Nee, zo erg als afgelopen donderdag in IJmuiden is het in Hilversum niet. In de kustplaats werden handhavers mishandeld door een groep jongeren. Dat betekent niet dat er geen dreigende situaties zijn in de mediastad. Handhaver Ibrahim vertelt vanmiddag op het Stationsplein, waar een statement tegen geweld tegen boa's werd gemaakt door de boa-vakbonden, dat er bijvoorbeeld onlangs een auto op het Langgewenst heeft proberen in te rijden op handhavers. Daarvoor werd de bestuurder aangesproken op zijn gedrag.

Heel boos

Uit zijn verdere verhaal blijkt dat deze coronatijd, waarin de boa's een belangrijke taak hebben in het kader van de coronamaatregelen, wel vaker tot vervelende situaties leidt. Lang niet iedereen is even gecharmeerd van een corrigerend gesprek als hij of zij gewezen wordt om de regels in acht te houden. "Mensen kunnen dan heel boos worden", meldt Ibrahim. "Soms ontstaan er situaties dat je voor jouw eigen veiligheid wil weglopen. Dat doen we niet, maar die situaties ontstaan wel. En alles wat er gebeurt, zijn we normaal gaan vinden."

Alles wat er gebeurt, zijn we normaal gaan vinden

Nu hebben de elf boa's in Hilversum (parkeerhandhavers in het centrum erbuiten gelaten) een portofoon mee, die is aangesloten op het politienetwerk. De agenten zijn zo opgeroepen, al kan het best even duren voordat zij daadwerkelijk ter plekke zijn. "De samenwerking met de politie is echt heel goed, maar als je bijvoorbeeld achter het station staat en je hebt assistentie nodig dan duurt directe hulp wel even."

Met de bodycam, die Broertjes voor maandag 1 juni hoopt te hebben voor alle Hilversumse handhavers, en mogelijk pepperspray wordt de uitrusting van de boa's al een stuk beter. Toch vinden zij dat er een wapenstok bij hoort. Dat geluid laten ze deze middag duidelijk horen. Van de wapenstok gaat volgens de handhavers een preventieve werking uit. Daarnaast dient het voor de handhavers als een verdedigingsmiddel als er sprake is van een aanval op hen. Dat werkt veel effectiever in een groep dan pepperspray dat volgens Ibrahim helemaal niet gebruikt mag worden als er sprake is van een groepsaanval.

Wringende schoen

Meteen duikt dan de discussie op dat het geweldsmonopolie bij de politie ligt. Daar komt bij dat boa's hier niet voor getraind zouden zijn. In de afgelopen jaren hebben de handhavers er steeds meer taken bijgekregen, maar is de uitrusting hetzelfde gebleven. De vraag die Jaco Huisman, teammanager Toezicht in Hilversum, hardop stelt, is of er gezien de verschuiving van de taken ook niet gekeken moet worden naar een verbeterde uitrusting. "Het gaat erom welke taak je hebt. Bij handhaving zou je een wapenstok reactief kunnen inzetten. Ik snap dat daar de schoen een beetje wringt, maar daar zou je ook voorwaarden en regels aan kunnen stellen", is zijn antwoord.

Voor Broertjes is het klip-en-klaar. Hij blijft van mening dat een bodycam en eventueel pepperspray goed aan het arsenaal kunnen worden toegevoegd. Een boodschap die hij al een kleine twee jaar verkondigt overigens. Probleem is echter dat er geen landelijke richtlijnen zijn en dat er binnen Nederland andere opvattingen zijn en ook andere uitvoering is. Zo vindt de Hilversumse burgemeester dat pepperspray wel kan, maar heeft minister Fred Grapperhaus van Veiligheid en Justitie gisteren al laten weten dat pepperspray en een wapenstok wat hem betreft uit den boze zijn.

Dat gesprek met Grapperhaus komt, verzekert Broertjes. Hij refereert tevens naar de boodschap van de G40-gemeenten, waar Hilversum bijhoort, dat het veiliger moet worden voor de handhavers op straat. "Zeker nu we weer teruggaan naar een opener samenleving", aldus de burgemeester, die daarmee onder meer doelt op het opengaan van de horeca.