan zijn voor ouderen." 

'Muziek maakt me gelukkig'

Voor Janneke zelf is muziek ook ontzettend belangrijk. "Muziek maakt me gelukkig. Het zorgt ervoor dat ik niet ten onder ga aan al het deprimerende nieuws van nu. Ik had hier al anderhalve week eerder willen beginnen, maar toen was ik zelf ziek. Corona? Misschien wel. Ik had in ieder geval wel keelklachten en mijn stem was weg. Maar het kan net zo goed de stress rond musical De Jantjes geweest zijn want spanning en teleurstelling wil bij mij ook nog wel eens op mijn keel slaan. In ieder geval: Ik ben thuis gebleven om uit te zieken en voel me inmiddels weer goed." 

'Het lenteliedje was een stuk vrolijker, maar ook daarvan gaan mensen huilen' 

Janneke, die we in Weesp onder meer kennen van Up with Janneke (ze reisde met Up with People de hele wereld over), Christmas with Janneke & Friends, Koningsdag, Weesp got Talent en producties van Theaterschool Zone 1380, krijgt veel reacties op haar nieuwe liedjesproject. Ze heeft al een vaste schare kijkers die via social media ontroerd reageren. "Mijn laatste liedje over de lente was daarom een stuk vrolijker, maar ook dat bracht mensen aan het huilen. Deze tijd heeft ook zo'n impact op mensen, dat merk ik ook aan mezelf. Ik kan zelf altijd al ontzettend geëmotioneerd raken van muziek en dat is nu nog erger. Die mooie reacties leggen wel een druk op me. Mijn trouwste volgers zitten echt te wachten op het volgende liedje. Dan wil ik natuurlijk wel met iets goeds komen."

Fluitende piano

Nu ze er toch over begint: wat kunnen we vanavond verwachten? "Geen idee nog, ik denk aan iets rond 'Liefde in tijden van corona'. Er speelt vandaag ook iets anders mee. De piano moet gestemd worden. Bij dat lied over de lente waarin ik zing over fluitende vogeltjes, floot mijn piano zo ongeveer net zo hard mee. Mijn moeder wees onze vaste pianostemmer op mijn project en die wist na één filmpje genoeg: hier was sprake van een noodgeval, haha. Gelukkig kan hij straks komen. Dat moet eerst in orde zijn voor ik het volgende liedje opneem, dat geeft mij ook wat meer tijd om te schrijven. En dat is fijn, want het ontbreekt me vandaag enigzins aan inspiratie."

Die uitspraak brengt haar op het volgende: Als Weespers of andere kijkers/ luisteraars ideeën hebben voor een liedje, doelgroep of onderwerp, dan hoort ze dat graag: "Daar sta ik heel erg voor open." Janneke is bereikbaar via upwithjanneke.com.

Eén van de liedjes, die voor het luchtvaartpersoneel, vind je hieronder. De andere filmpjes zijn hier te bekijken.