Als je de berichten uit Den Haag moet geloven, is er een grote kans dat de horeca in plaats van op de eerder geplande 1 juni (Tweede Pinksterdag) al eerder open gaat. Vanavond weten we waarschijnlijk meer. Maar welke datum het ook wordt, de horeca en heel veel Weespers kijken er reikhalzend naar uit. Weer gezellig een drankje pakken op het terras of binnen en weer heerlijk uit eten, ook al gelden de nieuwe afstandsmores; het is een heerlijk vooruitzicht.

Voorbereiden

De horeca kan in elk geval niet wachten na tweeënhalve maand zonder omzet en bereidt zich terdege voor. Dat geldt aan de andere kant van het spectrum ook voor de gemeente. Burgemeester Van Bochove heeft wel zo ongeveer een idee hoe het eraan zou kunnen toegaan, vertelt hij in de podcast. “Het idee is dat zowel de mensen van de horeca als de inwoners van Weesp op een zorgvuldige en verantwoorde manier zullen omgaan met de nieuwe vrijheid en ruimte die ze krijgen. En dat betekent rekening houden met de nieuwe regels.” 

'We kunnen met elkaar het virus weer over ons afroepen door ons niet op een verantwoorde manier met elkaar te gedragen'

En die kan hij niet genoeg benadrukken: “We kunnen met elkaar het virus weer over ons afroepen door ons niet op een verantwoorde manier met elkaar te gedragen, maar we kunnen er ook voor zorgen ons wél op een goede manier te gedragen en dan hebben we kans dat het virus vooralsnog wegblijft.”

De gemeente is er in de aanloop in elk geval al behoorlijk druk mee. Zo is de gemeenteraad uitgebreid geïnformeerd over alle ins en outs. Bijvoorbeeld over het feit dat, waar mogelijk, er nieuwe terrassen komen (zoals bij ons Backhuys Weesp) of dat een bestaand terras wordt opgerekt om de ontvangst van meer gasten mogelijk te maken. 

Aanvaardbare proporties

“Waar dat kan binnen de ruimtelijke plannen en in afstemming van de omwonenden zullen we kijken naar de mogelijkheden. Dat moet dan natuurlijk wel binnen aanvaardbare proporties zijn. Alles in goed overleg. Maar hoe dan ook is het openen van de terrassen de primaire verantwoordelijkheid van de horeca”, aldus Van Bochove.

Toezicht

Ook is duidelijk dat de gemeente scherp toezicht zal houden en waar nodig zal handhaven. Dat is ambtelijke taal voor bekeuringen uitschrijven. “We zullen daar onze boa’s op instrueren en we gaan vanzelf zien hoe dat loopt.” Of er eerst wordt gewaarschuwd of meteen het bonnenblok wordt gepakt, ligt aan de situatie. “In sommige gevallen kun je waarschuwen en in andere gevallen ligt het er zo dik bovenop dat men aan uitlokking doet dat men meteen een prent heeft. Dat hangt dus af van de omstandigheden.”

Slecht weer

Het zou natuurlijk een slok op een borrel schelen als er niet heel veel mensen op de terrassen afkomen. Hoopt de burgemeester daarom misschien stiekem op slecht weer? “Nee hoor. Of het weer nu uitnodigend is of niet, je moet gewoon rekening houden met de regels. Vol is vol en dat zal iedereen moeten begrijpen. Als we geen rekening houden met de nieuwe regels, slaat het virus weer binnen de kortste keren weer wild om zich heen.” 

'Vol is vol en dat zal iedereen moeten begrijpen'

Trainen

Iets anders dan maar: vorige week zijn de trainingen voor de jeugd weer gestart en afgelopen maandag gold dat ook voor de trainingen van senioren. De sportscholen zijn in elk geval nog tot 1 september gesloten (tenzij premier Rutte vanavond wat anders meldt), maar pakken het goede weer aan om buiten te gaan sporten. Zolang de nieuwe regels geen geweld worden aangedaan, vindt de gemeente dat prima. Is Van Bochove tevreden hoe dat allemaal loopt? “De berichten die ik tot nu van de boa’s heb gekregen zijn dat het allemaal goed verloopt.”