Sinds 2 jaar werkt Anne in een gesloten inrichting in Amsterdam als begeleider. De inrichting is het voorlopige thuis van zo’n 14 meiden tussen de 12 en 18 jaar die slachtoffer zijn geworden van loverboys. “De problematiek van deze meiden is ernstig. Ze hebben het vaak niet gered op een open instelling, liepen daar weg of waren er niet aan toe om aan zichzelf te werken.” 

De rechter heeft hen opgelegd om een tijd te verblijven in de gesloten inrichting. De gemiddelde tijd dat ze daar zitten is 9 maanden. De eerste tijd mogen ze helemaal niet naar huis of naar school. Les krijgen ze binnen de muren van de instelling. “Dat is best zwaar voor ze. Gelukkig kunnen sommige meisjes na een tijdje in het weekend op verlof als ze een redelijke thuissituatie hebben,” vertelt Anne.

Problemen beginnen thuis

Maar vaak zijn de thuissituaties slecht en is het de plek waar de problemen zijn begonnen. “Alle meiden die bij ons wonen, komen uit een gezin waar al problemen spelen." 

Uiteindelijk raken ze op het verkeerde pad

Verslaafde ouders, huiselijk geweld, of ouders met psychische klachten, Anne ziet het allemaal voorbij komen. "Bij sommige meisjes is er zelfs sprake van seksueel misbruik. Door al die factoren zijn ze vaak op straat te vinden om hun huis te ontvluchten, en komen ze met de verkeerde mensen in aanraking. Uiteindelijk raken ze op verkeerde pad.”


Loverboys

Loverboys zijn allang niet meer jongens die de meiden overladen met cadeaus, zoals dat vroeger was. Het gaat er tegenwoordig heel anders aan toe, volgens Anne. “Je moet nu meer denken aan afpersing."

Meisjes worden gechanteerd met foto's

"Dat kan zijn dat ze worden gechanteerd met foto’s en video’s die zij van zichzelf hebben gemaakt en naar de jongen in kwestie hebben gestuurd. Maar ook zien we veel cases waarbij het meisje ‘gratis’ lachgas krijgt van de jongen en daar later voor moet betalen.” Volgens het Trimbos Instituut is het gebruik van lachgas de afgelopen jaren sterk toegenomen. Het wordt gebruikt als nieuwe partydrug en het zorgt voor een kortdurende, maar sterke roes. Anne ziet de gevolgen ervan terug. Ze is blij dat ze de meisjes kan begeleiden naar een betere toekomst. “Die meiden hebben het nergens gered. En ik mag helpen bij het maken van kleine stapjes vooruit, kleine doelen te stellen voor een betere toekomst.” 


Van de gulle gevers - Anne van der Meyden

Kledingmarkt

Elk jaar organiseren Anne en haar collega’s leuke activiteiten voor de meiden om de zomervakantie door te komen. “Ze kunnen niet altijd naar huis en er is geen dagbesteding. Dus om de verveling tegen te gaan, organiseren we leuke dingen voor ze.” Vorig jaar hebben we bijvoorbeeld een dag lang kappers over de vloer gehad. Toen konden ze lekker hun haar en wenkbrauwen laten doen. En dit jaar willen we ze verwennen met kleding.”

De tieners hebben het thuis vaak niet breed

Anne heeft op haar Facebook een oproep gedaan voor tweedehandskleding en gympen. “We toveren op 14 augustus de gymzaal om tot kledingmarkt. De meiden krijgen een bon met daarop een fictief bedrag waarmee ze kleding en schoenen mogen uitzoeken. Als je bon op is, mogen de volgende twee de markt afstruinen. Zo komt iedereen aan de beurt en voorkomen we dat de eerste twee alle leuke kledingstukken eruit halen.” De tieners hebben het thuis vaak niet breed. En ze zitten gemiddeld zo’n 9 maanden in de gesloten instelling. “Tieners groeien natuurlijk hard dus het is ook wel echt nodig”, zegt Anne. Daarom is ze hard op zoek naar meer kleding.

De drie B’s

Kledingvoorschriften zijn er wel, want voor deze groep geldt dat ‘de drie B’s’ bedekt moeten zijn. “Daarmee bedoelen we de billen, buik en borsten. Dus er zullen op de kledingmarkt geen korte rokjes, naveltruitjes of truitjes met decolleté te vinden zijn." Kleding van maat XS tot en met M, gympen en tasjes zijn meer dan welkom. “Ik heb nu een paar zakken vol maar hoe meer kleding we hebben, hoe blijer we de meiden kunnen maken.” Mocht je kleding willen doneren dan kan dat tot 31 juli. Stuur een mailtje naar: anne.kledinginzameling@outlook.com En Anne maakt een afspraak om de kleding op te halen.