Weesp Eco Energie valt onder het platform Weesp Duurzaam. Deze organisatie is door Paul Roholl samen met Alexandra Houbiers en Martin Hoek opgericht vanuit een passie voor een duurzamer en groener Weesp. 

Zonnepanelen zijn een mooi voorbeeld van duurzaam energieverbruik

Paul: “Wij vinden dat iedereen de mogelijkheid moet hebben om van betaalbare en duurzame energie gebruik te kunnen maken.” Daar is de actie collectieve inkoop zonnepanelen een mooi voorbeeld van. Huiseigenaren kunnen zich aanmelden en krijgen dan een persoonlijk advies gesprek. 

“Tijdens het adviesgesprek wordt er onder andere gekeken hoeveel zonnepanelen het huis nodig heeft om zijn energieverbruik zoveel mogelijk zelf op te wekken. Wanneer iemand besluit om de zonnepanelen te laten plaatsen, dan gebeurt dat door een lokale installateur”, vertelt Paul. De onkosten die gemaakt worden voor het plaatsen en de aankoop, verdien je terug via het leveren van je eigen stroom. 

Wegstrepen

“De stroom die je op een dag opwekt en verbruikt streep je tegen elkaar weg. En alles wat je opwekt maar niet verbruikt krijg je in stroomprijs terug. Dat betekent dus een lagere energie rekening.” Deze actie is bedoeld voor huiseigenaren. Maar Weesp Duurzaam is zich aan het oriënteren op de mogelijkheid om dit ook voor huurders en voor huiseigenaren zonder geschikt dak mogelijk te maken via de Postcoderegeling. “Hier is veel animo voor en we zien dat dit niet alleen mensen zijn met een eigen huis.” 

Binnen drie maanden

De actie loopt nog tot 30 juni. In het najaar start een tweede actie. Interesse kenbaar maken kan via www.collectieveinkoop.energieverbonden.nl. Wie nog geen lid is, zal door Coöperatie Weesp Eco Energie worden benaderd voor een lidmaatschap. Dat is het eerste jaar gratis, daarna kost een jaarlidmaatschap € 12,-. Belangstellenden krijgen eerst een indicatieve offerte. Wie zich daarin kan vinden, krijgt aan de hand van een technische schouw een definitieve offerte. Pas dan hoeft de aanvrager echt te beslissen, maar wel voor een uiterste datum. Het streven is om de installatie binnen twee à drie maanden na het ondertekenen van de offerte af te ronden. De installatie zelf duurt over het algemeen één dag. 

De prijzen variëren van 3680 euro (budgetvariant: 8 panelen, serie geschakeld) tot 6437 euro (luxere variant: 15 panelen, individueel geschakeld). Deze prijzen zijn inclusief BTW en gaan uit van een standaard schuin dak. In sommige gevallen is er sprake van een complexere situatie, dit kan meerkosten met zich meebrengen. Voor vragen over de opzet en uitvoering van deze collectieve inkoopactie kan contact worden opgenomen met paul@weesp-eco-energie.nl.