Na maandenlang thuis te zijn geweest, zijn we wel toe aan een ander uitzicht en een andere omgeving. Lokale ondernemers in de vakantiebranche merken dat mensen weer plannen durven te maken, al nemen ze daarin wel het liefst zo min mogelijk risico. Er is vooral veel vraag naar vakantiehuisjes en campers. 

Vecht & Weide 

Bij Vecht & Weide aan de Dammerweg zijn de eerste huisjes alweer bezet. Willy Nagel: "Door Duitse toeristen. Maar de huisjes hebben niet al die tijd leeg gestaan hoor, we hebben ze tijdens de lockdown ook verhuurd aan mensen die moesten thuiswerken, maar dat door hun thuissituatie niet konden. Zo was er een stel, dat in afwachting van de oplevering van hun nieuwe huis, bij zijn ouders inwoonde. Toen de lockdown kwam, moesten ze allemaal thuiswerken. Met z'n vieren dus, het was thuis nog drukker dan op kantoor. Toen is dat jonge stel naar een van onze huisjes uitgeweken." 

'Onze gasten komen normaal van heinde en verre. Nu zijn het vooral Nederlanders'

Handen en voeten

De eerste weken/maanden nadat de wereld op slot ging, regende het annuleringen bij Willy. "Vrijwel alle buitenlandse reserveringen werden ingetrokken. Niet alleen voor het voorjaar, ook voor de zomer. Mensen namen het zekere voor het onzeker. Via Booking.com - waar wij mee werken - is annuleren ook veel makkelijker dan bij bijvoorbeeld Corendon. Tenminste voor de gast, niet voor ons als aanbieder. Inmiddels komen er weer steeds meer reserveringen binnen, vooral van Nederlanders." Dat betekent dat het voor Willy en Ruth wel makkelijker communiceren wordt deze zomer: "Onze gasten komen normaal gesproken uit alle windstreken, tot aan Oman en China aan toe. Dan is het soms spreken met handen en voeten." Vecht & Weide heeft vier knusse vakantiehuisjes, allen geschikt voor 4 personen. Daarnaast is er, even verderop, een onbeheerde camperplaats. 

Holidayplanner 

Voor Carola van Gelstwijk kwam de coronacrisis nog eens extra beroerd uit. De Weespse was net vorig jaar, naast haar werk voor Tenzing Travel, begonnen als zelfstandig holidayplanner. Ze maakte een vliegende start, en toen ging de wereld op slot. Je zou bijna kunnen stellen dat ze meer repatrianten dan gewone klanten heeft gehad.

Je kan bijna stellen dat Carola meer repatrianten dan echte klanten had 

"Ik heb het geluk dat ik hiernaast ook nog een vaste baan heb. Anders had het er beroerd voor me uitgezien. Veel zelfstandigen in deze branche gaan het niet halen. Het verdienmodel is eigenlijk ook heel gek. Als zelfstandig reisadviseur krijg je pas commissie als mensen terugkomen van vakantie. Ik ben de afgelopen maanden ontzettend druk geweest met annuleringen en omboekingen, maar er komt geen geld binnen." Ze heeft nog wat klanten die in juli of augustus hopen weg te kunnen, dit zijn reserveringen die al langer stonden en waarover nog geen duidelijkheid is. "Voor Turkije bijvoorbeeld geldt nog steeds code oranje. Dat kan nog alle kanten opgaan." 

Holidayplanner Carola in de Grand Canyon  

Commissie achteraf

Inmiddels begint de Weespse wel weer nieuwe boekingen te krijgen: "Ik heb overwogen te stoppen, omdat ik wel moet betalen voor de franchiseformule terwijl ik er nu niets of nauwelijks iets mee verdien. Maar een peiling binnen mijn netwerk heeft me doen besluiten door te gaan. Daar kwam namelijk uit naar voren wat ik eigenlijk wel wist: "Mensen zullen ondanks de veranderde wereld altijd op vakantie willen blijven gaan. Omdat ze zichzelf daarmee belonen voor een jaar hard werken, om qualitytime met elkaar te hebben of om de wereld te ontdekken."

"Het coronavirus houdt ons nu even in zijn greep maar gaat daar op de langere termijn niets aan veranderen. Mensen zullen er juist alleen maar meer naar gaan hunkeren om er even tussen uit te kunnen. Ik begin nu reserveringen binnen te krijgen voor het najaar en de winter, stedentrips en wintersport. En ik voorspel voor september een run op de zomervakantie van 2021, ook omdat mensen vrezen dat de prijzen de pan uit gaan rijzen." 

Camperverhuur 

Ook voor Camperverhuur aan de Vecht begint de zon zo zoetjes aan weer te schijnen. "De verhuur komt weer op gang. En heel behoorlijk ook, je ziet dat het nu door veel Nederlanders wordt gezien als een veilig alternatief om te reizen", zegt Sybren Bakker. Van het voorjaar heeft hij wel een knauw gehad. "Normaal begint voor ons in maart het seizoen, in plaats daarvan begon in die maand de ellende. We kregen de ene annulering na de andere. Gelukkige hadden we wat reserves en konden we het overbruggen. Als de lockdown tot na de zomer had geduurd, dan had het er somber uit gezien." 

'Er is op vakantiegebied nog veel onzeker maar met een camper heb je alles in eigen hand'

Wat Bakker opvalt, is dat veel van de boekingen die nu binnenkomen voor een korte periode zijn. "Wij zijn gewend onze campers pas drie of vier weken later weer terug te zien, maar nu krijgen we steeds aanvragen voor een weekje. Ik denk dat het mensen zijn die normaal op vliegvakantie gaan, maar die nu dat niet door kan gaan een weekje camper willen proberen." Dat gaat ze vast en zeker bevallen, verwacht de Weesper ondernemer: "Je hebt je eigen bedoening, je eigen sanitair en als het je ergens niet bevalt dan rij je weer verder. Er is op vakantiegebied nog veel onzeker, maar wie met een camper rijdt heeft vrijwel alles in eigen hand." 

Kan een superzomer de verloren omzet van afgelopen voorjaar nog goed maken? "Nee zegt Bakker. "Want de twintig campers die we hebben zijn in de zomer eigenlijk altijd wel allemaal weg. Als ik deze maanden meer zou willen verdienen, zou ik meer campers moeten hebben maar investeren is juist vanwege het verloren voorjaar geen optie."