Het was vooral een spontane actie, ook bedoeld om de bijzondere opsporingsambtenaren (boa’s) van de gemeente Gooise Meren te ondersteunen. En achteraf wordt de handhavingsactie van afgelopen weekend gezien als succesvol.

Ruim veertig ambtenaren van de gemeente Gooise Meren ondersteunden tijdens de afgelopen paasdagen de gemeentelijke boa’s bij de handhaving op de gedragsregels om zo verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat deden zij na de oproep van burgemeester Han ter Heegde donderdagochtend om zich aan te melden als '1,5-metercontroleur'.

'Uitzonderlijk beroep in een bijzondere tijd'

Ter Heegde sprak van een 'uitzonderlijk beroep in een bijzondere tijd'. "Samen staan we sterk tegen corona", aldus de burgemeester. Binnen een paar uur hadden zich ruim veertig controleurs aangemeld. Belangrijke reden voor veel medewerkers om zich aan te melden was ook om elkaar weer eens te zien. Dat was alweer een paar weken terug.

Tweetallen

Op vrijdag, zaterdag, zondag en maandag gingen de ambtenaren in tweetallen de straat op om mensen aan te spreken die zich niet aan de anderhalve meter afstand hielden. Zij waren allemaal herkenbaar aan hun felkleurige vest van de gemeente. Ter Heegde, de wethouders Nico Schimmel en Geert-Jan Hendriks en Margriet van Schaik, directeur van de gemeentelijke organisatie, namen ook een dagdeel van drie uur voor hun rekening. De burgemeester was maandagmiddag te vinden in Naarden.

Boetes mochten de bestuurders en ambtenaren niet uitdelen

Boetes mochten de bestuurders en ambtenaren niet uitdelen. Dat recht hadden alleen de boa's. Zij focusten zich op bekende plekken waar mensen mogelijk samenscholen. Vlak voor het weekend meldde de gemeente dat de inwoners van Gooise Meren zich goed aan de corona-gedragsregels houden. "Bij winkels, in het openbare leven en op de weekmarkt wordt ruim afstand gehouden van elkaar, maar sporadisch zoeken groepen mensen elkaar toch op."

De gemeente spreekt achteraf van een geslaagde actie, al is de kans aanwezig dat er geen vervolg op komt.