Die oproep doet hij ook aan de Weespers in podcast de Collegekamer van deze week. "Als de terrassen vol zijn: blijf niet hangen in de stad, ga iets anders doen en kom op een later moment terug."

Dat de horeca weer opengaat, is iets waar de burgemeester zelf uiteraard ook naar uitkijkt, zegt hij. Ondernemers melden zich bij hem om te toetsen of hun plannen om hun terras in te richten en ook wel uit te breiden in orde zijn. “Ik merk dat horecaondernemers daarover ook in gesprek zijn met hun buren."

Coulante buren

Van Bochove heeft de indruk dat in een aantal gevallen de buren coulant zijn als horecaondernemers hun terras tijdelijk uit willen breiden. “Klachten heb ik nog niet gekregen. Ik heb wel mensen gesproken die zorgen hebben. Sommige mensen maken zich ernstig zorgen over de verspreiding van het coronavirus en vinden dat we misschien wel wat te ruimhartig zijn in de regels. Dat is geen verwijt aan het gemeentebestuur maar een algemene opmerking. En er zijn mensen die toch wel met enige zorg kijken naar de terrassen die opengaan en wat dat betekent voor hun leefomgeving.”

'Je moet voortdurend alert blijven en de regels zijn er niet voor niets'

Zelf heeft Van Bochove daar ook wel een mening over. “Je moet het ene doen en het andere niet laten. Je moet voortdurend alert zijn op het feit dat het virus nog steeds onder ons is en zich verspreidt. Dat blijkt ook telkens weer uit berichten die we krijgen. Als het niet in de vleesverwerkende industrie is dan is het wel bij bijeenkomsten van groepen mensen waar toch weer het coronavirus opleeft. Dat betekent dat we alert moeten zijn, dat de regels niet voor niets zijn gesteld en dat horecaondernemers én publiek zich daaraan moeten houden."

Belangrijkste oproep

"Dat is wat mij betreft ook de belangrijkste oproep. We willen als het mooi weer is met een heleboel mensen naar het terras en het aantal plaatsen is beperkt. Ga daar met elkaar op een goede manier mee om.  Dus als de terrassen vol zijn: blijf niet hangen in de stad, ga iets anders doen en kom op een later moment terug. Grote groepen mensen en de concentratie van mensen, dat blijft risicovol.”

Goed reageren

De buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) van de gemeente zullen erop toezien dat alles volgens de regels verloopt. Waar handhavers in andere plaatsen nogal eens te maken krijgen met geweld als zij hun werk doen, zoveel dat ze eerder deze week zelfs actie voerden, blijft het in Weesp bij een grote mond, aldus Van Bochove.  â€œWe krijgen wel degelijk meldingen van mensen die een grote mond hebben als ze worden aangesproken. Geweld tegen boa’s hebben wij in Weesp nog niet gehad. Over het algemeen is het zo dat als de boa’s even uitleggen wat er aan de hand is, Weespers daar goed op reageren.”