In Amersfoort ja, maar eventuele teleurstelling is niet op zijn plaats. In Weesp kunnen La Base-fans immers al op twee plekken genieten: in het gelijknamige pizzarestaurant aan Nieuwstad 30 en een stukje verderop bij pastarestaurant Passata aan Nieuwstad 22, dat ook van Merel en Sidney is. Ook in de huidige periode, want beide restaurants zijn sinds kort toegevoegd aan de nog steeds uitdijende lijst met Weesper horecaondernemers die de coronasluiting overbruggen met afhalen en bezorgen. 

Plan ligt er al langer 

Merel Dieksta geeft meteen toe dat het idee voor een derde vestiging niet in coronatijd is ontstaan: "De plannen dateren al van daarvoor, maar ondanks de onzekere tijden waarin we nu leven hebben we geen twijfel en zetten we gewoon door". Het stel had altijd al de droom om meerdere restaurants te runnen, ook al voor de opening van de eerste: La Base Weesp in 2015. In 2017 volgde Passata. "We zijn altijd geld opzij blijven zetten voor uitbreiding en zijn ook altijd blijven kijken naar nieuwe geschikte locaties. In 2018 kwam dat even op een lager pitje omdat we een kind kregen en wilden kijken hoe dat ging in combinatie met werk. Maar al snel daarna zijn we weer verder gegaan met bezichtigen." 

'Gua gevel, bouwjaar, grootte en terras ligt het in dezelfde lijn als onze zaken in Weesp'

Tijdens de zomervakantie van vorig jaar stuitten de twee op een toen net gestopt restaurant aan de Zuidsingel in Amersfoort. "Het voelde meteen goed: qua gevel, bouwjaar, grootte en terras ligt het in dezelfde lijn als onze restaurants in Weesp. Het historische centrum van Amersfoort is heel leuk en gezellig. En autoluw, maar wij zitten aan de rand waardoor je met de auto nog heel dicht bij ons in de buurt kunt komen en vlakbij zijn er voldoende parkeermogelijkheden." De zaak in Amersfoort wordt een pizzarestaurant en gaat La Base Amersfoort heten. De verbouwing begint volgende week. "We zijn zelf al zoveel mogelijk aan het slopen en blijven dat tot en met Koningsdag doen zodat de aannemer dinsdag aan de slag kan." 


Het pand in Amersfoort waarin ook een la Base komt. foto: Merel Diekstra 

Merel en Sydney wonen zelf in Weesp en draaien mee in de restaurants. Hoe gaan ze vinger aan de pols houden in Amersfoort? "We beschikken voor La Base Weesp en Passata over twee uitstekende bedrijfsleiders en de bedoeling is dat we met zijn vieren gaan rouleren. Zo houd je overal dezelfde look en feel." Dat Amersfoort kan uitkijken naar een La Base betekent niet dat de stad straks ook verrijkt wordt met een Passata: "Niet perse, maar zeg nooit nooit. We hebben weliswaar een missie, maar zonder druk of haast. We kijken altijd om ons heen naar mogelijkheden, dat vinden we ook gewoon heel leuk, maar we leggen onszelf niets op. Pas als we iets tegenkomen dat honderd procent goed voelt, gaan we weer stappen zetten. Maar laten we nu eerst maar even dat derde restaurant opzetten. En met die drie restaurants ook weer echt opengaan bovendien, want dat blijft ondertussen ook spannend." 

Verjaardagscadeau

Merel wordt 19 mei 32 jaar. "Als de horeca de volgende dag weer open kan, zou dat een wel heel mooi verjaardagscadeau zijn. Hoewel ik me heus wel realiseer dat we La Base en Passata in een anderhalvemetersamenleving niet kunnen runnen zoals we gewend waren. Dat is ook de reden dat we een paar weken na de sluiting toch zijn begonnen met bezorgen en afhalen. Als we straks minder tafels kwijt kunnen, hebben we die omzet wel nodig. Het nieuwe restaurant in Amersfoort zou aan het begin van de zomer klaar kunnen zijn. Als de horeca dan onverhoopt nog steeds dicht is, kan ik me voorstellen dat we ook daar beginnen met afhalen en bezorgen zodat de mensen alvast kennis met ons en onze gerechten kunnen maken." 

'Als we straks minder tafels hebben, blijft de afhaal/bezorgomzet daarbij nodig'

La Base en Passata bezorgen alleen in de weekenden: "Dat loopt heel goed, veel bestellingen komen al aan het begin van de week binnen en mensen laten ons weten dat ze zich er echt op verheugen dat ze weer een van onze lekkere pizza's en pasta's kunnen eten". Gevolg is wel dat de actie Steunmenu niet kon worden verlengd. Samen met Jordi van Aaltje en in samenwerking met verschillende Weesper winkeliers hebben Merel en Sidney een tijdje twee keer per week maaltijden voor mensen in de zorg bereid. "Aaltje is ook gaan bezorgen en nu we onze keukens dus weer zelf nodig hebben moesten we stoppen. Dat is jammer, maar ik ben vooral heel blij dat we het het hebben gedaan. We konden zo iets terug doen voor de helden van de zorg, plus we hielden onszelf bezig. Ik kan me voorstellen dat er horeca-ondernemers zijn die met de handen in het haar zitten. Wij konden gelukkig bezig blijven, eerst met de steunmenu's, daarna met bezorgen/afhalen en nu met het restaurant in Amersfoort. We zijn altijd vooruit blijven kijken en bezig gebleven en hebben hierdoor geen last van de coronablues."