De GGD kreeg afgelopen woensdag de zwartepiet toegespeeld. Actualiteitenprogramma Nieuwsuur maakte een rondje langs organisaties in de gezondheidszorg en de conclusie was bikkelhard: de GGD zou veel te traag en te bureaucratisch zijn om snel en doelmatig corona-tests uit te voeren. En dat terwijl ‘testen, testen en nog eens testen’ van zorgmedewerkers momenteel het devies is van gezondheidsminister Hugo de Jonge. Een aantal instellingen zou al zijn overgaan om zelf te testen.

Zwakste schakel

De GGD als zwakste schakel, dat was het geschetste beeld en daar komt Marije Mansfeld tegen in het geweer. Mansfeld, strategisch communicatie specialist van de GGD Gooi en Vechtstreek, laat in heldere bewoordingen weten dat in elk geval de GGD Gooi en Vechtstreek meer dan voldoende capaciteit heeft om te testen. Van de ongeveer honderd tests die dagelijks in de corona-teststraat in Bussum kunnen worden afgenomen, worden er gemiddeld zestig gebruikt. Mansfeld: “Er is veel kritiek op de GGD, maar als we elke dag honderd mensen kunnen testen en er komen er maar zestig, dan ligt het niet aan ons.”

'Kom maar op, aan ons ligt het niet' 

Ze legt uit hoe het zit. “Allen zorgmedewerkers met klachten die wijzen op Covid-19 kunnen momenteel worden getest zodat kan worden vastgesteld of ze besmet zijn waardoor ze moeten thuisblijven of dat een hoestje slechts een verkoudheid is. Dit is belangrijk voor de stabiliteit in de zorgsector.”

Heel snel

Mansfeld gelooft niet dat zorgmedewerkers niet op de hoogte zijn van de mogelijkheid om te testen. “Als iemand klachten heeft die op corona duiden, dan gaat zij of hij naar de huisarts of de instellingsarts. Verwijst de arts door, dan kan binnen een dag worden getest, dus dat gaat allemaal heel snel.”

Meer doelgroepen

“Ik vermoed”, schrijft Mansfeld verderop in het bericht, 'dat er de komende weken meer doelgroepen getest worden, bijvoorbeeld leerkrachten en fysiotherapeuten.'  Als je nog lang niet aan je taks zit, is dat geen gekke gedachte. Maar waarom wordt dat dan niet meteen gedaan? Het blijkt dat dit niet aan de GGD is, zegt Mansfeld.

'Als de minister besluit dat ook andere beroepsgroepen moeten worden getest, dan kunnen we dat ook aan' 

“Wij zijn een uitvoerende organisatie en gaan daar niet over. Maar als de minister besluit dat we ook andere beroepsgroepen kunnen testen, dan gaan we dat doen. En als dan blijkt dat de corona-teststraat die we nu in Bussum hebben niet voldoende is, dan moeten er middelen worden vrijgemaakt om een tweede testsstraat in te richten."