De politieagenten van dienst reden gisteren op hun mountainbike door de stad en doken onverwacht overal en nergens op. Ze hadden een relaxte dag in het zonnetje, want Weesp heeft zich voorbeeldig gedragen. Hier en daar viel hooguit een vermanend woord, maar daar bleef het bij. 

Bizar

Nee, dat is dan ook niet de reden dat Van Bochove een dubbel gevoel heeft over Koningsdag 2020 in Weesp. Die is wél dat het vanwege corona een bizarre Koningsdag was. Eentje waarvan heel Nederland hoopt dat deze nooit meer zo gevierd hoeft te worden; de burgemeester incluis. 

'We hadden natuurlijk graag Koningsdag gevierd op de manier waarop we dat altijd doen'

"We hadden natuurlijk graag Koningsdag gevierd op de manier waarop we dat altijd doen en het is jammer dat we dat niet hebben kunnen doen met dit mooie weer. Ik heb ook met verschillende Weespers gesproken die ronduit vertelden het jammer te vinden dat we niet gezamenlijk Koningsdag konden vieren."

Maar toch overheerst het goede gevoel waarop Weesp het heeft opgepakt. "Complimenten voor de Weespers", zegt Van Bochove.
In dit verband verwijst hij naar uitgebreide programma dat de Oranjevereniging Weesp had gepresenteerd. "Ik heb genoten van de opening in de Middenstraat. Dat ging op een heel goede manier met de bewoners, die rekening hielden met de afstand en dergelijke. Ik heb ook genoten van de livestream waar heel veel mooie en boeiende dingen in stonden. En toen ik de stad binnenreed, zag ik een lange rij mensen voor Wesselman staan waar op een heel goede manier afstand tot elkaar werd bewaard."

'Complimenten voor de Weespers'

Vlagvertoon

Van Bochove heeft zowat heel Weesp bezocht en vooral het vlagvertoon in de '6 Weesper Straatjes' trof hem. "Ik denk dat iedereen bij de oplevering van zijn woning daar een vlag cadeau heeft gekregen. En ook op andere plekken gaf men echt blijk van het feit dat het Koningsdag was. Maar gelijkertijd was het stil op straat en dat is een rare tegenstelling."

4 mei

Inmiddels kijkt Van Bochove alweer vooruit naar 4 mei, waarbij dit jaar geen bijeenkomst is bij het monument. "Weespers die dat willen, kunnen tussen 14 en 18 uur bloemen bij het monument leggen, natuurlijk met inachtneming van de regels. Maar er is geen twee minuten stilte bij het monument en er is ook geen bijeenkomst in de Grote Kerk. De mensen moeten thuis de twee minuten stilte in acht nemen."

Vervelend gevoel

De burgemeester heeft er een vervelend gevoel bij dat het zo moet lopen. "Het is altijd belangrijk om dit soort momenten van bezinning, stilte en eigenlijk ook een beetje van dankbaarheid om met elkaar te beleven. Dat kan dit jaar niet en dat is zo anders en lijkt me eigenlijk nog lastiger dan Koningsdag." Zelf houdt de burgemeester om 18.45 uur een toespraak die live te volgen is via de gebruikelijke livestream van de gemeente. Deze is te beluisteren via WeepserNieuws.nl.

Naar school

Een week verder staat de heropening van de scholen op het programma. Op alle scholen wordt momenteel hard gewerkt aan een zo soepel mogelijke 'herstart.' Hoewel de scholen het allemaal zelf moeten invullen, is wethouder Heijstee van Onderwijs hier momenteel dagelijks druk mee. "De scholen zijn aan zet en uit alles blijkt dat de schoolbesturen dit allemaal goed regelen."

Brengen en halen

Eén van de uitdagingen is om op elke school het brengen en halen goed te regelen. "De scholen moeten hier met de ouders afspraken over maken. Dat kan een school het beste zelf doen, want de leiding weet hoe een gebouw en de routing in elkaar zit."