Sinds vorige week bieden de huisartsen in Weesp patiënten aan om contact te hebben via beeldbellen. Dat voorkomt immers fysiek contact. Helaas lopen lang niet alle contacten even gladjes. 

'We hebben te maken met een compleet andere dynamiek'

Technische storing

Burggraaff: “Om te beginnen zijn wij heel druk met organiseren dat de beeldverbinding tot stand kan komen. Dat is compleet nieuw voor ons. En is er eenmaal een beeldverbinding, dan wil een technische storing nog wel eens roet in het eten gooien. Maandag was er een storing bij een aantal providers en wij hebben daar meteen last van. Dan gaat het beeld brokkelen of valt het plotseling weg en ook hebben we af en toe geen geluid meer. Van de week had ik een indringend, emotioneel videogesprek met een patiënt en daar kwam opeens een storing overheen. Weg goed gesprek. Dat vind ik lastig. Het is een compleet andere dynamiek waar zowel de patiënten als wij geen ervaring mee hebben.”

Alleen in de spreekkamer

Bij elk beeldconsult zorgt Burggraaff ervoor dat hij altijd alleen in de spreekkamer zit. “Ik doe de deuren dicht en zeg tegen mijn gesprekspartner dat we dan alleen zitten, net zoals bij een normaal consult. Sommige patiënten sluiten zich vervolgens ook af, maar niet iedereen doet dat en het kan natuurlijk ook niet altijd. Dan loopt er opeens iemand door de kamer en dan merk je gelijk dat de concentratie wegvalt."

Telefoongesprek

Ook heeft niet iedereen toegang tot beeldbellen. Als dat er niet in zit, wordt het een telefoongesprek. “Dat lukt altijd wel, maar is verre van ideaal. En als tijdens het gesprek blijkt dat we langs moeten gaan omdat iemand echt doodziek is, dan doen we dat natuurlijk. Maar ik kom dan wél binnen in beschermende kleding en met een bril en mondkapje, want voor hetzelfde geld is het wél corona.”

'De gewone gezondheidszorg gaat ook gewoon door' 

Inmiddels merkt Burggraaff in alle contacten dat patiënten zuinig zijn op de dokter. “Veel mensen hebben een houding van ‘nu maar even niet, want de dokter zal het nu wel heel druk hebben met corona.’ Dat is natuurlijk waar maar de, noem het even andere gezondheidszorg gaat natuurlijk gewoon door. Er zijn hoe dan ook situaties die je echt door de dokter moet laten bekijken. Vandaag nog heb ik iemand naar het ziekenhuis laten brengen omdat zijn nieren niet werken. Hallo, daar kun je niet thuis mee blijven zitten. En ziekenhuizen houden daar ook rekening mee, natuurlijk. Van de 2600 IC-bedden die nodig zijn, zijn er vierhonderd bestemd voor patiënten met iets anders dan corona.”

Mentale klachten

Burggraaff heeft intussen wel het idee dat steeds meer mensen beginnen te kampen met mentale klachten. “Corona zit ook in ons hoofd. Iedereen heeft het erover, wij ook, en dat doet iets met het gestel. Er zijn echt schrijnende gevallen. Ik had vandaag een gesprek met een patiënt die het echt verschrikkelijk vond dat ze haar dochter niet kon zien, omdat haar vriend corona heeft. Er moet niet worden onderschat wat voor impact de huidige situatie heeft op mensen. Hoewel daar vrijwel niemand over piept, ook weer om de arts die het toch al zo druk heeft te beschermen.”

Corona-piek

Inmiddels heeft Burggraaff het idee dat we de corona-piek nog moeten krijgen, maar echt zeker weten doet hij niet. “Vraag je me of het aantal corona-patiënten stijgt, dan heb ik daar geen goed antwoord op omdat veel mensen met corona ons niet bellen. Als de nood niet echt hoog is, kunnen we weinig anders voor je betekenen dan het advies dat het moet uitzieken. Veel mensen weten inmiddels hoe dat zit, maar ik mis daardoor het overzicht.”