Naast een bezoek aan de kapper, de fysiotherapeut of horecagelegenheid is het nu ook weer mogelijk om met inachtneming van de RIVM-maatregelen een museum te bezoeken. Vooraf reserveren is wel een vereiste. Neem bijvoorbeeld het Weegschaalmuseum, waar de privécollectie van René Pas te bezichtigen is. Zeker drieduizend unieke stukken.

Uniek in Nederland

De uitgebreide tentoongestelde collectie balansen, weegschalen, gewichten, lengte- en inhoudsmaten, en een bibliotheek en archief over wegen en meten, is uniek in Nederland. René Pas was overigens niet de enige Naarder die weegschalen verzamelde. H. Buter had dezelfde hobby. Samen hebben zij in 1991 een stichting opgericht met als doel beide verzamelingen onder te brengen in een museum. Toen Buter overleed, nam Pas zijn verzameling over. Het museum opende op 8 juni 2012.

Nostalgie

Wie een beetje van nostalgie houdt, is aan de Turfpoortstraat 27 aan het juiste adres. Het pand - laat-middeleeuws huis - heeft tal van functies gekend. In 1570 werd het pand verbouwd tot stadhuis. Sinds 1615 staat het bekend als het Spaanse Huys, een naam die verband houdt met de gebeurtenissen in 1572, waarbij Spaanse troepen de lokale bevolking in groten getale vermoordden en vervolgens de vesting plunderden en verwoestten. Daarna was het in gebruik als stadswaag, hoofdwacht, ijkkantoor en garnizoensbakkerij (de ovens zijn nog altijd aanwezig!).

'De originele kelder wordt nu omgebouwd tot escaperoom'

"Net als de originele kelder", vertelt Han Schwartz, directeur van het museum. "Die wordt nu omgebouwd tot escaperoom." Het verhaal hiervoor is bedacht door Bart, Eva en David. Het is 1572 en de Spanjaarden komen eraan. De deelnemers moeten opdrachten maken om achter de code van het cijferslot te komen. Ze krijgen hiervoor drie kwartier de tijd. Lukt dat niet dan verbranden ze. De escaperoom gaat overigens pas open als de pandemie over is.

1 euro

Tot slot heeft het Comenius Museum tot 1992 gebruikgemaakt van het gebouw. Daarna heeft het ruim twintig jaar leeggestaan. De gemeente Naarden kocht het ooit voor 1 euro. Het onderhoud wordt gedaan door Stichting Monumentenbezit in 's-Graveland.


Bas van Hattum


Lespakketten

Dankzij subsidie van de gemeente Gooise Meren worden nu ook lespakketten voor basisscholen aangeboden. Ook in deze anderhalvemetersamenleving. Schwartz: "We hebben ons aanbod naar tachtig basisscholen - met een fietsafstand van maximaal 15 kilometer - gestuurd. Beoogd wordt op deze wijze leerachterstanden sneller in te lopen, en de druk op de docenten te verlichten. Tevens is het wellicht een alternatief voor schoolreisjes of partijtjes, maar ook prima geschikt voor een feestje, whiskyproeverij, speurtocht, etentje of lezing. De muren zijn heel dik; de buren hebben dus geen last."

'In ons museum beschikken we over zeven ruimten. Elkaar veilig passeren kan in de bibliotheek op de eerste verdieping' 

De directeur ziet de uitvoering al helemaal voor zich. "De kinderen kunnen hun fiets stallen bij het Vestingmuseum. Daar worden ze ook ontvangen en krijgen ze een Virus Preventie Meter (VPM) uitgereikt. De VPM is telescopisch, waardoor met uitgestrekte arm een lengte van >150 cm wordt bereikt. De VPM wordt bij vertrek ingeleverd maar kan ook na betaling van een borg naar de andere bezoekadressen in de Vesting worden meegenomen."

Kleine groepjes

Er wordt gewerkt in kleine groepjes. De leerlingen komen naar het Weegschaalmuseum om spelenderwijs te leren rekenen met maten en gewichten. "In ons museum beschikken we over zeven ruimten. Elkaar veilig passeren kan in de bibliotheek op de eerste verdieping (het museum telt twee trappenhuizen, red.). In de bibliotheek wordt gewacht tot de andere groep de naastgelegen ruimte verlaten heeft. Bij het wisselen van ruimte wordt de klassieke schoolbel gebruikt." Als het Weegschaalmuseum in het kader van educatie voor het primair onderwijs door een gehele schoolklas wordt bezocht, is het museum voor overige bezoekers gesloten.


Bas van Hattum

Het museum kan met de museumkaart worden bezocht. Meer informatie: www.weegschaalmuseum.nl.