Geen voorstellingen, dat betekent geen barinkomsten. En door de coronamaatregelen zijn er ook geen verhuringen mogelijk in het pand. Daardoor loopt het theater veel inkomsten mis, en onder normale omstandigheden is het ieder jaar al goed rekenen om rond te komen. 

"Op dit moment moeten we onze reserves aanspreken", vertelt voorzitter Jantine Zeeman van de City of Wesopa. "Die hebben we wel, maar ook die pot is op een gegeven moment leeg." Niet dat ze bij de pakken neerzitten aan de Herengracht. Plannen worden gesmeed om het theaterseizoen misschien toch nog een beetje te redden, om het theaterpand toch te gebruiken, en om met een campagne onder Weespers de boel ook financieel draaiend te kunnen houden.

Zomerprogrammering

Als je in een theater werkt, denk je in theaterseizoenen. De programmering loopt ieder jaar van september tot en met juni. Maar misschien zit er dit vreemde jaar nog wel ruimte in de maanden dat het theater anders gesloten blijft. "Mogelijk dat er in juni alweer iets kan doorgaan, maar daar durven we niet op te rekenen", zegt Zeeman. "Een zomerprogrammering zit er wellicht wel in. De verwachting is dat er minder mensen - bezoekers én vrijwilligers - op vakantie gaan, waardoor dat goed zou kunnen. Ook in samenwerking met partners als Wispe en Aaltje. Natuurlijk moeten we dan de anderhalvemeterregels in acht nemen en we werken daarvoor plannen uit."

'We verwachten dat deze zomer minder mensen op vakantie gaan'

Er wordt ook gedacht aan het maken van opnamen van theatervoorstellingen zonder publiek in de zaal om die dan online te delen. Op Koningsdag werkte het theater mee aan een online pubquiz, misschien kan dat vaker. "Bij alles wat we bedenken is de vraag: kunnen we het bemensen? We werken met vrijwilligers, vaak ook op leeftijd, en die moeten het wel kunnen doen."

Inlooptheater

WeesperNieuws columnist Jan Kooper opperde onlangs een ander idee om het theater nu al te kunnen openen: "Daarom wil ik dat de City of Wesopa weer opengaat voor drie man publiek per tien minuten. De City heeft twee deuren, dus eenrichtingsverkeer is mogelijk. Inloop tussen 8.00 en 11.00 uur en tussen 7.00 en 8.00 uur open voor 70-plussers. Een beetje zoals Pronk Juweel of de slager het doen. Thuis indrinken en een donatiepot bij de uitgang." Een sympathiek idee, vindt Zeeman. "We moeten erover nadenken hoe praktisch haalbaar dit is. Maar we staan overal voor open. Dus ook andere Weespers die ideeën hebben: we horen ze graag."

Ruimte voor scholen

Nu bekend is dat de basisscholen op 11 mei weer opengaan, heeft Zeeman de Weesper schooldirecteuren aangeboden dat zij gebruik kunnen maken van de ruimtes in het theater die nu noodgedwongen leeg blijven. "Zij moeten straks passen en meten op school en wellicht dat wij als theater hierbij een uitkomst kunnen bieden. Natuurlijk nemen we hierbij de regels en richtlijnen van overheid en RIVM in acht."

De toekomst

Het theater krijgt ieder jaar een subsidie van 55.000 euro, maar de helft daarvan vloeit direct weer terug naar de gemeente in de vorm van huur. Er is een beleidsplan in de maak om het theater toekomstbestendig te maken door minder afhankelijk te zijn van subsidie, en meer inkomsten te kunnen halen uit sponsoring en cultureel ondernemerschap. "Dat vergt ook investeringen, want dat kan niet met alleen maar vrijwilligers, daar heb je betaalde krachten voor nodig", aldus Zeeman.

Steunkaartje

Maar in deze coronacrisis is het eerst zaak deze periode zonder inkomsten door te komen. Het theater loopt zonder de horeca en verhuringen 60.000 euro mis, weet de voorzitter. Het theater draait weliswaar vrijwel helemaal op vrijwilligers, dus hoge loonkosten lopen niet door, de huur en andere vaste lasten wel.

'Voor 15 euro per kaartje help je ons blijven bestaan'

Het theater doet daarom een beroep op de trouwe bezoekers en de Weesper samenleving. De City vraagt om donaties, maar stelt daar wel iets tegenover. Zeeman: "Op de website van City of Wesopa koop je nu een speciaal steunkaartje waarmee je ons helpt én naar de film kunt als we weer open zijn. Voor 15 euro per kaartje help je ons blijven bestaan.  Alleen doneren kan natuurlijk ook. Samen behouden we ons theater!"