De sporthal in Aetsveld is weer brandveilig en dit heeft de gemeente een slordige 130.000 euro gekost. De gemeenteraad stemde hier afgelopen woensdag mee in. Dat was niet onverwacht, want het was onvermijdelijk. Slikken of stikken. De werkzaamheden die in de zomervakantie worden uitgevoerd zijn namelijk nodig om sluiting van de sporthal te voorkomen. Een sluiting die serieus dreigde.

Inspectie

Op 30 oktober kreeg de gemeente bericht van de brandweer Gooi- en Vechtstreek dat uit inspectie bleek dat de sporthal niet voldoet aan de minimaal wettelijke voorschriften van brandveiligheid. Deze brandonveiligheid is in de eerste plaats veroorzaakt door het verwerkte geluidsisolatiemateriaal: dat bleek relatief licht ontvlambaar. Om directe sluiting te voorkomen, is in overleg met de brandweer besloten dit materiaal direct te verwijderen. Daarmee was de brandveiligheid gegarandeerd en kon er weer worden gesport.

Nog niet klaar

Maar het werk is nog niet klaar. Er moeten nu nog verschillende herstelwerkzaamheden worden uitgevoerd om het plaatje helemaal af te maken. Deze werkzaamheden bestaan uit het opnieuw aanbrengen van wandisolatie in de sporthal en een brandscheidende wand tussen de horeca en de entreehal. Deze werkzaamheden worden komende zomer uitgevoerd. Dit betekent dat tot die tijd dat de sporthal gesloten blijft en ook de buurtkamer en het café blijven zolang gesloten. Althans, dat staat in het raadsvoorstel.

Bar Olympus

Maar dat café, Bar Olympus, gaat dinsdag gewoon open, zegt eigenaar Henk Mol. Net als alle andere horeca. Afgelopen week heeft hij nog overleg gevoerd met ambtenaren van de gemeente Amsterdam (daar valt de sporthal tegenwoordig onder) en daarin is hem bevestigd dat hij de deuren net als alle andere ondernemers vanaf 1 juni kan opengooien, ook al wordt er niet gesport. "Het was een heel constructief gesprek en mij is verzekerd dat dit geen enkel probleem is. Het verhaal dat jij vertelt over het raadsbesluit is mij niet bekend." Los van het feit dat Bar Olympus de kantine is in de sporthal, heeft deze ook een buurtfunctie in Aetsveld.

Zes weken dicht

Inmiddels staat dus vast dat de sporthal in de schoolvakantie zes weken dicht gaat en dat is een streep door de rekening van een groep veteranen van FC Weesp en SC Muiden en een groep badmintonners uit Nederhorst den Berg. Zij spelen al jaren elke vrijdagavond in de zomervakantie hun onderlinge wedstrijdjes, maar daar is nu een streep door gehaald. Enerzijds vanwege corona, maar ook zonder corona zou het feest dit jaar niet doorgaan. De gemeente Amsterdam hanteert namelijk een simpele regeling: alle sportaccommodaties gaan in de zomervakantie op slot om onderhoud te plegen. 

Op de hoogte

De betrokken sporters zouden hiervan op de hoogte zijn gebracht, maar zelf weten ze officieel nog niets. 

'Het zou netjes zijn geweest als we dit even hadden gehoord' 

"Dat we dit jaar niet zouden kunnen zaalvoetballen zagen we door corona natuurlijk wel aankomen, maar het heeft er nu alle schijn van dat we definitief moeten stoppen. Het zou wel zo netjes zijn geweest als we dat even hadden gehoord", zegt één van hen. Ze hebben nu hun hoop gevestigd op een nieuwe sporthal in Muiden op sportpark De Krijgsman en wellicht biedt de nieuwe sporthal die in Weespersluis wordt gebouwd en die in januari open soelaas.