De 50-jarige Astrid Bron heeft het zorgen in haar bloed zitten. Terwijl ze als fotografe in deze coronatijd werkeloos thuis zit, pakte ze haar oude baan weer op en ging ze aan de slag bij Buurtzorg. 

Ondertussen hield de vraag haar bezig hoe (kwetsbare) Gooise ouderen deze moeilijke periode doorkomen. Ze trok de stoute schoenen aan en benaderde hen.

Bij de voordeur

Wat doen ze zoal, hoe komen ze aan de dagelijkse boodschappen en wat gaan ze als eerste doen als alles weer normaal is? "Luchtige vragen die een gesprek makkelijk op gang brengen", vertelt Bron.

'Ze waren écht blij dat ze hun verhaal kwijt konden'

"Op ruime afstand heb ik bij de voordeur de gesprekken gevoerd en met een telelens de portretten gemaakt." Ze merkte dat de ouderen deze aandacht heel fijn vonden. "Ja, ze waren écht blij dat ze hun verhaal bij een ander kwijt konden", aldus Bron, die achter de vele, door anderen gemaakte, voordeurfoto’s het verhaal achter deze kwetsbare groep miste.

Tuinslangparadijs

Zo'n tien portretten, inclusief interview, heeft de Bussumse inmiddels gemaakt. De algemene conclusie is dat deze zelfstandig wonende ouderen zich er wel doorheen slaan. Sommige vinden het coronavirus eng, andere zijn niet bang. "Iedereen heeft ook andere tips. Zo heeft iemand het 'tuinslangparadijs' in haar tuin bedacht. Zij bleef bij bezoek altijd aan één kant staan. Op die manier konden ze de afstand goed bewaken en niet de mist in gaan door tóch te dicht bij elkaar te komen."

Huidhonger

Ouderen missen vooral het knuffelen met dierbaren. "'Huidhonger' noemde iemand het."

Vooral het knuffelen met dierbaren wordt gemist

"Daarnaast willen ze, zodra het weer kan, naar de kapper (hoewel dat naarmate de tijd verstreek minder noodzakelijk werd) en uit eten. En de mensen die vrijwilligerswerk doen of naar de dagbesteding gaan, missen dat enorm." 

Alle geportretteerde ouderen krijgen de foto's in afgedrukte vorm van de Bussumse cadeau. Bron fotografeert in opdracht van zorginstellingen en -ondernemers, maar werkt ook voor diverse bladen en magazines in de zorg.

De gesprekken zijn te vinden in de blog van Astrid Bron: zorgfotograaf.nl/blog/

Zorgfotograaf Astrid Bron (eigen foto)