Marjolijn de Waal woont met haar man en haar zoontje van bijna 4 maanden in Haarlem. Haar eerste baan als predikant was bij de Verbondskerk in Vijfhuizen, een dorpje vlakbij Schiphol. “Dat ik theologie ging studeren was niet gek. Ik ben thuis opgegroeid met de kerk en met theologie. 

Dat ik predikant zou worden had ik niet gedacht

Maar dat ik predikant zou worden, had ik niet gedacht." Tijdens haar studie theologie moet ze een master kiezen. Een van de opties is een predikantsmaster. “In eerste instantie dacht ik: dat is niets voor mij. Het leek me te spannend om op zo’n kansel te staan en zoveel mensen toe te spreken. Maar op de een of andere manier koos ik toch voor die spannende weg.” Tijdens haar stage komt Marjolijn erachter dat ze het toch heel erg leuk vindt. “Ik merkte dat het bij me paste om voor een groep mensen te staan en een dienst te leiden. En als predikant krijg je veel vertrouwen van mensen. Ze delen hun zorgen en hun verhalen en ik dat vind ik heel bijzonder.” 

Weesp

Marjolijn zag op een vacaturesite dat er een nieuwe predikant werd gezocht in Weesp. “Ik ben eerst anoniem een kerkdienst gaan meemaken en ik vond de kerk prachtig en de sfeer heel prettig. Dus ik heb geschreven en tijdens de gesprekken voelde ik een goede klik. En ik ga samenwerken met een collega. Dat vind ik erg leuk want dan heb je iemand om samen plannen mee te maken.”

'Mensen zijn zo verschillend en tegelijkertijd willen we allemaal hetzelfde'Afgelopen zondag was Marjolijn haar eerste kerkdienst in Weesp en daar is ze zich, op het moment van het interview, al druk op aan het voorbereiden. “Ik kom net uit mijn zwangerschapsverlof en ik vind het heerlijk om de hele week weer bezig te zijn met het voorbereiden van mijn preek vanuit Bijbelteksten. Ik ervaar heel veel linkjes tussen de Bijbelverhalen en het gewone leven, wat er in de kranten staat en zelfs wat er op Netflix te zien is. Elke keer die verbinding weten te vinden tussen de Bijbel en gebeurtenissen in het leven, dat vind ik heel bijzonder.” Naast het preken kijkt Marjolijn er ook naar uit om mensen te ontmoeten. “Mensen zijn zo verschillend maar tegelijkertijd ontdek je dat we allemaal hetzelfde zijn en gezien willen worden, liefde nodig hebben. Die ontdekking kan heel verrassend en verbindend zijn.”

Eerste kerkdienst

Bij de eerste kerkdienst van Marjolijn zullen er 30 mensen in de kerk zitten maar gelukkig wordt de dienst ook uitgezonden via een live-stream. Ook al kan ze de meeste mensen niet zien, ze hoopt dat het alsnog een feestelijk en vrolijke dienst zal zijn. “Als ik eenmaal aan het werk ben en de mensen leer kennen wordt vast duidelijk wat ik allemaal kan doen, maar wat ik in zijn algemeenheid mooi zou vinden is als de Grote kerk in Weesp voor iedereen een plek van rust kan zijn. Of je nou veel met het geloof hebt of niet. Dat het een veilige plek is voor iedereen.”