Menno Evers is deze dagen te druk om weer nieuwe bandnamen te onderzoeken, want de pers heeft het boek ontdekt. Lokaal (wij), regionaal, landelijk en zelfs internationaal (De Morgen in België). Deze tweede editie van het bandnamenboek van Weesper Aad Knikman en oud-Weesper Evers bevat twee keer zoveel mooie verhalen als deel één. Hij zal ook op zijn Engels moeten gaan oefenen, want dat is het eerstvolgende doel: een Engelse vertaling van The Game of the Name.

Sorry Menno, ik heb het boek nog niet helemaal uit.
"Ben je gek! Dit boek is helemaal niet bedoeld om van voor naar achter helemaal te lezen. Het is echt een bladerboek om op tafel te laten liggen en af en toe eens op te pakken. Of erbij te nemen als je met vrienden plaatjes aan het draaien bent."

Is zo ooit ook het idee ontstaan om de herkomst van bandnamen uit te gaan zoeken?
"Aad en ik gingen toen ik nog in Weesp woonde regelmatig een biertje drinken bij de Natte Krant of de Oorbel. Aad kwam eens met een kort lijstje met bandnamen en vroeg zich af 'waar komen die vandaan'."

Het begon met 10 namen, het werden er 1000, en toen 2000

"Ik vond het een geweldig idee. Aad was zijn werk als journalist aan het afbouwen en ik had door een langdurige revalidatie na een ongeval ook genoeg tijd dus we besloten er een boek van te maken. Het begon met tien bandnamen, maar het werden er uiteindelijk 1000. Ietsje naar boven afgerond. In deze editie zijn het er 2000. Een monnikenwerk, we hebben er ook echt weer heel lang over gedaan. We zijn een goed team, beide gek op weetjes. Een mannending misschien? Verzamelen, rare hobby’s. Vind jij het niet te nerdy? Nee? O, wat leuk. Er zijn dus meer mensen die dit leuk vinden. We geven het boek in eigen beheer uit. Vol vertrouwen, want voor de eerste editie was tot onze verrassing best veel belangstelling. Ook radio-deejays gebruiken ons boek. We hebben het alweer teruggehoord op radio 2 en straks bij de Top 2000 vast weer."


Aad Knikman in 2012 met deel 1 van I(t's) The Game of the Name (Foto: André Verheul)

Hoe raakt een band in jullie boek?
"Alleen bands met een bijzondere naam én een bijzonder verhaal achter die naam halen de pagina’s van (It’s) The Game of the Name. 'Het kwam zomaar ineens in ons op', die haalt het niet. Onze muzieksmaak doet niet ter zake, het gaat van BZN tot Motörhead. We zijn niet helemaal objectief, maar proberen het wel zoveel mogelijk. Al hebben sommige bands het boek wel wat makkelijker gehaald omdat we het zelf een leuke band vinden. En eerlijk gezegd missen Kane en Kensington, en dat heeft echt wel te maken met smaak. Maar verder mag alles erin. Tien streams kan genoeg zijn om het boek te halen. Of tienduizenden streams, maar nog nooit van gehoord. Dat gebeurt regelmatig bij hardrock en gothic bands."

En zo kan het dat naast Abba en The Rolling Stones ook bandjes als Moke en de Cherokees in het boek staan. Wie?
"De Cherokees was het bandje waar Midas Dekkers ooit in speelde. Hij was de gitarist. Moke, dat is een band die voortgekomen is uit Supersub, waarvan ik de manager was. Over de oorsprong van Moke doen verschillende verhalen de ronde, maar ik weet wel zeker dat het komt van een personage uit de film This is Spinal Tap. Het staat allemaal in het boek, lees het maar na. Er zijn wel meer bandjes met een Weesper link die het boek gehaald hebben. Kachel speelde vroeger altijd in de Natte Krant. Weespse Femke Berkhout speelde in Canada in de band The Hoa Hoa's, die staat er ook in. LaFleur dan weer niet, die uitleg is wat te makkelijk. De Typhoons staat erin, want daardoor heb ik mijn vriendin ontmoet en ben ik van Weesp naar Texel verhuisd. Ergens in het boek zit ook een niet bestaande bandnaam. Een cameo à la Hitchcock. Het moet niet allemaal te serieus."

