In zijn maandelijkse column met Stefan Stasse had Jan Kooper laatst al even een simpel rekensommetje gedaan. Wil je met de nieuwste coronaregels voor theaters nog iets overhouden aan een voorstelling, dan zou je per kaartje 90 euro moeten vragen. Nou zullen veel mensen vast verlangend uitkijken naar de doorstart van het theaterseizoen, maar dan nog is 90 euro wel erg gortig. Dus kan Weesp zaterdag voor slechts 15 euro genieten van een avond met Jan Kooper, Stefan Stasse en Hans de Booij.

Dashboard

Voor je als artiest naam hebt gemaakt, ontkom je niet aan het spelen in halflege zaaltjes. Maar ook als gevestigde muzikant is dat door de corona-uitbraak voorlopig even wat het is. Of je wacht nog wat langer, want volgens het 'dashboard' dat de rijksoverheid hanteert zou per 1 juli het maximum aantal bezoekers kunnen worden uitgebreid naar honderd personen. Maar Kooper heeft geen zin meer om te wachten, zijn saxofoonvingers jeuken: "Zie het als een test. Het is voor ons allemaal spannend hoe het uitpakt, ook voor de vrijwilligers van het theater". 

In september zou Kooper gaan toeren met Doe Maar: 'geen idee of dat doorgaat'

Kooper was net aan het toeren met Willeke Alberti toen theaters en zorginstellingen half maart hun deuren moesten sluiten. "Ook nu met de versoepelingen pakken we dat nog even niet op. Willeke's publiek zit immers in de risicogroep." Voor september stond er een clubtour met Doe Maar gepland, of die optredens wel kunnen doorgaan, is afwachten. De saxofonist heeft zich niet verveeld: "Ik ben in mijn studio blijven doorwerken aan materiaal. De saxofoonpartijen speel ik dan zelf in, dus ik ben ook blijven spelen. Dat is geen must overigens. Een trompettist zal moeten blijven spelen, liefst dagelijks, om zijn lipspanning op peil te houden. Een saxofoon biedt minder weerstand. Mijn oom zei altijd: 'Hang een saxofoon aan de waslijn en er komt ook geluid uit'. Dat is niet waar, maar het kost wel minder inspanning dan trompetspelen." 

Intiem

De Weesper heeft veel zin in zaterdag: "We spelen zowel oude als nieuwe liedjes van Hans de Booij en Stefan Stasse zorgt er als een soort boa voor dat deze corona-voorstelling in goede banen wordt geleid met interviews en anekdotes." Ziet Kooper op tegen de lege stoelen? "Die zijn er niet volgens mij, want ik heb begrepen dat de tribune eruit gaat en dat er voor het publiek tafeltjes en stoelen komen te staan. Het zal dus vast niet leeg aanvoelen, maar wel intiem. Daar voel ik wel een gezonde spanning voor. Ik heb met Doe Maar op Pinkpop gestaan voor 20.000 man, maar dan kijk je naar een deinende zee van mensen. Zaterdag in de City zien we ieder gezicht. Als ik iemand dan verveeld in de rondte zie kijken, zou ik dat wel naar vinden denk ik." 

Hebben ze wel kunnen repeteren? Lachend: "Ja, 34 jaar geleden". Hij legt uit: "Ten tijde van Hans' grootste hit Annabel toerden we samen langs alle grote zalen van Nederland en België. Een jaar geleden liepen we elkaar bij toeval weer tegen het lijf en hebben we onze samenwerking nieuw leven in geblazen. Hans woont in Antwerpen en zal zaterdag in de loop van de middag in Weesp aankomen. Dat geeft ons de kans om nog even samen in te spelen en een soundcheck te doen". De eerste dertig bezoekers zijn om 19.30 uur welkom. Om 21.00 uur is er een tweede shift met opnieuw dertig bezoekers. Rendabel is dat nog steeds niet, maar er gebeurt tenminste weer iets in het theater. "In New York werken veel jazzclubs ook met meerdere shifts, dat is daar gebruikelijk. Daar is ook best wel wat voor te zeggen. Lopende bandwerk? Nooit. Een nieuwe lichting publiek zorgt ook meteen weer voor een nieuwe sfeer." 

34 jaar geleden voor het laatst samen gerepeteerd, in de tijd van 'Annabel'

Films

Tickets voor het concert zijn voor 15 euro per stuk te bestellen via wesopa.nl. Daar zijn ook de andere voorstellingen van de komende weken te vinden, zoals de film The Peanut Butter Falcon, die aanstaande donderdag - ook in twee shifts - draait. De eerste shift is inclusief een Indisch buffet van Aaltje. Op de site staan ook de voorzorgsmaatregelen en de regels, zoals maximaal twee personen of een huishouden, een gezondheidscheck aan de hand van enkele vragen en het volgen van de aangegeven looproute. Zondag 7 juni wordt er een jeugdfilm vertoond: Dolittle. Voor kinderen tot en met 12 jaar geldt dat zij wel in een groter gezelschap een voorstelling mogen bezoeken, onder toezicht van een of meerdere volwassenen die onderling de 1,5 meter afstand in acht nemen.