Dokter Burggraaff zat dinsdagavond net als miljoenen andere Nederlanders voor de buis om te horen wat premier Rutte zou zeggen over de maatregelen om corona in te dammen. “Vorige week heb ik al gezegd dat wij het gevoel hadden dat we met het virus zelf de goede kant op gaan, hoewel er nog steeds nieuwe patiënten bij komen onder wie ook een aantal echt ernstige situaties. Toen zei ik dat ik me afvraag of we niet kunnen afschalen. Daar is de maatschappij namelijk wel aan toe. Maar de tijd is er blijkbaar nog niet in alle geledingen rijp voor. We trappen nog steeds op de rem, maar wel iets minder hevig.”

Centraal Corona Centrum 

De huisartsen in Weesper hebben deze vraag - kan er al worden afgebouwd? - ook voorgelegd aan de leidinggevenden over het Centraal Corona Centrum van Tergooi in Blaricum, maar dat gaat voorlopig niet gebeuren “Er is besloten om dit voorlopig overeind te houden omdat ongewis is hoe de ziekte zich verder zal ontwikkelen.”

Herstel

Intussen zijn er ook patiënten hersteld, of althans, Covid-19 hebben gehad. En dat herstel verloopt niet altijd even voorspoedig, merkt Burggraaff. “Er zijn patiënten bij wie vier weken of zelfs al langer geleden het virus is aangetoond. Die zijn nu hersteld, maar zijn nog niet zichzelf. Ze hoesten bijvoorbeeld nog steeds, of zijn benauwd of kortademig. Dat is voor hen een zware tegenvaller."

'Patiënten bij wie vier geleden het virus is vastgesteld, zijn nog steeds niet zichzelf'

De ‘normale gezondheidszorg’ wordt intussen verder 'opgeschaald.' “Mensen bellen ons en vragen dan of ze nu ook weer met gewone problemen kunnen bellen. Ja dus, dat kan. En als het iets is waar we naar moeten kijken, dan doen we dat. We zijn arts voor iedereen.”

Zoomen

We moeten het ook nog even hebben over ‘zoomen.’ Dit is een woord dat dokter Burggraaff voor het uitbreken van de corona-crisis niet kende, maar inmiddels kent hij de complete mores van deze applicatie om mee te beeldbellen. Want dat willen de artsen in Weesp het liefst: dat je een afspraak met de dokter via het beeldscherm regelt. 

Gedoe

“Het is organisatorisch best gedoe. Je moet en wachtoord invullen en zo en je bent zomaar een paar minuten verder. En het lukt ook niet iedereen even makkelijk, daar ben ik eerlijk in. Maar het voordeel is heel groot. Zonet sprak ik met een moeder van een ziek kindje in Drenthe en afgelopen vrijdag sprak ik een patiënt die in Maastricht zit. Dat zijn echt grote voordelen. Net zoals dat je iemand toch even kan zien. Dat is voor een goed gesprek vaak heel erg zinvol. En dat staat allemaal nog los van het grote voordeel dat zowel de patiënt als wij geen risico lopen op besmetting. Daar is het uiteindelijk allemaal om begonnen.”

Uithouden

Langzamerhand is ook de vraag opportuun hoe het eigenlijk met de dokters zelf gaat, zo aan de frontlinie? Het is per slot van rekening een baan die opeens veel zwaarder is dan die al was. Bijvoorbeeld: je bij elke patiënt die je fysiek ontmoet uitgebreid aan- en uitkleden, is dat nog wel uit te houden?

Clusteren

“Ongeveer de helft van wat we nu doen, iets meer denk ik, ben je bezig met corona of is corona-gerelateerd. En het klopt dat we gedurende de dag regelmatig alle beschermende maatregelen moeten nemen, maar we proberen de gevallen waarbij dat nodig is te clusteren. Verder nemen we ook testen af en als dat enigszins kan, nemen we die af terwijl de mensen in de auto blijven zitten. Dan heb je wel een masker en bril op en handschoenen aan, maar daarmee kan worden volstaan.”

'Beschermingsmiddelen en kleding zijn zwaar om in te werken'

“De beschermingsmiddelen en kleding zijn ook zwaar om in te werken. Het is warm waardoor je snel gaat zweten en na afloop staan de striemen echt in je gezicht. Dus na zo’n spreekuur met meerdere patiënten ben je wel een soort van uitgewoond. Maar we klagen daar niet over. Dit hoort nu eenmaal op dit moment bij mijn vak. We zijn arts en dat willen we zo goed mogelijk doen.”