Het Diemerbos is in trek bij natuurliefhebbers, onder wie vogelaars, en recreanten die een wandeling maken, hardlopen, fietsen, de hond uitlaten of House of Bird bezoeken. Het Diemerbos bestaat uit twee delen die worden gescheiden door de A9. In het oostelijk deel van het Diemerbos ligt het accent vooral op de natuurbeleving. Ook in het westelijk deel van het Diemerbos, dat een ingang heeft aan de Muiderstraatweg in Diemen, kunnen natuurliefhebbers hun hart ophalen. Maar daar is tevens volop de gelegenheid om te recreëren.

Honden

In het westelijk deel van het Diemerbos zijn veel ruiterpaarden en is ook een speelbos voor kinderen. Honden mogen alleen in dit deel van het Diemerbos loslopen. Anne Voorbergen kent de verhalen van mensen die niet van honden houden en het niet prettig vinden om in dat deel van het bos te wandelen of hard te lopen. "Mensen die per se niet met loslopende honden willen worden geconfronteerd, kunnen beter naar het oostelijk deel van het Diemerbos gaan. Dat deel van het bos is te bereiken via een ingang aan de kant van Driemond."

Boswachter Anne Voorbergen

De invloed van corona

Medio maart werden de maatregelen aangekondigd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De intelligente lockdown was voor veel mensen aanleiding om regelmatig de natuur in te gaan. Het werd drukker in het Diemerbos. Anne Voorbergen: "Het was prettig dat er toen meer mensen naar het Diemerbos gingen, maar dat moment viel precies samen met het broedseizoen voor vogels. Wij wilden niet dat de vogels gestoord werden en hebben regelmatig gecontroleerd of mensen zich aan de regels hielden en bijvoorbeeld op de looppaden bleven. Als de situatie weer helemaal normaal is, verwacht ik dat er weer minder mensen de natuur in gaan, maar ik denk wel dat meer mensen het Diemerbos blijven bezoeken dan voor het begin van de coronacrisis het geval was." 

Staatsbosbeheer is verantwoordelijk voor het beheer van het Diemerbos. Groengebied Amsterdam Amstelland beheert de fiets- en ruiterpaden. "Wij starten in de loop van dit jaar met het vervangen van een aantal bruggetjes en een aantal bankjes in het bos. Andere bankjes worden schoongemaakt en opgeknapt. Het speelbos voor kinderen krijgt een update, waarbij gebruik wordt gemaakt van meer duurzame materialen."

Er worden steeds meer en ook steeds meer bijzondere vogels in het bos waargenomen

Ontwikkeling

Anne Voorbergen gaat in op de historie van het Diemerbos: "Het Diemerbos is in de jaren negentig aangelegd en heeft de afgelopen dertig jaar een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Er is door de jaren heen een andere vegetatie in het bos ontstaan. Dit heeft invloed gehad op de vogels die in het Diemerbos verblijven. Er worden steeds meer en ook steeds meer bijzondere vogels in het bos waargenomen. Het gaat om roofvogels zoals buizerds, haviken en uilen. Maar ook de wielewaal, de appelvink en de goudvink worden gesignaleerd."

Zij is blij met de komst van Scouting Diemen en House of Bird. Scouting Diemen opende enkele jaren geleden De Blokhut in het Diemerbos. Sinds kort is House of Bird opengegaan. Het bedrijf heeft uiteraard te maken met de beperkingen die voor de horeca gelden. Er mogen nu maximaal dertig personen binnen aanwezig zijn, maar op het riante terras is meer plaats. Anne Voorbergen: "Wij werken samen met Scouting Diemen. Wij houden als Staatsbosbeheer soms bijeenkomsten in De Blokhut. House of Bird vind ik echt een aanwinst. Het trekt veel mensen naar het Diemerbos. Zij kunnen een wandeling maken en daarna iets drinken."