“Dat zou wel even lekker zijn, een paar dagen eruit. Dat gevoel heeft iedereen, toch? Gelukkig kan ik wel tegen een stootje. Maar waar moet je heen?” Dokter Burggraaff zegt het met de hem kenmerkende gulle lach. Hoe dan ook is helder dat corona als virus ook in Weesp niet meer huishoudt zoals het wekenlang heeft gedaan. “Corona-technisch gesproken is het heel erg stil. Er komen nog wel steeds nieuwe gevallen bij, in de regio Weesp-Muiden spreek je dan over minder dan tien per week, en daaronder zit af en toe ook nog steeds een ernstig geval. Dus over is het niet, maar stil is het wel.”

Juist heel druk

“Het vreemde is wel dat we het aan het begin van de crisis gek genoeg heel rustig hadden. Alles viel zo’n beetje stil, terwijl de algemeen heersende gedachte was dat we het heel druk hadden. Nu denken mensen dat we niets meer te doen hebben, maar is het juist heel druk, bijvoorbeeld met het goed organiseren van de patiëntenstromen in de wachtkamer.”

Evalueren

Volgende week woensdag komen de huisartsen in de regio bij elkaar om de afgelopen hectische periode te evalueren. Wat hemzelf betreft heeft hij vooral vragen. Vragen bijvoorbeeld hoe anderen het ervaren hebben, hoe nu verder en hoe zorgen de artsen met elkaar ervoor dat het zo blijft. En ook zal gesproken worden over een eventuele tweede golf waarvan veel kenners verwachten dat die er vroeg of laat gaat komen.

'Op het moment dat we signaleren dat het aantal besmette personen weer toeneemt, kunnen wij onmiddellijk opschalen'

“Wij hebben contact met elkaar en hebben een centrale rapportage over het aantal corona-gevallen. Op het moment dat we signaleren dat het aantal besmette personen weer toeneemt, kunnen wij onmiddellijk opschalen. We zullen het zeker niet veronachtzamen en weten nu zo ongeveer wat we dan kunnen verwachten. We hebben nu in elk geval genoeg mondkapjes, beschermingsbrillen, witte jassen, dat is allemaal geen probleem.”

Goede maatregelen

Alles bij elkaar heeft Burggraaff en zijn team zelf weinig te maken gehad met ziektegevallen. “Twee medewerkers zijn ziek geweest, maar die zijn niet ziek geworden in de praktijk. We hebben ons er zelf aardig doorheen geslagen. Blijkbaar hebben we de goede maatregelen genomen.”

Aetsveld

De afgelopen periode is Burggraaff ook iets bijzonders opgevallen: “Om de een of andere reden, en ik weet niet welke, heeft corona relatief veel meer huisgehouden in Aetsveld dan in het andere deel van Weesp. Zoals je eerst zag dat het noorden van Italië en later in Nederland Brabant extra zwaar werden getroffen, zo geldt dat in Weesp voor Aetsveld. Wellicht wonen daar meer mensen die carnaval hebben gevierd of op skivakantie zijn geweest, maar dat is puur gissen. Maar opvallend is het zeker.”

'Om de een of andere reden heeft corona relatief veel meer huisgehouden in Aetsveld dan in het andere deel van Weesp'

GGD

Momenteel gaat het vooral om testen. Zoals bekend is daarvoor in de garage van Burggraaff eenspeciale testlocatie ingericht. En daarbij moet hem iets van het hart: “De overheid heeft het testen exclusief in handen van de GGD's gelegd. Die moet nu een infrastructuur aanleggen, los van wat er nu al is. Daarvoor moeten zij alle zeilen bijzetten. Maar zoals ik naast de praktijk een testcentrum heb waarover Weesp kan beschikken, zijn er in Nederland veel van dit soort kleine testmogelijkheden. Daar gaat geen gebruik van worden gemaakt! Waarom niet? Ik snap het niet.”

Bericht ontvangen

Burggraaff heeft dit aangekaart bij directeur René Stumpel van de GGD Gooi en Vechtstreek, maar daar lijkt niets mee gebeurd te zijn. “Ik heb hier ook een mail over gestuurd naar de Autoriteit Consument en Markt gestuurd. Wat het antwoord is? Dat het bericht ontvangen is. Ik vind dat oprecht heel raar.”