De GGD is met de teststraat gestart na een oproep van minister Hugo de Jonge om medewerkers te testen. Sinds dinsdag is deze er en kunnen zo'n beetje alle zorgverleners die niet in het ziekenhuis werkzaam zijn, hier gratis terecht. Er is per dag ruimte voor honderd testen. Dinsdag, op dag 1, kwam de teller niet boven de twintig uit.

Desondanks staan veel mensen in de rij om getest te worden, werd de voorbije dagen duidelijk. Het zogenaamde callcenter van de GGD kreeg maandag - toen het nieuws van de teststraat echt bekendheid kreeg - maar liefst 123 belletjes met vooral vragen van mensen of zij getest konden worden. De dagen ervoor kwamen er hooguit twintig telefoontjes binnen. "En mensen willen soms ook alleen maar gehoord worden", vertelt arts infectieziekten Jacqueline Sleven van de GGD. "Ze willen hun verhaal kwijt. Het gaat ook om heel heftige situaties."

De GGD-test voor zorgpersoneel wordt (bij voorkeur) aangevraagd vanuit de eigen werkgever, bijvoorbeeld door de instellingsarts, bedrijfsarts, arbo-arts of specialist ouderengeneeskunde. Als dit niet mogelijk is, kan de aanvraag eventueel via de eigen huisarts verlopen. Zorgmedewerkers kunnen dus niet op eigen houtje een test aanvragen.

Testcriteria

Een aanvraag krijgt groen licht als deze aan de testcriteria voldoet. Een test is namelijk niet bij elke zorgmedewerker noodzakelijk, stelt de GGD. Het testaanbod is onder meer bedoeld voor zorgmedewerkers die niet erg ziek zijn of zolang ze ziek zijn geen persoonlijke beschermingsmiddelen kunnen gebruiken tijdens het werk. Een ander criterium is dat de continuïteit van zorg in het geding moet zijn. Bij een negatieve testuitslag (geen corona) zou de medewerker, in overleg met de arts, weer aan het werk kunnen gaan.

Normaal ben ik nooit ziek, maar nu heb ik veel last van verkoudheid en geen reuk of smaak

Directeur René Stumpel van de GGD Gooi en Vechtstreek en Sleven hebben eigenlijk nog geen idee hoeveel zorgmedewerkers zij de komende tijd in de teststraat tegen zullen komen. Wel constateren zij dat de zorg in deze regio een grote werkgever is en er sprake is van een schrijnend tekort aan voldoende beschermingsmiddelen (mondkapjes en kleding onder andere). 

Maar doordat er van een standaardoperatie nu geen sprake is en het lastig plannen is, is het lastig inschatten hoe een en ander verloopt. "De achtergrond is ook heel wispelturig", meent Sleven. "We kunnen alleen putten uit de ervaringen uit China en Zuid-Korea, maar deze zijn behoorlijk gekleurd door de politieke situatie en gezondheidszorg daar. De omgeving daar is totaal anders."

Keel en neus

Bij de teststraat zelf loopt het wel heel soepel. De eerste vijf zorgmedewerkers die getest worden krijgen - nadat ze de benodigde papieren met hun persoonsgegevens hebben overhandigd - een uitstrijk in de keel en daarna in de neus. Vervolgens gaan beide stokjes in een buisje met vloeistof en is het wachten op de uitslag. GGD-verpleegkundigen Kees Edink en Lian Horsman hebben de afgelopen dagen al vele testen uitgevoerd, bijvoorbeeld in verzorgingshuizen. Nu staan zij een paar uur per dag in de parkeergarage.

Tijdens dag 1, dinsdag, valt vooral op dat veel Vivium-thuiszorgmedewerkers uit Naarden komen. "Ik zit al een week thuis", zegt een vrouw na de test. "Normaal ben ik nooit ziek, maar nu heb ik veel last van verkoudheid en geen reuk of smaak. Nu wil ik graag die uitslag hebben. Ik wil weer zo snel mogelijk aan het werk."