Hoe werken jullie eigenlijk?
"We vinden de bandnamen overal, onder meer van de concertladders van Tivoli en Paradiso. Vaak zie je dan een bijzondere naam, maar weet je bij god niet wat voor muziek het is."

'Alleen bands met een bijzondere naam én een bijzonder verhaal halen het boek'

"Ik doe het speurwerk. Internet is ideaal, maar het gaat juist ook om de verhalen die je niet zo makkelijk even googelt. En probeer de bandnaam !!! maar eens te googlen. Voor de vorige editie die in 2012 uitkwam, heb ik ook veel in bibliotheken gezeten en naslagwerken doorgespit. Aad maakt er een mooi en humoristisch verhaal van. En heeft de foto’s erbij gezocht, tot het absurde aan toe. Bijvoorbeeld een band die de naam had van een leraar op de middelbare school. Dan staat de foto van die leraar erbij. Marlon Paul Bruin tekent voor de opmaak, dat is eigenlijk het derde bandlid. Bij de eerste editie was Niels Grommé dat, hij is helaas overleden, maar staat wel in het boek."

Dat klinkt toch wel een beetje serieus.
"In ieder geval moeten de feiten kloppen. We nemen niet zomaar iets klakkeloos aan. Go back to the Zoo bijvoorbeeld. Over die naam zijn verschillende verklaringen in omloop. Onze informatie is 100% betrouwbaar. Waar mogelijk gecheckt bij de bron, dat is heel leuk. En als het nodig is hebben we verhalen uit de eerste editie aangepast of aangevuld."

Welke band moeten we echt eens opzoeken?
"Ostzonensuppenwürfelmachenkrebs." Het komt er vloeiend uit. "Ik krijg die naam niet meer uit mijn hoofd. De naam komt van een schreeuwerige kop in het sensatieblad Bild uit 1952. Het artikel ging over bouillonblokjes uit Oost-Duitsland die kanker zouden veroorzaken. Maar voor mij is Elbow de meest bijzondere. Om een heel persoonlijke reden. Toen ons zoontje net geboren was, hoorde ik in de auto Elbow op de radio, een mooi, ontroerend en heel bijzonder moment. De naam komt van een uitspraak van Singing detective Philip Marlow in de gelijknamige televisieserie. En wist je dat Pink Floyd vernoemd is naar twee blues muzikanten? Nooit geweten. Heel veel bandnamen komen uit de literatuur en films. Soms om een beetje intellectueel te doen, dat is echt iets van de jaren 80 en 90. En ook songteksten van anderen vormen wel eens een bron van inspiratie."

Het is onvermijdelijk, als je gaat bladeren mis je ook wel bands.
"BLØF zeg je? Ja klopt, maar dat is dan ook wel een te makkelijke verklaring, zo'n o met een streepje erdoor die je als u uitspreekt. Maar misschien moet hij er in een volgende editie toch maar in. Er missen er wel meer. Tröckener Keks bijvoorbeeld, die hoort er ook in! Gewoon over het hoofd gezien. Mensen beginnen ook bandnamen in te sturen die ze missen, de lijst wordt langer en langer. Nee, dat vinden we niet erg, leuk juist. Dat is voer voor een volgende editie. Hoeveel bandnamen daar dan inkomen? Nu was het doel de 1000 van vorige keer te verdubbelen en dat is gelukt. Weer verdubbelen zou het leukst zijn. Bands genoeg, het is een onuitputtelijke bron. Er zijn ook zoveel hobbybandjes, iedereen mag erin. Eerst willen we een Engelse vertaling maken van dit boek. En dan misschien aan de slag met weer nieuwe bandnamen. Dan moet je wel geduld hebben. Het is een enorme klus. In 2012 was de eerste editie klaar, en een half jaar geleden hebben we de 2000e band voor deze editie toegevoegd."

Beginnende bandjes die hopen op een plekje in deel 3: bedenk een goede naam met een goed verhaal. Maar het duurt dus wel even voor het boek er is, doorbreken kun je beter eerst maar op eigen kracht doen.        


  De cover van het boek       

Nieuwsgierig naar het boek? Het is te koop op www.thegameofthename.nl. Mis je een band in het boek? Dan kun je daar ook een suggestie achterlaten en wie weet vind je het verhaal dan terug in de volgende editie.