Aanstaande zondag zou de 39ste editie van de Vechtloop worden gehouden, maar het coronavirus gooit roet in het eten. Dus houdt de organisatie dit jaar tijd over. Vrijwilligerscoördinator Rita van Gemert gebruikt die tijd voor het in kaart brengen van de historie van het evenement. Ze deelt haar eerste bevindingen met deze redactie. 

De Vechtloop vindt zijn oorsprong in 1980, het jaar dat Weesp 625 jaar stadsrechten vierde. Omdat sportvereniging The Victory dat jaar zestig jaar bestond en dus ook een jubileum te vieren had, besloot de feestcommissie een trimloop te organiseren. Bij de eerste Vechtloop op zaterdag 17 mei 1980 verschenen 200 deelnemers aan de start. Als je nagaat dat veel edities na de millenniumwissel tussen de 800 en 1500 hardlopers trokken, kun je rustig concluderen dat die eerste editie vooral een feestje voor ingewijden was. 

Steeplechase

Nou ja, een feestje? Tijdens haar naspeuringen stuitte Rita van Gemert op een krantenknipsel waaruit blijkt dat de eerste Vechtloop op organisatorisch gebied flink wat te wensen overliet. De journalist van de Nieuwe Weesper bedacht als kop 'Rommelige Vechtloop' en beschrijft in het artikel dat de trimloop meer weg had van een 'steeplechase,' ofwel een hindernisbaan. Zo moesten de deelnemers onderweg hooiwagens en open bruggen omzeilen en dat leverde soms gevaarlijke situaties op. Hieronder het bewuste artikel: 

(Artikel uit de Nieuwe Weesper, medio mei 1980)

Rommelige Vechtloop

WEESP - De Vecht(trim)-loop ter gelegenheid van Weesp 625 jaar stadsrechten en het 60-jarige bestaan van The Victory is een geslaagd maar niet gejheel vlekkeloos gebeuren geworden. Zo'n 200 lopers melden zich afgelopen zaterdag aan de start voor de draf over de 5 of 10 kilometer.

De route van 5 km. liep over de wallen van Weesp, waarbij de Vest als keerpunt fungeerde. De 10 kilometer voerde de lopers over de 's-Gravelandseweg via Uitermeer, langs de Provincialeweg, door de klomp naar de wallen van Weesp, vanwaar verder de route van 5 kilometer werd gevolgd. Met het mooie weer leek het niet stuk te kunnen. Naderhand waren enkele deelnemers echter allerminst over de organisatie te spreken. Er was tijdens de loop niet voor afzetting langs het parcours gezorgd, waardoor enkele gevaarlijke situaties ontstonden. Twee kolossale hooiwagens zorgden op de 's-Gravelandseweg voor de eerste belemmering. De bruggen maakten de race bijna tot een steeple chase. De brug bij het Fort Uitermeer stond langdurig open en in hun ongeduld klommen enkele lopers de brug op, wipten over de sloot om zo toch een redelijke finish te kunnen maken. Ook de Vechtbrug naar de Ossenmarkt heeft een meer dan 5-daagse werkweek en werd een oneerlijke factor.

Bij wie de fout ligt is onduidelijk. De vergunning voor de Vechtloop is door de politie afgegeven. De wegafzetting gaat meestal in overleg met het rijkskorps. Mocht de politie niet over voldoende manschap beschikken, en dat was zaterdag met de drukte rond de markt Oriëntal het geval, dan laat ze het doorgaans over aan de baancommissarissen van de organisatie. wat de bruggen betreft had de organisatie met de gemeente of de provincie (dat hangt van de brug af) contact moeten zoeken. Niettemin werd er toch gelopen. De speciale ploegenloop werd verrassend gewonnen door de Veteranen Nederland voor The Victory en Argus. Voor deze schitterende prestatie ontvingen de veteranen een wisselbeker alsmede de 'Zilveren Willem' uitgereikt. voor de finishende deelnemer lag de 'Bronzen Willem', een speciale Zilveren Willem ter gelegenheid van weesp 625 stadsrechten en een oorkonde klaar. De organisatie hoopt de loop volgend jaar te herhalen en om er meer bekendheid aan te geven, zal de vechtloop dan in de landelijke trimagenda worden opgenomen.

Onderdeel van S&B

De edities erna is de Vechtloop een aantal jaar onderdeel geweest van het Sluis-en-bruggenfeest en werd het evenement volgens Van Gemert op zaterdag gehouden. Of er toen meer mensen meededen, is nog niet bekend. Het onderzoek van de Weespse loopt nog. Wel weet ze dat de loop eind jaren '80, begin jaren '90 zo tussen de 220 en 415 deelnemers trok. "De organisatie was toen in handen van de All Seasons Friends van The Victory. Dat was een groep mensen die activiteiten organiseerden die buiten het voetbal vielen. Daar was de Vechtloop er een van, maar ze organiseerden bijvoorbeeld ook schaatswedstrijden op de Vecht, compleet met koek en zopie." 


In 2018 ontving Rita van Gemert (rechts) voor haar inzet voor onder meer de Vechtloop een koninklijke onderscheiding. 

Echt een vlucht nam de loop toen de organisatie werd overgenomen door de TTW. Niet heel gek, want deze afkorting staat voor Trim- en Trainingsgroep Weesp. Er kwam een uitslagenregistratie en er werden afstanden aan de loop toegevoegd. Van wandelafstanden en een scholierenloop tot de 15 kilometer en zelfs een halve marathon. Die langere afstanden trokken marathon- en triatlontoppers uit hele land. Eind 2011 vond de organisatie het tijd om het evenement in een eigen stichting onder te brengen, al is de TTW altijd nauw betrokken gebleven. Het bleek een goede zet, in 2013 (de 32ste editie) werd met 1.552 inschrijvingen een recordaantal deelnemers gevestigd. Dat zal veel te maken hebben gehad met de Mini Kids Run, die dat jaar geïntroduceerd werd. 

In 2008 liep schrijver en tv-presentator Abdelkader Benali de 10 km

2020: pandemie

Van Gemert heeft met behulp van de archieven van de Historische kring Weesp, de Nieuwe Weesper en het WeesperNieuws inmiddels allemaal leuke feitjes verzameld. Een greep: In 2006 vond de Vechtloop plaats tijdens een hittegolf. Juli was toen de warmste maand in drie eeuwen tijd. Ondanks de enorme warmte verschenen er 800 deelnemers aan de start. In 2008 deed de Marokkaans-Nederlandse schrijver en tv-presentator Abdelkader Benali mee. Hij werd toen 15e op de 10 km. Een ander feitje: de enige keer dat het evenement ooit werd afgelast door een wereldwijde pandemie, was in 2020. Noteer de datum voor volgend jaar daarom maar vast in je agenda: 27 juni 2021. Dan vindt alsnog de 39ste editie van de Vechtloop plaats. 

Er mist nog een jaar

Voor de oplettende lezer die meent dat er iets niet klopt: inderdaad als de eerste editie in 1980 was dan had de Vechtloop van dit jaar de 40ste moeten zijn. Toch is dat volgens de archieven niet zo. Volgens Van Gemert is de loop in 1986 waarschijnlijk ook gecanceld, maar ze heeft nog niet goed kunnen terugvinden hoe en waarom. Ze hoopt volgende week in het gemeentearchief terecht te kunnen en dan meer te achterhalen.