Het was op 9 december vorig jaar een onopvallend bericht op Facebook. “Kamer te huur in Weesp. Voor meiden die studeren, of stage moeten lopen nabij Schiphol, heb ik nog een grote kamer voor wie serieus in hun opleiding en of werk is. De kamer (gemiddelde grootte is ruimer dan 20m2 ) per direct beschikbaar. Ben jij in opleiding voor grondstewardess? Woon je net te ver weg van Schiphol en zoek je rust en ruimte dichterbij? Dan ben je bij ons aan het juiste adres.”
“De kamer is voorzien van nieuw laminaat en gordijnen, voorzien van bed, kast en bank (…). Huurprijs variërend vanaf 500 euro, per maand.”

Hogeweyselaan

Mooie kamers (er waren er meer), prima keuken en dito bericht, niets mis mee. Of althans, weinig mis mee. Een adres staat er niet bij, maar dit is aan de Hogeweyselaan 181 op Bedrijventerrein Noord. In het pand zit volgens de bedrijfsgegevens Mobarn Limited. En dat wringt. Want leegstaande kantoor- of bedrijfsruimte verhuren als woning op een bedrijfsterrein is over het algemeen niet toegestaan. Als er al gewoond mag worden bij ene bedrijf, dan betreft het woonruimte voor de directeur of één van de medewerkers.

Zegen van de gemeente

Er zijn slechts twee soorten woningen op een bedrijfsterrein waar iedereen mag wonen. Dat zijn allereerst omgebouwde kantoorgebouwen die de bestemming wonen hebben gekregen. Zoals aan de Amstellandlaan tegenover Aquamarin. En verder is er een vergevorderd plan om aan de Nijverheidslaan 113 woningen te bouwen én er wordt gekeken of er woningen kunnen komen op Industriepark Van Houten. Kortom: menging van bedrijfs- en woonfuncties komt voor, steeds vaker zelfs, maar dan heeft het de nadrukkelijke zegen van de gemeente.

Bekend

Dat op bedrijventerreinen in Weesp illegaal wordt gewoond, is bij de gemeente bekend. Er is, zo laat een woordvoerder desgevraagd weten, een inventarisatie gemaakt en de bewoners zijn, zegt de gemeente, erop gewezen dat zij illegaal wonen. Maar daar blijft het voorlopig bij. 

'Momenteel zullen wij niet overgaan tot uitzetting'

“Momenteel zullen wij niet overgaan tot uitzetting of een andere vorm van handhaving. Dit is landelijk beleid en past binnen de corona-maatregelen. Wanneer de corona-crisis voorbij is, zullen wij overgaan tot de gepaste maatregelen om een einde te maken aan de illegale bewoning op bedrijventerreinen in Weesp”, aldus de gemeente. Uitzetting hangt dus boven hun hoofd, maar wanneer is de vraag.

Eigen waarneming

De gemeente heeft de inventarisatie gemaakt op basis van eigen waarneming en op ‘signalen uit de samenleving.’ Er is blijkbaar over geklaagd of minimaal is de gemeente erop gewezen dat her en der illegaal wordt gewoond. Het is ook geen probleem van vandaag op morgen, maar speelt al langer. “Er is met een zekere regelmaat sprake van illegale bewoning. Zodra dit wordt gesignaleerd wordt er opgetreden. Dit is een permanent proces waarin de gemeente samenwerkt met verschillende instanties zoals de politie en de omgevingsdienst”, krijgen we als reactie op de vraag of dit al langer speelt.

'Er is met een zekere regelmaat sprake van illegale bewoning'

Hoewel de inventarisatie blijkbaar gereed is, krijgen we geen concreet antwoord op de vraag om hoeveel personen het gaat. “Dit aantal is nu niet bekend en het antwoord er op vinden is complex omdat het antwoord uit de systemen van verschillende organisaties moeten komen. De prioriteit van de gemeente ligt momenteel bij het goed uitvoeren van alle maatregelen die voortvloeien uit de coronacrisis.” 

Niet alleen op Noord

Voor alle helderheid: illegaal wonen gebeurt niet alleen op Bedrijventerrein Noord, maar ook op de andere bedrijventerreinen, laat de zegsman weten. Niet is bekend of het aantal de laatste tijd sterk is gestegen (in elk geval wijst daar niets op) en ook valt niets te zeggen over de aard van de personen die hier wonen.