Een paar maanden op een Caribisch eiland, wie wil dat nou niet? Natuurlijk, er moest in de aanloop naar de 40ste editie van de Heineken Regatta in maart heel veel geregeld worden, maar dat kwam daarna wel goed. Nikki en Marc hadden er namelijk een vakantie aan vastgeplakt en zouden na de regatta gaan eilandhoppen. 

Orkaanseizoen 

Maar dat kwam er allemaal niet meer van en inmiddels zijn de Weespse en haar man het wel zat op Sint Maarten. Bovendien komt het orkaanseizoen eraan en dan kun je je om verschillende redenen beter uit de voeten maken. Omdat terugvliegen er voorlopig niet inzit, besloten ze aan te haken bij 'The Austrian Ocean Race Project'. Simpel gezegd zeilen ze met de Oostenrijkse wedstrijdboot via de Atlantische oceaan naar Europa, met als eindbestemming Nederland. Maar zo simpel is het in de praktijk niet. Bij het verzamelen van bemanningsleden, andere gestrande reizigers en de bevoorrading is het steeds spannend: mogen ze wel aan land? Zonder water en voedsel komen ze immers niet ver. 

'Vrienden hier vrezen dat de lockdown gaat leiden tot opstanden en plunderingen'

Vluchten geannuleerd

De Heineken Regatta heeft nog net kunnen plaatsvinden, maar vlak na het evenement kreeg ook Sint Maarten te maken met het coronavirus: "Gelijk na de regatta kwam ook de corona hier en kwam alles op lockdown te zitten. Wat lastig is, want het eiland leeft van toerisme. Helaas konden wij niet meer op tijd een vlucht krijgen en alles wat we hadden om geboekt - eerst 23 maart, toen 2 april - werd geannuleerd", vertelt Nikki. Toen begon het stel het toch wel benauwd te krijgen: "Door vrienden hier, die de orkaan Irma hebben meegemaakt, werden we gewaarschuwd voor opstanden en bestormingen als mensen geen geld en eten meer hebben. Zij achten de kans groot ons dat de lockdown hier ook weer op uit gaat draaien". 

Team Oostenrijk

Nikki en Marc kwamen via de wedstrijdorganisatie van Heineken Regatta in contact met een groep zeilers uit Oostenrijk die hun wedstrijdzeilboot terug moesten zien krijgen voor het orkaanseizoen zou beginnen. Die hadden het plan met de boot naar Scheveningen te varen, omdat Nederland het enige Europese land is wat nog Europese boten binnen laat. Nikki: "We waren ook aan het wachten op de Nederlandse repatriëring, maar die liet weinig tot niets van zich horen. En na meerdere malen contact te hebben gehad, konden ze ons nog steeds niks vertellen over een eventuele terugkeer. Daarom hebben we besloten om met de Ocean Race-boot 'Sisi' mee te varen." 

Nikki en Marc varen mee op de Oostenrijkse wedstrijdzeilboot 'Sisi'   

Meteen wegwezen

Om de oversteek te kunnen maken, moesten er met dezelfde wedstrijdboot eerst voorraden en andere Europeanen worden opgehaald op Antigua en Saint Vincent. Dat verliep moeizaam: "Op Saint Vincent bleek ondanks onze contacten met - en toezeggingen van - het Oostenrijkse consulaat dat we niet aan wal mochten om de boot bevoorraden. Dit was ons enige stevige plan, omdat dit Saint Vincent niet op lock down zit en alle andere eilanden wel. We mochten de personen oppikken, maar daarna moesten we gelijk wegwezen." 

'Al met al heel spannend, maar ook wel heel gaaf om mee te maken'

Er zat dus niets anders op dan voor de benodigde voorraden terug te zeilen naar Sint Maarten. Daar moesten Nikki, Marc en de zes andere zeilers opnieuw hemel en aarde bewegen om aan land te mogen. Inmiddels hebben ze brandstof, water en voedsel en vandaag gaan ze proberen voldoende campinggas te bemachtigen. Zodra er voldoende voorraad is, begint het team aan de oversteek. Nikki hoopt dan binnen drie, vier weken terug in Nederland te zijn: "Al met al heel spannend, maar ook wel heel gaaf om mee te maken."

De boot Sisi en de bemanning volgen kan hier.