Het gaat hier en daar nog wat aarzelend en het gebruikelijke aantal deelnemers is nog niet bij alle activiteiten bereikt. Maar de sportactiviteiten die de buurtsportcoaches van Versa Welzijn organiseren, trekken na de opheffing van de lockdown weer steeds meer mensen. En daar is de geestdriftige buurtsportcoach Ingmar Kolbrink blij mee. Hij heeft namelijk als missie zoveel mogelijk ouderen alsook andere Weespers met een afstand tot de reguliere sportwereld in beweging krijgen. "Want bewegen is goed voor de mens, je voorkomt er kwalen mee en het brengt mensen met elkaar in contact", weet hij net als iedereen. 

Contact gehouden

De afgelopen periode waarin fysiek sporten niet mogelijk was, hebben de coaches contact gehouden met de deelnemers op wie zij altijd kunnen rekenen, en ook met anderen die daar prijs op stelden. "We hebben hen gebeld en gevraagd hoe ze de tijd doorkwamen, of ze nog hulp nodig hadden, dat soort dingen. Verder hebben we in de tweede week van de crisis voor de jeugd allerlei zogenoemde challenges georganiseerd, zoals een bal hooghouden en iets met tennissen. Alles met als doel om te blijven bewegen. Ook hebben we in een aantal wijken waarvan wij weten dat er relatief veel mensen wonen die contact met anderen goed kunnen gebruiken via WhatsApp elke week een buurtbingo georganiseerd. En in mei, toen de eerste versoepelingsregels waren afgekondigd, kregen we van een aantal mensen die altijd meerijden met de scootertocht de vraag of we dat weer konden oppikken en daar zijn we toen heel voorzichtig en één op één mee gestart. Kortom, waar mogelijk hebben we de Weespers zo goed mogelijk geprobeerd te helpen de tijd goed, gezellig en gezond door te komen", vertelt Kolbrink. 

'Waar mogelijk hebben we de Weespers zo goed mogelijk geprobeerd te helpen de tijd goed, gezellig en gezond door te komen '

Hij merkte daarbij een aantal schrijnende gevallen. "In bijvoorbeeld Oversingel zaten mensen die graag naar buiten wilden en dat fysiek ook konden, maar dat mochten ze niet en dat was wel pijnlijk om mee te maken. We zijn ook een paar keer naar de binnentuin geweest  om daar zo goed en zo kwaad als het ging met de mensen praten en we hebben contact gezocht via Facetime."

Weekprogramma

Inmiddels is het gebruikelijke weekprogramma weer opgepakt. Elke maandag van 11.30 tot 12.30 en woensdag van 10.00 tot 12 uur staat er een wandeling op het programma, elke donderdagochtend kan er van 14.30 tot 15.30 uur worden getennist en dezelfde dag kan er al eerder, van 10.30 tot 13.00 uur worden deelgenomen aan een fietstocht. 

Wandeltocht

Kolbrink loopt op verzoek de activiteiten door. "Met de ochtendwandelingen zijn we op 1 juni gestart en dat begint vooral op maandag een behoorlijk grote groep te worden. Met de woensdag zijn we later begonnen en daar kunnen nog mensen bij. De fietstocht houden we niet elke week. Dat is een beetje afhankelijk van het weer. Dus even bellen of het doorgaat is handig. Het zijn in elk geval altijd leuke tochten in de omgeving van Weesp. Eerst een stukje fietsen, daarna even ergens een kopje koffie drinken en dan weer richting Weesp, heel gezellig. Ja, iedereen kan aanhaken. Op een gewone of een elektrische fiets, dat is ons om het even. Er doet zelfs een heel kwieke meneer van 90 jaar mee en die rijdt op een fiets zonder elektrische ondersteuning."

Plaats bij tennis

"Bij het tennis kwamen vorige week twaalf mensen en we hebben nog plaats voor vier mensen. Zestien deelnemers zou perfect zijn. Voor wie dat is? In eerste instantie heette dit seniorentennis, maar dat hebben we veranderd omdat we nu ook toegankelijk zijn voor mensen die begeleid wonen. Normaal gesproken hebben we ook deelnemers uit Oversingel el Hogeweyk maar dat mag nog even niet omdat het risico nog te groot is. Maar zodra het kan, verwachten wij dat zij weer zullen aanhaken." 

Scootmobielvierdaagse

Nieuw is de scootmobielvierdaagse, die wordt gehouden van 1 tot en met 4 juli van 10.45 tot 13.00 uur. Het idee hiervoor is ontstaan uit de toerrit die elke maand voor scootmobielers wordt gehouden. "De deelnemers hebben aangegeven dat ze één keer per maand veel te weinig vinden. Daar ben ik mee aan de gang gegaan met deze vierdaagse als gevolg. We rijden vier dagen achter elkaar een route. Die zijn uitgezet door diegene die altijd onze routes uitstippelt en deze zijn voor iedereen op een scootmobiel goed te doen en veilig. Elke tocht is tussen 15 en 18 kilometer en elke dag wordt na afloop op de tennisbaan geluncht.

Goede begeleiding

De deelnemers kunnen hierbij rekenen op een goede begeleiding. Wij rijden zelf voor- en achteraan en er zijn nog een paar begeleiders op de fiets die letten op de veiligheid en die ook ingrijpen als dat nodig is. Tot nu toe hebben zich zes mensen aangemeld en ik hoop op minimaal tien." 

Zomervakantie

Tot slot: in de zomervakantie organiseert Versa Welzijn op maandag-, dinsdag- en woensdagochtend voor de jeugd sport- en spelactiviteiten op een aantal schoolpleinen. Ook de ochtendwandeling wordt gehouden en in principe ook de scootmobieltocht.

Alle activiteiten starten bij het kantoor van Versa Welzijn aan Papelaan 99. Met uitzondering van de scootmobieltocht en het tennis, zijn alle activiteiten gratis. Meer informatie en opgeven kan bij sportiefweesp.nl