Van een in meerdere opzichten niet zo'n prettig product als een mondmasker toch iets leuks en comfortabels maken, dat is wat Airworks Inflatables voor ogen heeft. "We hebben hier de mensen, de middelen en de expertise voor", legt Business Operations Manager Nguyen Tran uit. En de tijd helaas, want de entertainmentbranche wordt zwaar getroffen door de coronacrisis.

Normaal gesproken zou het bedrijf op Het Domijn (aan de Bloemendalerweg) nu de meest fantastische objecten maken voor de grootste artiesten en festivals op aarde. Denk aan de lippen voor de concerttour van de Rolling Stones en de fabriekspijpen voor de opening Olympische Spelen. Maar al dit soort grote evenementen zijn voor de komende maanden afgelast en het is nog maar de vraag wat er later dit jaar wel weer mogelijk is.

Het idee was er al

Dat het entertainmentseizoen als verloren kan worden beschouwd, werd bij de laatste persconferentie pas echt duidelijk, maar het idee om mondmaskers te gaan maken ontstond al half maart. "Toen al bedachten we dat wij een rol zouden kunnen spelen in de productie van medische maskers, maar de overheid bleek hier al mee bezig", blikt Nguyen terug. "Pas toen begin deze maand duidelijk werd wat de rol van gewone mondkapjes in de Nederlandse samenleving zou worden, konden wij weer doorpakken."

Bij Airworks Inflatables worden van stof geweldige objecten gemaakt. Foto: Brian Elings.

'Normaal zorgen onze objecten voor een glimlach, onze maskers hopelijk ook'

Er werd onderzoek gedaan en er is een model ontwikkeld, zo comfortabel mogelijk, met verstelbare bandjes achter het oor. Er is gekozen voor kapjes vervaardigd van licht neopreen: "Een zowel soepele als ademende stof, makkelijk in onderhoud, van hoge kwaliteit en qua uitstraling passend bij waar Airworks voor staat. Normaal zorgen onze objecten voor een glimlach bij mensen, dat effect hopen we met onze mondmaskers nu ook te bereiken."

Webshop

De bedoeling is dat de webshop airworksmondkapjes.nl een dezer dagen online komt. De kapjes komen beschikbaar in verschillende vrolijke prints (soms met een knipoog naar COVID-19, zie de hoofdfoto bij dit artikel) en uni stoffen en de prijzen gaan variëren van 12,50 tot 15 euro per stuk, waarbij wordt getracht de verzendkosten zo laag mogelijk te houden. Een verkooppunt in Weesp of elders in het land komt er vooralsnog niet, maar: "We houden de ontwikkelingen in de gaten en zullen daarop inspelen waar het kan. Dat geldt ook voor de modellen, maten en stoffen."


De werkplaats van Airworks. Foto's: Brian Elings