Geen doucheschuim, geen bierpakket, nee: mijn man Jurre krijgt een kettingzaag voor Vaderdag. Die wil hij al zo lang. Met zo’n ding in zijn hand gaat hij altijd een beetje grommen. Ultiem mannelijk.

Jurre houdt van hout, heeft zaagervaring én een certificaat. Op onze vorige boerderij in Drenthe woonden we naast het bos en hadden we met Staatsbosbeheer de afspraak dat we elke herfst en winter enkele bomen mochten kappen. Fijn buitenwerk voor onze deelnemers (we hadden een zorgboerderij), die in deze jaargetijden geen klussen op het land en in de tuin konden uitvoeren. Uitgerust met zagen, snoeischaren en koffiekannen trokken we er hele dagen op uit. Met rode neuzen van de kou, maar zwetend onder de dikke beschermingslaag van het zaagpak.

Na een paar ernstige zaagongelukken met particulieren in andere Drentse bossen, volgde begin 2017 een zeer begrijpelijk maar teleurstellend bericht: het zelf zagen van bomen in de staatsbossen werd per direct verboden.

"Jammer", zuchtte deelnemer Jos. Hij was verstandelijk beperkt, maar als fanatieke houthakker sloeg hij met zijn bijl jaarlijks menig stam aan stukken. Ook deelnemer Geert baalde. Al jaren bediende hij de kloofmachine; een van de weinige dingen die hij goed vanuit zijn rolstoel kon doen. "Nu moet ik mijn 'work-hout' missen", zei Naomi. Ze lachte om haar zelf bedachte woordspeling. "Dat stapelen van haardblokken was echt goed voor mijn spierballen."

Na enig nadenken kwam Staatsbosbeheer een paar maanden later met twee opties voor particulieren: wie haardhout wilde mocht op afspraak en op aangewezen plekken in het bos kant-en-klaar gezaagde blokken halen. Of, interessanter: wie verenigd een zaagcursus volgde was weer welkom om te komen zagen. Top.

En dus klonk er een week later geronk uit negen motorzagen tegelijk. Medewerkers en vrijwilligers van onze boerderij leerden onder leiding van instructeur Jan de ketting te vijlen en te vervangen, de valkerf en valsnede te maken en hoe alle veiligheidseisen in acht te nemen. Ze zaagden en slaagden.

Maar toen we naar Weesp verhuisden bleef de zaag achter in Drenthe.

Wat moet je ook met een kettingzaag in de polder? Ik hoor het u denken. Maar Jurre wil wilgen knotten, de bomen op het erf snoeien. Lekker zagen, lekker brommen.

En zelf een beetje grommen.