Een groots volksfeest gaat het niet worden, dat zou ook niet gepast zijn. Maar er thuis een gezellige dag van maken, dat moet toch kunnen. Sla de oranjebitter en oranje tompouces dus maar vast in en maak je op voor een Weesper Koningsdag die via YouTube de huiskamer binnenkomt.

Met alles wat voorzitter Gerda de Weerdt nu tijdens de coronacrisis op haar bordje heeft liggen (thuisscholing van vier kinderen en haar praktijk als relatietherapeut), moest zij ook wel even slikken toen het oorspronkelijke draaiboek voor Koningsdag 2020 zo de prullenbak in kon. "Mijn eerste gedachte was: laat dan maar, volgend jaar weer." Maar Koningsdag ongemerkt voorbij laten gaan, dat vond ze ook maar een deprimerende gedachte. Al vrij snel daarna begonnen de eerste ideeën alweer te borrelen."

Filmpjes

Dat kreeg een concrete vorm toen Weesper Berry van Raay zich meldde bij de Oranjevereniging. Hij werkt als geluidstechnicus bij de Nationale Opera & Ballet en kwam met het idee om een YouTube-kanaal te vullen met filmpjes en bijdragen van bekende en minder bekende Weespers. De toespraak van de burgemeester en het Wilhelmus konden hier dan ook op uitgezonden worden. Hierop maakten Gerda en vice-voorzitter Werner Taube-Petrignani zelf een aantal promofilmpjes en plaatste het WeesperNieuws een oproep. Hoe staat het met de inzendingen? Gerda: "We hebben al aardig wat leuke filmpjes binnen, maar het mogen er nog veel meer worden want Koningsdag duurt lang. We hebben ook een aantal programma-onderdelen op een vaste tijd, zoals de aubade om 10.00 uur en een pubquiz om 16.30 uur maar tussendoor loopt een lus met die filmpjes. Het is leuk als een filmpje vaker voorbij komt, maar dat moet ook weer niet te vaak zijn." 

Weesp kan tenminste nog zeggen dat de winnares van The Voice kwam optreden 

Liedje voor Weesp 

De voorzitter is druk bezig met het strikken van bekende Weespers: "Ik heb al hele mooie toezeggingen. Denk hierbij aan Sophia Kruithof, de winnares van The Voice of Holland, en cabaretière Sara Kroos." Ook Janneke de Groot heeft medewerking beloofd. De zangeres zong vorig jaar nog voor een vol plein het Wilhelmus (zie foto). Sinds half maart maakt ze elke dag een vlog met daarin steeds een ander 'Liedje voor Nederland'. Ze zong op deze plek al de zorgmedewerkers en de ouderen toe en gaat ook wel eens in op een verzoekje. En maandag zingt ze dus een liedje speciaal voor Weesp. Ook burgemeester Bas Jan van Bochove werkt mee. Normaal spreekt hij op Koningsdag vanaf het balkon van het stadhuis de bevolking van Weesp toe, dit jaar doet hij dat via een livestream. 


Janneke de Groot zingt op het balkon van het stadhuis het Wilhelmus. Foto: Ingrid Voet. 

Het wordt dit jaar dus vooral YouTube kijken met Koningsdag, maar tussendoor zorgt de Oranjevereniging ook voor actie. Zo kunnen kinderen bij de Weesper bakkers een doosje stoepkrijt afhalen waarmee ze op Koningsdag de stoep voor hun huis kunnen opfleuren. Ook is er een stempelkaart gemaakt met spelletjes die ouders in hun eigen huis of tuin met de kinderen kunnen spelen. Het gaat om spelletjes met simpele materialen die vrijwel iedereen wel in huis heeft, zoals een emmer, een spons, een ballon en propjes papier. De stempelkaart staat in de krant van woensdag, de materialen staan erbij en daarmee zou je kunnen checken of je alle benodigdheden in huis hebt. De stempelkaart staat op een speciale dubbele pagina, met puzzels, een kleurplaat en meer. Daar zijn leuke prijzen mee te winnen. Ook is er een Oranjebrief via de scholen verspreid, met daarbij een vlaggetje om te knutselen en in de tuin bij Oversingel en De Hogeweyk te prikken.

Bij de bakker stoepkrijt halen en op Koningsdag je stoep versieren 

Vaste tijden

In de krant staat ook het programma afgedrukt. Door voor bepaalde activiteiten een vaste tijd te prikken, zoals de aubade, de pubquiz en een toast op de burgemeester wordt het saamhorigheidsgevoel groter. We kunnen dan wel niet met zijn allen de straat op, maar als we op het zelfde moment het volkslied zingen, een quiz spelen of een glas oranjebitter heffen zijn we toch een beetje samen. Hieronder het programma in het kort. Het volledige programma is zogezegd woensdag in de krant te vinden. 

Maandag 27 april 2020
06.16 uur Vlaggen uit
10.00 uur Carillonconcert
10:00 uur Het Wilhelmus
De hele dag: stoepkrijten, de kleurplaat inkleuren, de puzzels maken etc.

Programma Livestream (via YouTube kanaal Oranjevereniging Weesp)
09.00 uur Historische beelden Koningsdag Weesp
10.00 uur Het Wilhelmus
10.05 uur Toespraak burgemeester
10.15 uur Filmpjes van Weespers
12.00 uur Goochelaar David Nathan
13.00 uur poppentheater Fatsnerran
16.00 uur Toast op de Koning
16.30 uur Pubquiz
17.30 uur Filmpjes van Weespers
20.30 uur Samenvatting Weesper ondernemersquiz vragen
21.00 uur Digitaal Vuurwerk

Maak ook een filmpje

De Oranjevereniging hoopt dat er deze week nog veel filmpjes ingestuurd worden. Iedereen mag meedoen, hoe meer filmpjes hoe leuker en gevarieerder het wordt. Enige voorwaarde is dat het iets met Koningsdag te maken heeft en iets persoonlijks vertelt over jou of jouw gezin als Weespers in tijden van Corona. Vertel wat Oranje voor jou betekent, op welke Weesper je juist nu trots bent. Deel mooie herinnering aan eerdere Koningsdagen/Koninginnedagen. Laat weten hoe het met je gaat nu tijdens de crisis: Hoe kom je de tijd door, heb je tips voor anderen? En omdat er bij feest muziek hoort: van welk liedje wordt je blij? De leukste inzendingen worden beloond met een prijs. Maak een filmpje met je smartphone en stuur het resultaat zo snel mogelijk naar 2020@oranjeverenigingweesp.nl. Vermeld daarbij naam en leeftijd.