"We zagen een bericht op Facebook dat Anneke Dijkstra, eigenaresse van 'pizzabus' Mrs. Italy uit Hilversum, nauwelijks meer opdrachten had voor de komende maanden als gevolg van de coronacrisis. We bedachten dat het misschien een leuk idee was om een avond te organiseren met Mrs. Italy in ons buurtje", vertellen Spiegel-bewoners Robert en Jeroen. "Op deze manier kunnen we lokale ondernemers met een Rollende Keuken ondersteunen en is het goed voor de saamhorigheid in de buurt nu iedereen toch een beetje opgesloten thuis zit. Mrs. Italy was de eerste en dat was toen meteen een groot succes."

Verse maaltijden

Door het enthousiasme van de buurt hebben Jeroen en Robert besloten het elke dinsdagavond te blijven organiseren. "De maaltijden worden vers gemaakt en ondanks de 1,5 meter afstand is het gezellig om je buurtgenoten even te zien en te spreken. Sommige mensen voelen zich in deze periode eenzaam en zo'n wekelijks verzetje wordt dan echt gewaardeerd. In het weekend maken we een afhaalschema, want het is natuurlijk belangrijk dat er niet te veel mensen tegelijkertijd bij de truck staan. Het schema is zo opgesteld dat er tussen 17.00 en 20.00 uur elke tien minuten een bewoner zijn of haar maaltijd op kan halen. We hebben voor de komende weken een Japanse en Franse Rollende Keuken gereserveerd en gaan er zeker nog een tijd mee door. Bewoners vinden het leuk dat we kiezen voor verschillende eetstijlen en komen ook zelf met suggesties."

'Bewoners vinden het leuk dat we kiezen voor verschillende eetstijlen'

Rollende Keuken Ambassadeur

"In onze buurt zaten we al snel aan de maximale capaciteit, daarom roepen we iedereen op om dit initiatief over te nemen voor hun eigen wijk om deze getroffen groep ondernemers te helpen. En het is natuurlijk ook fijn als je een avondje niet hoeft te koken. Wil jij ook wel een 'Rollende Keuken Ambassadeur' in jouw buurt worden, maar weet je niet hoe je dit kunt organiseren, ga dan naar www.buurtkeukens.nl. Je hebt dan direct contact met een Rollende Keuken naar keuze en het werkt heel simpel via WhatsApp. Samen met de foodtruckondernemer is de organisatie dan zo gepiept. Daarnaast kun je ons ook vinden op de Facebookpagina Bussum Corona help. Daar staan nog veel meer mooie lokale initiatieven op, echt een aanrader!"

Politie greep in

Op dinsdag 31 maart verliep het rollende keuken-avondje minder leuk. Toen kwamen boa's en politie het initiatief beëindigen, omdat het in strijd zou zijn met de nu geldende regels. Met een besluit dat B en W Gooise Meren deze week heeft genomen kan de foodtruck wel weer komen. De trucks zijn op dinsdag en donderdag tussen 17.00 en 21.00 uur - maximaal twee uur op dezelfde verkoopplaats - welkom in Gooise Meren. Het college van Gooise Meren staat dit gedurende de noodverordening toe. Wel onder de strikte spelregels. Zo is het niet toegestaan dat meerdere foodtrucks bij elkaar staan, en binnen een straal van 250 meter mag geen andere venter een verkoopplaats innemen. De regeling geldt voor heel Gooise Meren.

Bij voorkeur lokale foodtrucks, dan steun je immers ook de lokale ondernemers

Kansen scheppen

Het college wil hiermee met name kansen scheppen voor lokale (horeca)ondernemers. Wethouder economie Alexander Luijten: "Het initiatief ligt bij de bewoners van wijken en buurten. Het is mooi dat inwoners zelf met initiatieven komen om gezamenlijk deze moeilijke tijd door te komen. Ik roep hen op om met name lokale ondernemers uit te nodigen op die avonden bij hun langs te komen. Op die manier steunen wij onze bewoners en onze ondernemers." Uiteraard blijven wel alle voorwaarden van de noodverordening, waaronder het houden van de vereiste minimum afstand van anderhalve meter, van kracht.

Geen wildgroei

Met de nieuwe regels voorkomt de gemeente dat er een wildgroei ontstaat aan foodtrucks die zich gedurende langere tijd en elke dag van de week in een wijk of buurt ophouden. Door de regulering is handhaving en toezicht door de boa’s ook goed mogelijk. Het biedt ook helderheid aan de initiatiefnemers over wat wel en niet is toegestaan. De doordeweekse dagen ontlasten de gezinnen rond etenstijd. Door deze beperking worden horeca-initiatieven in recreatiegebieden in het weekend voorkomen. De boa's kunnen daar onverkort tegen optreden, zoals de bedoeling is van de landelijke maatregelen. Door de afstand tussen de verkoopplaatsen kan er geen ongewenst foodfestival ontstaan waardoor klanten blijven 'hangen'.