Google de woorden Magneet en Weesp en je krijgt tienduizenden hits. Die leiden allemaal naar de rijwielen- en motorenfabriek die hier tot 1969 stond. Maar een koelkastmagneetje met een Weesper tafereeltje, nee die was er nog niet.  

"Gek toch?", vindt Jamilla. "Want onze stad is heel geliefd bij dagjesmensen en Weesp is ook altijd erg bezig met toerisme. Mensen die na hun verblijf hier iets willen mee nemen voor thuis, komen al snel uit bij Weespermoppen, Wispe bier of Anker jenever. Ook leuk. Maar als je koekjes op zijn, is je aandenken ook weg." 

Sloepje

Vorig jaar zomer huurden de Weespse en haar vriend Jesse op een mooie dag een sloepje bij 't Helletje. Aan Jesse de eer om te sturen, want zijn vriendin had andere plannen. "Ik besloot zelf werk te maken van een Weesper magneetje. Ik ben altijd in voor nieuwe dingen. Het leek me ook een heel leuk proces." En dat werd het ook, al kijkt Jesse wellicht anders terug op die dag: "Ik wilde dè perfecte foto maken, en dat moest van de Lange Vechtbrug zijn. Steeds opnieuw moest Jesse op de brug af varen. Een stukje naar links, een stukje naar rechts, dan lag er weer een bootje in de weg. Tot ik eindelijk dat ene beeld had wat ik in mijn gedachten had." 

'Dat herkenbare tafereel geeft me een fijn, blij gevoel. Het gevoel van thuiskomen'

De keuze voor dit tafereel is tweeledig: "Dat stukje Weesp zit echt in mijn hart. Die mooie witte brug, de Vecht, de bootjes, de statige herenhuizen, die bomen. Ik zit daar graag aan het water. Aan de andere kant is het voor veel toeristen ook hun eerste kennismaking met Weesp. Als je vanuit die kant Weesp komt binnenvaren, is dit wat je ziet. En als het gaat om mensen die hier vaker heen varen, dan is het een vertrouwd beeld: een gevoel van thuiskomen. Dat gevoel roept het bij mijzelf ook op, dat herkenbare tafereel geeft me een fijn, blij gevoel."


Met eenmaal de juiste foto op zak, volgde een traject van uittekenen, 3d printen, mallen maken, schilderen. En toen kwam begin deze maand dan eindelijk de eerste lading binnen. De trotse Weespse wist niet hoe snel ze het eerste exemplaar tussen haar tientallen andere magneten moest hangen. Het karakteristieke beeld van Weesp prijkt nu dus tussen souvenirs uit verre oorden, tussen 'the big five' van Zuid-Afrika, het Vrijheidsbeeld van New York en een zakje spaghetti uit Italië. "Hoe gaaf is het als Weesp straks zelf ook in andere landen op de koelkast hangt?"

Kitscherig 

Ze realiseert zich dat er ook mensen zijn die helemaal niks hebben met het fenomeen koelkastmagneet. "Die vinden het oubollig of kitscherig, maar dat neemt niet weg dat ze overal ter wereld nog steeds als zoete broodjes over de toonbank gaan. Wat ik er zelf leuk aan vind, is dat het meestal een soort minischilderijtjes zijn. Vandaar ook mijn keuze voor een Weesper tafereel, en niet het gemeentewapen of één bepaald gebouw. Maar of je het nou kitsch vindt of juist leuk, deze Weesper magneten zijn hoe dan ook uniek. Letterlijk, want dit bestond nog niet."

Rondje langs de boten: 'Sommige mensen bestelden er meteen vier of vijf'

Om te kijken hoe ze zouden vallen bij het publiek, is Jamilla vorige week een rondje langs de boten gelopen. "Ik wilde vragen of dit iets is wat zij als bootjesmensen zouden kopen. Het antwoord was duidelijk, want ze werden met 4, 5 stuks tegelijk besteld. Ook inwoners van Weesp die mij bezig zagen, kwamen even kijken en wilden er eentje hebben. Dat kan ik me ook voorstellen. Zo'n magneetje van je woonplaats is ook leuk in je eigen huis of als cadeautje aan een ander. Ik kan me zelfs indenken dat dit een relatiegeschenk wordt. Een leuk avontuur dit!"

De magneetjes zijn te koop bij hotel Hart van Weesp en kosten € 5,50 per stuk of mail voor meer informatie naar info@samsonandco.com.