De Vroege Vogelactie is al jaren een begrip in Weesp. De deelnemende winkels gaan zaterdag 30 mei om 06.00 uur open en geven tot 09.00 uur hoge kortingen. Hoe eerder je komt, hoe hoger die korting. Daarnaast serveren veel winkels een ontbijtje. Deze opzet zit er dit jaar niet in, de winkels willen drukte vermijden. Maar de actie een jaar overslaan, dat willen ze ook niet. De middenstanders vinden dat ze juist in deze tijd hun klanten moeten belonen voor hun loyaliteit.   

Trots

"Ik ben enorm trots op Weesp", zegt Helma de Haas van kookwinkel Hel's Kitchen in de Slijkstraat. "Natuurlijk voelen we de gevolgen van de coronacrisis, maar dat neemt niet weg dat Weespers heel erg hun best doen om zo lokaal mogelijk te blijven winkelen. Daar hebben de winkeliers zelf ook aan bijgedragen, door hun winkelbeleid aan te passen en door hun producten aan huis te bezorgen bijvoorbeeld. Maar toch, in een tijd waarin je bij grootste webshops alles wat je maar kunt bedenken kunt krijgen, zijn veel mensen ons toch trouw gebleven. De online Vroege Vogel-actie is een mooie manier om onze klanten te bedanken."  

'Veel Weespers hebben hun best gedaan om zo lokaal mogelijk te blijven kopen'

Hilarisch

Een leuke manier ook, want volgens De Haas wordt het hilarisch. Er komt zaterdag 30 mei om 06.00 uur een film online, waarin alle deelnemende winkels hun aanbiedingen uit de doeken doen. De koffie moet je dit keer zelf zetten, maar daarna kun je gewoon in je pyjama horen en zien wat de winkeliers in petto hebben. "Wij zijn nog aan het monteren, maar het wordt ontzettend leuk. De ene winkelier straalt als een tv-ster en maakt er iets heel grappigs van, terwijl de ander... eh ja... een beetje last heeft van cameravrees zeg maar. We maken er een mooie mix van met een voice-over eronder, het wordt echt heel leuk."

Bellen of mailen

Goed dan lig je dus in bed naar die aanbiedingen te kijken, en dan? "Dan neem je zo vroeg mogelijk contact op met de winkeliers van je keuze. Meteen in alle vroegte naar de winkel rennen heeft geen zin, we gaan pas op onze normale zaterdagtijd open. Maar we zitten thuis wel paraat met een laptop en telefoon. Hoe eerder mensen ons bellen of mailen, hoe hoger de korting. Ze krijgen een code, waarmee ze dan kunnen winkelen in de webshop of tijdens de gewone openingstijden kunnen langskomen. Bij de ene winkel geldt de code de hele dag, bij de ander zelfs een hele week. Op die manier zorgen we voor spreiding en kunnen mensen evengoed rustig en veilig winkelen. Tijdens de fysieke Vroege Vogelactie lijkt het in sommige winkels wel de Drie Dwaze Dagen à-la de Bijenkorf, dat is iets wat je in tijden van corona echt niet wilt." 

'Drukte à-la de Drie Dwaze Dagen, dat moeten we nu niet willen' 

Overeind blijven

Inmiddels begint Nederland stapje voor stapje uit de lockdown te komen. Of alle middenstanders de crisis overleven, durft Helma niet te zeggen. "Ik weet dat sommigen het moeilijk hebben, of zij het redden zal de tijd moeten uitwijzen. Laten we met zijn allen hopen van wel. Al die leuke speciaalzaken, café's en restaurantjes maken van Weesp een heel gezellig stadje. En er speelt nog iets anders mee: de winkeliers dragen ook bij aan lokale evenementen. Zonder winkeliers geen Sinterklaasintocht bijvoorbeeld, hoe ontzettend jammer zou dat zijn? Er zijn dus allerlei redenen waarom we samen moeten proberen om de lokale middenstand overeind te houden en gelukkig beseffen veel Weespers dat." 

In de wekelijks gedrukte krant van het WeesperNieuws, die morgen op de mat valt, staat een speciale pagina met alle deelnemende winkeliers en hun acties in het kort. Het filmpje komt zaterdag om 06.00 uur online op de Facebookpagina's van deze winkels.