Opeens was het een trend: een bekend kunstwerk nadoen. Om de sleur van het thuiszitten te doorbreken, worden er al weken allerlei challenges bedacht. Een van de creatievere daarvan is Tussen Kunst en Quarantaine, dat al snel een grote hit werd op Instagram.

De regels zijn simpel: maak een schilderij na met voorwerpen uit je huis en deel een foto van het resultaat op het Instagram-account @TussenKunstEnQuarantaine. Dit account werd in een mum van een razend populair. Duizenden mensen hebben foto's opgestuurd en het account heeft inmiddels al ruim 250.000 volgers. 

Al jaren

De trend bereikt ook Alexander Bauwens van het Weesper poppentheater Fatsnerran. 'Maar dat doen wij al jaren', was het eerste wat hij dacht toen hij van de uitdaging hoorde. Daarmee doelde hij niet op zichzelf en zijn echtgenote (en Terp-juf) Marijke, maar op de poppen uit hun voorstellingen. 

'We waren er meteen weg van, de aquarel hangt nog steeds in de woonkamer'

Het begon in 2012 met de voorstelling Prins Heerlij k. Alexander Bauwens had hiervoor een affiche nodig en schakelde Kien Hertoghs in, die toen nog in Weesp woonde. "We kenden elkaar van het culturele leven in Weesp en ze had eerder al onze huisstijl gemaakt, een narrenstaf met in de knop het gezicht van Marijke. Ze vroeg me of ik ideeën had, maar behalve dat ik wilde dat de hoofdrolspeelster - keukenprinses Zoetje - erop zou staan, kreeg ze carte blanche." Kien ging er tijdens een vakantie mee aan de slag. Toen ze terugkwam en Alexander de poster in aquarelverf gaf, zag hij de grap meteen. "Het grappige is dat Kien elementen uit de voorstelling in de achtergrond heeft verwerkt en dat het klopt. Marijke en ik waren er meteen weg van. De aquarel pronkt nog steeds in onze woonkamer." 


 Kien Hertoghs vertrok uit Weesp, maar de samenwerking bleef. Later herhaalden de poppenspelers en de kunstenares het trucje met de voorstelling Monsterlijk Mooi, waarbij Kien de kleurrijk monsters afbeeldde als het gezin op het doek De Aardappeleters van Vincent van Gogh. Bauwens: "Het grappige was dit keer dat de voorstelling toen nog niet klaar was. Hierdoor moest Kien wat de omgeving betreft meer improviseren. We vonden de lamp en het pompoenschilderijtje zo geestig dat we die elementen in het decor hebben verwerkt. Zo blijven we elkaar inspireren." 

Juiste snaar

Toen kwam De Noordwachter, Marijke en Alexander waren heel benieuwd waar de kunstenares dit keer mee op de proppen zou komen. De verstrooide astronoom heeft een felgroene kat. Waarschijnlijk vond Kien Salvador Dali te veel voor de hand liggen, want ze koos voor De Schreeuw van Edvard Munch: "Ook weer een schot in de roos. Ze weet ons elke keer te verrassen en toch de juiste sfeer te treffen." 


 
Onlangs ging er een nieuwe voorstelling van Fatsnerran in première: Drie Koningen...en een Kameel. "Ons eerste schimmenspel, en omdat de tekeningen hiervoor heel specifiek zijn, heeft Kien voor dit affiche geen schilderij nagebootst. Maar we zijn ondertussen alweer druk bezig met een nieuw voorstelling, Rad van Avontuur gaat dat heten, en daar weet Kien vast weer raad mee."