Wethouder Roland Boom: "Het doet pijn dat we deze beslissing moeten nemen. Heel veel gezinnen en kinderen zijn nu zwaar teleurgesteld, maar recreatief zwemmen in Sijsjesberg is met de huidige richtlijnen niet uitvoerbaar, dus we kunnen niet anders.”

1,5 meterrichtlijn

De gemeente heeft onderzocht op welke manier het zwembad open zou kunnen, met als voorwaarde de 1,5 meterrichtlijn. Een richtlijn die ook in het water in acht genomen moet worden. Bij zwemmen in banen zou dat misschien mogelijk kunnen zijn, maar bij vrij zwemmen en recreatief gebruik van het zwembad is deze voorwaarde niet te handhaven.

Dat geldt ook voor kinderen tot 12 jaar. Voor de groep van kinderen tot 12 jaar geldt deze richtlijn weliswaar niet, maar hier is juist de aanwezigheid van ouders of begeleiders in het water van belang voor de veiligheid van deze groep, waardoor de 1,5 meterrichtlijn ook in de knel komt.

Kosten

Het niet openstellen van Sijsjesberg betekent ook het missen van inkomsten uit entree en horeca. Daar staan minder kosten voor onderhoud, schoonmaak en seizoenskrachten tegenover. Niettemin zorgt het voor een tekort op de begroting van ruim 170.000 euro.

Als de coronaregels veranderen, wil wethouder openstelling opnieuw overwegen

Wethouder Roland Boom: "Dat is veel geld. Het beperkt openstellen van Sijsjesberg volgens de RIVM-richtlijnen, alleen dus voor de banenzwemmers, kost nog eens 40.000 euro extra. Daarmee kan de grote groep recreatieve gebruikers, zoals gezinnen en kinderen, nog steeds geen gebruikmaken van Sijsjesberg. De richtlijnen zijn dan niet te handhaven, waardoor we de gezondheid van onze gasten en medewerkers niet kunnen garanderen. Hoe pijnlijk en teleurstellend ook, dat risico kunnen en willen wij niet nemen.”

Pittige discussie

De wethouder wil nog wel zeggen dat als de regels om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan in de toekomst veranderen, hij wel wil kijken naar het openen van het bad. "Op zomerse dagen genieten duizenden mensen van het zwemmen en het mooie terrein eromheen. We hebben linksom en rechtsom gekeken of opengaan te rijmen was met de coronamaatregelen. Dat lukte niet."

"Bij een binnenzwembad kunnen mensen de ene deur in, baantjes met 1,5 meter afstand zwemmen en de andere deur in badjas weer uit. Dat is bij Sijsjesberg niet toepasbaar. Het was een pittige discussie voor mij, want we hadden zeker in deze tijd vele ouders met schoolkinderen een mooie ochtend of middag gegund, maar gezondheid gaat voor. We zien daar nu geen mogelijkheden toe."

Vernieuwbouw

Er is nog overwogen om de vernieuwbouw van de entree van het zwembad naar voren te halen nu het bad niet open kan. Dat gaat echter niet lukken.