De twee zijn maanden weggeweest. Ze waren eind januari vertrokken naar Sint Maarten. Marc is race director van de Heineken Regatta en samen met de Weespse Nikki zou hij daar alles voorbereiden. De corona-uitbraak zette net geen streep door de regatta, maar daarna wel - keer op keer - door hun terugvlucht naar Nederland.

Met het oog op het naderende orkaanseizoen en eventuele opstanden als gevolg van de lockdown werd de wens om terug te keren naar Nederland steeds groter. Omdat er vanuit de overheid maar geen repatriëring tot stand kwam, sloten Nikki en Marc zich via een contact binnen de wedstrijdorganisatie van Heineken Regatta aan bij 'The Austrian Ocean Race Project' - een groep zeilers uit Oostenrijk. Die waren van plan waren met hun wedstrijdzeilboot Sisi naar Scheveningen te zeilen, omdat Nederland op dat moment nog het enige Europese land was dat nog Europese boten binnen liet.  

Avontuur

Dat werd een heel avontuur. Voorafgaand aan de daadwerkelijke oceaanoversteek moesten er bij andere eilanden in het Caribisch gebied - waaronder op Antigua en Saint Vincent - andere repatrianten, proviand en andere benodigdheden zoals campinggas worden opgehaald en verzameld. Daarbij was het steeds spannend of ze aan wal mochten en de spullen konden krijgen. Zonder water en voedsel zouden ze immers niet ver komen. "Al met al heel spannend, maar ook wel heel gaaf om mee te maken", liet Nikki aan de vooravond van hun vertrek. 

Eerst naar andere eilanden voor repatrianten en bevoorrading

19 april vertrokken

Op 19 april hadden ze alles wat ze nodig hadden, en begonnen ze aan de weken durende oversteek van de Atlantische oceaan. Hoewel ze hadden gerekend op zeilreis van drie tot vier weken en er uiteindelijk 'slechts' 2,5 week over gedaan hebben, is de overtocht niet geheel vlekkeloos verlopen. Marc kwam aan boord lelijk ten val en lag de laatste week met gekneusde ribben en een pijnlijke heup in de kajuit. 


De havencamera van Schevingen registreert de aankomst van Sisi.

Gisteravond om half negen voer Sisi via het Zuiderlijk havenhoofd de haven van Schevingen binnen. Dolgelukkige familie en vrienden stonden Nikki en Marc met een wapperende Nederlandse vlag op te wachten. De vraag is nu nog wel wanneer en hoe de Oostenrijkers thuis kunnen komen, maar ook zij zijn in ieder geval een stuk dichterbij. 

Dolgelukkige familie en vrienden stonden Nikki en Marc in de haven op te wachten.