Het is niet niks om als 17-jarige alleen op een podium te staan tijdens grote liveshows – er keken maar liefst 1,6 miljoen mensen – en dan ook nog de finale te winnen. Sophia deed het moeiteloos, althans zo leek het. Maar toen alle opnames en liveshows achter de rug waren, merkte de inmiddels 18-jarige winnares van The Voice of Holland 2020 dat alles toch veel impact heeft gehad op haar.

‘Voelt als familie’

“De maanden voor de finale stonden volledig in het teken van The Voice. Ik was in die tijd maar twee dagen per week thuis, dagen waarop ik alsnog veel repeteerde en belde met de redactie. De rest van de week was ik in Hilversum. Dan hadden we audio repetities, camera repetities, een generale repetitie en instartdagen.” Dit laatste zijn dagen waarop tussenstukjes, gesprekken met de coach of opnames op locatie plaatsvinden, legt Sophia uit. “En dan natuurlijk ook nog de liveshows.”

Omdat ze nooit wist of de komende liveshow misschien haar laatste zou zijn, heeft Sophia heel bewust van alle Voice-tijd genoten. “We sliepen een nacht per week met alle Voice-kandidaten en de mensen van de productie in een hotel in Hilversum. We hebben een hele hechte band en al die mensen voelden voor mij als familie.”

'Elke liveshow kon ik eruit vliegen.'

Miste Sophia haar ouders dan niet, als ze zoveel van huis was? “Nee ik had geen heimwee. Dat zou ook zonde zijn, want elke liveshow liep ik de kans om eruit te vliegen, dus dan wil ik niet mijn tijd verdoen met heimwee. Bovendien heb ik ook heel veel steun gehad aan de mensen die ik heb leren kennen bij The Voice. Met veel van hen heb ik nog steeds contact.”

Tot rust komen

Sophia vertelt dat ze bijna drie maanden nodig had om van ‘het hele Voice verhaal’ bij te komen. “Het was een geweldige tijd, maar het heeft ook veel impact op me gehad. Dus wat dat betreft was het eigenlijk heel goed voor me dat alles vanaf maart stil kwam te liggen, dan kon ik even tot rust komen en lekker een beetje tijd voor mezelf pakken.”

'Binnenkort breng ik een eigen nummer uit.' 

Om direct daaraan toe te voegen: “Natuurlijk vind ik het ook super zuur dat door het coronavirus heel veel dingen niet doorgaan of zijn uitgesteld. Er waren veel optredens gepland en toffe promo’s, maar die gaan nu niet door. In oktober ga ik een clubtour doen, maar ik weet eigenlijk niet of dat wel doorgaat, het is allemaal zo onzeker nu. Ik zou ook in het voorprogramma staan van…,” Sophia stopt even met praten en kijkt naar haar moeder die naast haar zit. Die schudt glimlachend haar hoofd en Sophia vervolgt: “Ik mag niet vertellen van wie, maar in elk geval een hele toffe artiest. Die optredens zijn ook verzet.”

Wat Sophia wel mag vertellen is dat er binnenkort een eigen geschreven nummer van haar wordt uitgebracht. Wanneer de release precies is, dat mag ze – je raadt het al – nog niet vertellen, maar ze heeft beloofd het WeesperNieuws op de hoogte te houden.

Minder spectaculair dan gedacht

“Door corona is het winnen van The Voice minder spectaculair dan gedacht, maar ik denk niet dat het mijn carrière gaat belemmeren. Iedereen heeft te maken met de coronamaatregelen, ook alle artiesten. Ik ben dus niet de enige die stilzit. Op het moment dat de coronamaatregelen bekend werden, heb ik wel even gehuild. Ik maakte me zorgen om hoe alles nu verder moest. Niet perse het zingen, maar vooral mijn examens, want die moest ik ook nog doen.”

Sophia lacht. “Gelukkig ben ik geslaagd. Toen duidelijk werd dat ik geen centraal eindexamen hoefde te doen, had ik een veel geruster gevoel. Door The Voice heb ik heel veel school gemist. Ik wist niet zeker of ik die achterstand in kon halen om m’n examen te halen. Maar ik ben super blij dat ik mijn havo diploma gewoon heb gehaald.”

De moeder van Sophia, Marije, haakt hierop in. “Het winnen van The Voice, geslaagd voor haar eindexamen en haar achttiende verjaardag, het zijn allemaal highlights die Sophia groot had willen vieren, maar die door de coronamaatregelen anders liepen. Dat is jammer.”

Maar Sophia vertelt dat ze dit toch viert  met haar vrienden en vriendinnen, maar dan wat kleiner. "Nu het weer mag gaan we vaak in Amsterdam naar het terras. Ik heb ook veel vrienden die een chille tuin hebben, dus daar zitten we dan ook vaak."


Sophia zit graag met vrienden op het terras. - Eigen foto Sophia Kruithof

Honderd procent muziek

'Ik ga met de flow mee en ik zie wel hoe het uitpakt.'

Na de zomervakantie – “ik denk dat ik met vriendinnen heel coronaproof een weekje naar Vinkeveen ga” – gaat Sophia niet studeren. “Ik ga honderd procent de muziek in. Dat was mijn hele leven al mijn. Na The Voice had ik genoeg werk staan voor het komende jaar, maar nu is dat natuurlijk anders. Ik heb me wel even zorgen gemaakt, maar dat heeft niet zoveel zin, want ik weet gewoon niet wat er gaat gebeuren. Dus ik ga met de flow mee en ik zie wel hoe het uitpakt.”

Waar Sophia zich de komende tijd in elk geval mee bezig gaat houden is met het schrijven van muziek. “Dat brengt deze tijd ook met zich mee: wat ik doe kan ik voor de volle honderd procent doen. Dus ik heb veel tijd om te schrijven.”

Niet willen missen

De winnares van het goed bekeken muziekprogramma vertelt dat ze blij is dat ze juist dit jaar aan The Voice of Holland heeft meegedaan. “Ik heb het helemaal kunnen meepakken en corona-wise is er aan het hele Voice of Holland seizoen niks misgegaan. Wie weet kan er volgend jaar niet eens een nieuwe Voice of Holland worden opgenomen. Ik heb zo ontzettend veel geleerd van mijn deelname, dat had ik echt niet willen missen.”