Het is algemeen bekend dat de gemiddelde vierkantemeterprijs voor woningen in Amsterdam het allerhoogst is. Voor een optrekje aan de Amsterdamse grachtengordel betaalde je in 2019 gemiddeld 9021 euro per vierkante meter. Zijn deze hoge vierkantemeterprijzen door de fusie met Amsterdam het voorland van Weesp?

Top 50 duurste wijken

In de top 50 van duurste wijken van Nederland – een lijst waarin Amsterdam buiten beschouwing is gelaten – komt Weesp maar liefst twee keer voor. Dat is twee keer meer dan het jaar daarvoor...

De door Weekblad Elsevier samengestelde lijst laat zien dat de binnenstad van Weesp met een vierkantemeterprijs van 4472 euro op plek 32 staat. Ook Weesp Zuid staat in de top 50: met 4305 euro per vierkante meter komt deze wijk op plek 42. Weliswaar zijn dit nog geen Amsterdamse prijzen, maar uit de ranglijst van volgend jaar zal blijken of Weesp wellicht hoger in de top 50 kom te staan.

Weesp ontdekt door hoofdstedelingen

Volgens makelaar Ramiro Di Giacomo is Weesp vooral bij mensen uit Amsterdam in trek. “Van alle woningen die ik verkoop, is bijna negentig procent aan mensen uit Amsterdam. Die willen dan weg uit de drukte, maar toch niet te ver weg van Amsterdam. Dan is Weesp natuurlijk perfect.”

'Mensen die eenmaal in Weesp zijn geweest zijn snel verkocht.'

Di Giacomo merkt dat Weesp de laatste tijd echt ‘ontdekt’ is, vooral door hoofdstedelingen. “Van welke kant je ook langs Weesp rijdt, je ziet eigenlijk nooit dat onze binnenstad zo mooi is. Maar de mensen die eenmaal in Weesp zijn geweest, zijn snel verkocht. Weesp heeft een mooie, historische binnenstad met goede voorzieningen op loopafstand, dat trekt Amsterdammers aan. Zij willen de sfeer van een gezellige stad, maar niet alle toeristen die het straatbeeld in het centrum van Amsterdam bepalen.”

Makelaar Barend Treep noemt Weesp zelfs 'onderdeel van de bloeivelden van Amsterdam'. "Vroeger kozen mensen die niet meer in Amsterdam wilden wonen vaak voor Haarlem, maar sinds twee tot drie jaar hoort Weesp daar ook bij. Weesp heeft wat dat betreft een enorme inhaalrace gedaan."

"Amsterdammers trekken massaal naar Weesp omdat hier het aanbod is dat bij hun wensen past," voegt Treep daaraan toe. "De meeste woningen in Weesp hebben buitenruimte, dat is wat mensen die uit Amsterdam vertrekken zoeken. En als een groot gedeelte van hun vrienden ook verhuist naar Weesp, dan is de keuze snel gemaakt."

'Weesp heeft een enorme inhaalrace gedaan.'

Hoge huizenprijs

Dat de huizenprijs in Weesp zo hoog ligt verklaart Di Giacomo deels door de gunstige ligging van Weesp. "Binnen 16 minuten ben je vanuit Weesp op Amsterdam Centraal. Zo heb je het gevoel dat de grote stad om de hoek ligt." Ook de sfeer van de stad, de nieuwe wijken en de goede voorzieningen maken Weesp aantrekkelijk, waardoor mensen bereid zijn meer te betalen voor een huis, aldus Di Giacomo.

Treep vindt dat ook de Amsterdamse woningmarkt een rol speelt bij de huizenprijs in Weesp. “Mensen verkopen hun Amsterdamse appartement voor veel geld en met flinke overwaarde. Deze overwaarde steken ze vervolgens in hun nieuwe huis, waardoor de hypotheek ten opzichte van de koopsom redelijk laag is. En omdat de woningen in Weesp vergeleken bij Amsterdam iets betaalbaarder zijn, wordt hier gemakkelijk veel geld neergelegd voor een woning."

Woningmarkt piept en kraakt

De huizenprijzen in Weesp zijn in de afgelopen vijf jaar soms zelfs verdubbeld volgens Di Giacomo, maar hij merkt dat de woningmarkt piept en kraakt. "Eerlijk gezegd denk ik dat de top van de woningmarkt nu wel bereikt is. Sinds de coronacrisis is het woningaanbod met veertig procent toegenomen. Mensen vragen steeds meer voor hun huis, maar woningen blijven ook langer te koop staan."

Barend Treep ervaart ook dat de looptijden iets oplopen. "Maar de transactieprijzen staan vooralsnog niet onder druk."

'De top van de woningmarkt is bereikt.'

Di Giacomo: "Omdat Weesp nu bij Amsterdam hoort, blijven de huizenprijzen voorlopig hoog denk ik. Het verbaast me niks dat het centrum van Weesp nu al bij de duurste wijken van Nederland hoort. De binnenstad is de laatste jaren ook mooi opgeknapt: veel panden zijn gerenoveerd en er zijn prachtige woningen gerealiseerd. Het centrum van Weesp is nu een stuk beter dan vijf jaar geleden."