Sinds vrijdag 3 april is de H.H. Laurentius en Maria Magdalenakerk aan de Troelstralaan elke dinsdag- en vrijdagochtend van 10.00 tot 11.00 uur open voor een stil gebed en/of het aansteken van een kaarsje. Ook is diaken Van Meeteren op die momenten aanwezig. Hij heeft palmtakjes gezegend die in plastic zakjes klaarliggen bij de uitgang. Mensen mogen zo'n takje meenemen voor thuis. 

Looproute langs het kruis

Vandaag, Goede vrijdag, staat van 10.00 tot 11.00 uur het kruis voorin de kerk. De parochianen kunnen dan een kaarsje aansteken of bloemen neerleggen. Ook wordt de kruisweg - gemaakt door pastoor Gideon van Meeteren - geprojecteerd. Hierin worden de belangrijkste gebeurtenissen rond de lijdensweg van Christus in beeld gebracht aan de hand van schilderijen. Om ervoor te zorgen dat er niet teveel mensen tegelijk in de kerk zijn, is er een looproute gemaakt. De parochianen mogen met één persoon tegelijk en met een minimale afstand van 1,5 meter langs de staties lopen. De route is eenrichtingsverkeer. Parochianen met verkoudheidsverschijnsel wordt verzocht thuis te blijven. De kruisweg thuis bekijken en beluisteren kan ook en is ook het verstandigste. De presentatie staat al online, klik hier

Kruiswegprojectie brengt de lijdensweg van Christus in beeld

Morgen (zaterdag 11 april) wordt er door het regionale pastores-team een centrale paaswake gehouden in de Emmauskerk in Hilversum. Hierin worden ook de paaskaarsen van de H.H. Laurentius- en Maria Magdalenakerk en de H. Nicolaaskerk in Muiden gewijd. Voorganger van deze viering is pastoor Jules Dresmé, die sinds 1 oktober 2019 als regiopastoor ook pastoor is van de Weesper parochie. De paaswake wordt om 20.00 uur live uitgezonden via het TouTube-kanaal van de kerk. Hetzelfde geldt voor de eucharistieviering van 11.00 uur op eerste paasdag. 

Contact zoeken met ouderen

Verder wijst de Weesper parochie op vieringen en gebeden van katholieke kerken in de omgeving die online te volgen zijn, een overzicht hiervan is te vinden op de parochievanlevendwater.nl. Het parochiesecretariaat laat verder weten dat er bij de oudere en alleenstaande parochianen paasgroeten en liturgieboekjes zijn bezorgd. "Daarnaast proberen we zoveel mogelijk telefonisch contact met elkaar te houden. Het parochiesecretariaat is van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur telefonisch bereikbaar op nummer 0294-412530. Ook belt onze diaken zelf mensen op om te vragen hoe het met ze gaat." 

Live vanuit de Grote Kerk

De Protestantse gemeente Weesp Driemond werkt voor de reguliere diensten al langer met livestreams. Op zondagen worden korte vieringen uitgezonden vanuit de Grote Kerk en daar wordt door de gemeenteleden dankbaar gebruik van gemaakt. Ook rond Pasen is er een programma: vanavond om 19.30 uur is er een Goede Vrijdagviering met dominee Dick Pruiksma, mezzo-sopraan Lieke Coenraad en pianiste/organiste Christine Kamp. De paaswake is op zaterdag 11 april om 22.00 uur met dominee Berit Bootsma - Gerritsen, met het verzoek aan de kijkers om op tafel of in het raam een kaars klaar te zetten die mensen dan tijdens de viering op hetzelfde moment kunnen ontsteken. De paaszondagviering is om 10.00 uur, ook met dominee Bootsma - Gerritsen. De liverstream-links zijn te vinden op de website van de kerkgemeente. 

'Ik maak dwars door de camera verbinding met alle mensen die thuis'

Voor Berit Bootsma was het in het begin wel even wennen om voor de camera te staan in een lege kerk: "Aan de ene kant is het heel vreemd. We zijn met maar zes mensen en de kerk is dus heel stil. Tijdens de dienst heb ik niet het contact met de mensen zoals ik dat normaal gesproken heb. Het medium van de livestream vraagt om aanpassingen. We hebben de vieringen beperkt tot een half uur, dat is lang genoeg. Daarnaast probeer ik met beelden mijn verhaal visueel te ondersteunen". Ze voelt zich wel heel erg verbonden met alle mensen die meekijken: "Tijdens de dienst kunnen we zien hoeveel mensen er meekijken. Dat zijn geen anonieme cijfertjes, maar mensen met een naam en een gezicht. Ik ken een groot deel van die mensen en stel me voor hoe ze thuis aan het kijken en meevieren zijn. Daardoor valt die camera tijdens de viering bijna weg. Ik praat niet tegen de camera, maar maak dwars door de camera verbinding met alle mensen die thuis de viering volgen".

Chatten na afloop

Berit krijgt veel positieve reacties op de vieringen via de liverstreams, zegt ze. "Er is heel veel waardering voor mij als predikant, maar ook voor de vrijwilligers die dit op korte termijn mogelijk hebben gemaakt. Het doet mensen goed om de kerk te zien en de vaste gezichten van de predikanten en pianiste. Zonder de mensen die hiertoe het initiatief hebben genomen, was dit allemaal niet mogelijk geweest. We kunnen aan het aantal kijkers al zien dat deze livestream-vieringen in een behoefte voorzien. Er zijn gemiddeld 100 tot 120 volgers. Als je bedenkt dat sommigen met zijn tweeën of het hele gezin kijken, dan zijn het minstens 150 mensen die op dat moment meekijken. Daarnaast wordt de dienst nog regelmatig terug gekeken. Na de de viering reageren de bezoekers soms via de chatfunctie op YouTube. Ze wensen elkaar dan een goede zondag en dergelijke. Daarnaast ontvang ik na een viering vaak appjes of mailtjes met bedankjes en soms een tip of idee ter verbetering."