Dokter Burggraaff heeft op dit podium al meerdere keren bij alle perikelen rond het testen van mogelijke corona patiënten aangestipt. Dat is een beetje versnipperd geraakt in alle gesprekken met hem de afgelopen weken. De boodschap zal best hier en daar zijn aangekomen, maar niet overal en de zorgen zijn er niet minder om geworden. Sterker nog, deze week had hij contact met Tweede Kamerlid Joba van den Berg van het CDA (dit is niet toevallig ook Burggraaffs partij). Hij wilde duidelijk maken dat minister De Jonge (ook CDA) volgens hem niet over al de juiste informatie lijkt te beschikken. 

Over de balk

De aanleiding is het feit dat er het nodige te doen is over het testen door de GGD. Dat zou allemaal niet goed lopen en ook zouden er niet voldoende testmogelijkheden zijn, om het maar even heel kort samen te vatten. En omdat er te weinig testen zouden zijn, zou bijvoorbeeld het Universitair Medisch Centrum Groningen, volgens De Jonge geen testen over de balk moeten gooien. Die indruk heeft de minister namelijk. “Maar dat is gewoon niet waar”, zegt Burggraaff met grote stelligheid. "Het gaat niet alleen om het aantal, maar ook om de manier waarop het allemaal is georganiseerd. Groningen is misschien wel een voorbeeld voor de rest van Nederland."

'Het gaat niet alleen om het aantal, maar ook om de manier waarop het allemaal is georganiseerd'

Hij vervolgt: "Er zijn ontzettend veel testen, maar ze worden misschien alleen te weinig gebruikt in Nederland. Nu wordt gezegd dat we meer moeten testen, dat gebeurt dus in Groningen en dan krijgen ze vervolgens het verwijt dat ze teveel testen. Ik vind dat vreemd. Sterker nog, het is niet nodig. Er zijn veel laboratoria in Nederland onder andere in Baarn, waar meer dan voldoende testen zijn. Zij maken gebruik van laboratoria in Duitsland, het Luilekkerland op testgebied. Wij zijn toch Europa? Nederland kan die testen toch gebruiken, heb ik er over gezegd in de hoop dat het opgepakt wordt.”

'Dit is een tweedeling die we niet moeten willen' 

Alles bij elkaar constateert hij dat er veel onduidelijkheid is en dat is echt niet aantrekkelijk, zeker niet als er een tweede coronagolf komt. Burggraaff: “Het kan niet vaak genoeg worden gezegd: er zijn wél voldoende testen. Joba van den Berg belde mij op en ik heb haar verteld hoe het volgens mij in elkaar steekt. Ik heb haar daarin ook gewezen op de testcapaciteit die er naast onze praktijk is en waar elke huisarts in Weesp gebruik van kan maken. Maar in het huidige systeem is het zo geregeld dat alle testen centraal moeten plaatsvinden via de GGD. Heb je een vervelend hoestje en vindt de huisarts dat je getest moet worden, dan word je doorgestuurd naar de GGD. Mankeer je niets, maar heb je een coronatest nodig dan kun je getest worden bij ons. Wel voor eigen rekening. Dat is een tweedeling die we niet moeten willen.”

De afgelopen coronaperiode hadden we elke week een gesprek met dokter Burggraaff over ontwikkelingen over corona gezien vanuit de visie van een huisarts. Dit is voorlopig de laatste in de reeks, omdat er niets nieuws meer is te melden. Mocht er weer nieuws zijn of mocht, wat niemand hoopt maar iedereen verwacht, er een tweede coronagolf komen, dan pikken we de draad weer op.