De winnaars van de ProRail Circular Design Challenge bouwden de afgelopen drie maanden aan de vijf meter hoge schommel samen met AltijdWerkplaats (gemeenschapsbedrijf dat streeft naar werk, altijd voor iedereen die wil werken aan een sociale en groene toekomst). 

Ondanks de coronacrisis is het gelukt om dit unieke, volledig circulaire speeltoestel te realiseren. De schommel wordt op vrijdag 26 juni om 16.00 uur feestelijk in gebruik genomen en koppelt daar direct een wedstrijd 'hoogschommelen' aan vast, want degene die het allerhoogst kan schommelen, wint een prijs.

Ontwerpers

De drie mannen achter het ontwerp is een trio Amsterdamse industrieel ontwerpers; Rutger Dankelman, Steven Janssen en Kim Deinum. Janssen: "De uitdaging om circulaire producten te maken sprak ons alle drie meteen aan. Toen zijn we een dinsdagavond gaan praten en schetsen en dat werden uiteindelijk dit speeltoestel." Rutger Dankelman vult hem aan: "Ons doel is om mensen elkaar te laten ontmoeten en om kinderen te laten spelen. De eenvoudige, herkenbare vormen van de spoorstaven in de speeltoestellen nodigen uit tot verkennen en buitenspelen. Je denkt bij spoorstaven meteen 'dat is te zwaar', maar deze schommel laat zien dat je met goed design, afgedankt materiaal uitstekend kunt hergebruiken.” 

Janssen is dan ook heel dankbaar dat de schommel gemaakt kon worden in samenwerking met de AltijdWerkplaats bij De Groene Afslag, de multifunctionele ontmoetingsplek waar het enthousiasme voor een duurzame toekomst centraal staat.