Sporthallen, niet één gebouw trouwens, worden niet vernoemd naar personen die nog leven. En we gaan er vanuit dat Edwin Hoving, voorzitter van We HaVe en verklaard handbalgek, eind januari nog springlevend is. De naam van de hal zal dus een andere worden.

Vasthoudendheid

Maar dat de We HaVe accommodatie in de sporthal, die momenteel in aanbouw is, te danken is aan de vasthoudendheid van Hoving staat als een paal boven water. Anderen hadden de moed al lang opgegeven, maar Hoving is iemand die juist sterker wordt van tegenwind. Want die is er wel geweest. 

Sinds 2006 is er gejongleerd met afspraken die de handbalclub zijn gedaan

Sinds 2006 werd binnen het stadskantoor lenig gejongleerd met afspraken die de handbalclub zijn gedaan bij het afscheid van de accommodatie aan de Papelaan. Het werd anders toen de WSP steun gaf aan het project, waarna er met het aantreden van eerst Christiaan Zierleijn en later Astrid Heijstee als wethouder voor sportzaken schot in de zaak kwam. Uiteindelijk is het een verhaal met een happy end. 

Van de gemeente

Dus niet de Hoving Hal. Maar de nieuwe accommodatie zal in de volksmond misschien wel ‘De sporthal van We HaVe’ worden genoemd. Maar dat is feitelijk niet waar. “De hal is en blijft van de gemeente, maar wordt onze nieuwe locatie van waaruit alle activiteiten binnen de vereniging zullen worden gehouden. Dus alle wedstrijden en alle andere activiteiten.”

Voorkeursrecht

Hiervoor krijgt We HaVe allereerst voor een periode van tien jaar met voorkeursrecht de beschikking over een wenselijk aantal uren voor wedstrijden en trainingen. Verder krijgt de club in het gebouw, waar ook de Brede School Weespersluis in komt, de beschikking over een kantine annex clubhuis met een oppervlakte van ruim 110 vierkante meter. Dat is ongeveer even groot als het huidige clubgebouw aan de ’s-Gravelandseweg.

Horeca

Hoving vertelt enthousiast waar de club over kan beschikken: "Het horecadeel in de hal van waaruit je de wedstrijden en trainingen in de hal kunt volgen, wordt van ons en wordt daarom ook uitgedost in onze clubkleuren. Er komt ook een grote bar in die een aantal leden van ons zullen gaan bouwen. Op alle uren dat wij de hal niet gebruiken kunnen wat ons betreft andere verenigingen er ook gebruik van maken.”


Zo moet de kantine van We HaVe eruit komen te zien. Impressie: Kow architecten

'Ook andere verenigingen kunnen gebruik maken van ons clubhuis'

Voor de goede orde: welke verenigingen verder gebruik gaan maken van de sporthal is nog niet bekend, maar de hal is geschikt voor alle soorten zaalsporten en er is ook een tribune die vanuit het clubgebouw van We HaVe makkelijk te bereiken is.

Wedstrijden

Wat betreft de competitiewedstrijden, worden in de hal zowel die van het zaalseizoen (logisch) als die van het veldseizoen gespeeld. Bijzonder, toch? Hoving: “Onder de rivieren bestaat er al geen veldcompetitie meer en erboven wordt die met kunst en vliegwerk in stand gehouden, omdat in deze contreien veel verenigingen zitten met velden en een clubhuis. Onze senioren spelen inmiddels al lang niet meer buiten. De jeugd nog wel, maar wij hebben van de handbalbond ook toestemming verkregen om onze buitenwedstrijden binnen te mogen spelen. Daar zijn we de bond erg dankbaar voor. We stimuleren de veldcompetitie onder de jeugd ook wel, maar ik verwacht dat de handbalsport uiteindelijk in z’n geheel een zaalsport wordt. We gaan het zien.”

Boost

Alles bij elkaar verwacht Hoving dat de hal de handbalvereniging een enorme boost zal geven. “Een nieuwe accommodatie met een mooi eigen onderkomen, in een nieuwe wijk met veel jonge mensen en kinderen: het kan niet anders dan dat we daarvan gaan profiteren.”

Kind & Co

Nog even terug naar het clubhuis: net zoals nu het geval is, verhuurt We HaVe overdag een deel van de ruimte aan kinderdagverblijf Kind & Co. Dit biedt ruimte voor ouders in Weespersluis die kinderopvang zoeken. 


Een tweede impressie van de toekomstige kantine van We HaVe. Beeld: Kow architecten