Het gaat om de zogenoemde korte variant, die de Nederlandse politie tot de zomer van 2018 gebruikte. De Nederlandse Boa Bond en minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid zijn eerder deze maand overeengekomen dat boa's een korte wapenstok moeten kunnen krijgen, als het lokale gezag dat nodig vindt. 

In het geval Weesp moet er wel eerst afstemming plaatsvinden met Amsterdam, omdat er vooruitlopend op de gemeentelijke herindeling in juni 2019 al een ambtelijke fusie heeft plaatsgevonden. Er werken ook boa's uit Amsterdam in Weesp. 

Geweld en agressie

De boa's hebben de laatste jaren steeds vaker te maken met geweld en agressie en dat is sinds de coronamaatregelen alleen maar meer geworden. Zo werden vorige maand bij het strand van IJmuiden een aantal boa’s belaagd nadat ze een jongen wilden arresteren. Een van de handhavers moest naar het ziekenhuis met letsel. En volgens de vakbond was het met Pasen raak in zowel Amsterdam als Rotterdam Vanwege dit soort geweldsincidenten heeft de boabond actie gevoerd voor een betere uitrusting. Zo zijn er in diverse steden demonstraties gehouden en was er op 3 juni een grote landelijke actiedag. 

Er wordt ook onderzoek gedaan naar mogelijk gebruik van tasers

Eerst wilde Grapperhaus niet aan het bewapenen van boa's, maar later ging de minister toch overstag. Als gevolg hiervan kunnen gemeenten hun buitengewoon opsporingambtenaren uitrusten met een wapenstok en eventueel ook pepperspray. Er wordt ook onderzoek gedaan naar mogelijk gebruik van tasers. Burgemeester van Bochove laat desgevraagd weten dat hij voorstander is van een korte wapenstok. De Nederlandse Boa Bond spreekt van 'een grote stap voorwaarts'. 

Incident in Weesp

Ook de boa's van Weesp hebben al te maken gehad met agressie. De wijkagenten van Weesp lieten in april aan WeesperNieuws Extra weten dat ze bij een incident werden geroepen waarbij boa's vanuit het niets in de rug werden aangelopen. "Toen zij aangaven dat dat zeer onwenselijk is in verband met de corona-uitbraak, werden zij uitgescholden en de persoon in kwestie wilde weglopen bij zijn staande houding." De politie heeft toen een bekeuring uitgeschreven. 

Grote mond

Van Bochove zei in mei over agressie tegen boa's: “We krijgen meldingen van mensen die een grote mond hebben als ze worden aangesproken. Geweld tegen boa’s hebben wij in Weesp nog niet gehad. Over het algemeen is het zo dat als de boa’s even uitleggen wat er aan de hand is, Weespers daar goed op reageren.” De burgemeester stelde in datzelfde interview dat hij evenwel goed kon begrijpen waarom de boa’s actie voerden.