Sara Kroos, oprichter van de theaterschool Zone 1380 vertelt dat de afgelopen maanden erg heftig zijn geweest voor de leerlingen en voor henzelf. “Theaterlessen zijn bij uitstek lessen die je in het echt wil volgen. De leerlingen werken met elkaar, reageren op elkaar en als je niet in 1 ruimte bent is het moeilijk om toneel te spelen.” 

We hebben ontzettend hard gewerkt aan nieuwe online toneelstukken

De leraren van Zone 1380 staken gelijk de koppen bij elkaar om te bedenken hoe ze de kinderen toch les kunnen blijven geven. “Na een paar weken kwamen we met de oplossing om online te gaan werken. Niet alleen de theaterlessen zijn we online gaan geven maar ook de voorstellingen. We hebben ontzettend hard gewerkt om nieuwe toneelstukken te maken voor elke klas.”

Online voorstellingen

Er zijn zes theaterklassen die allemaal deze week hun online voorstelling opvoeren voor familie en bekenden en ieder ander die het leuk vindt. Sara vertelt dat ze goed hebben nagedacht over de nieuwe vorm. “We hebben interactieve elementen toegevoegd aan elke voorstelling. Hierdoor kunnen de kijkers zelf meedoen. Vanavond hebben we bijvoorbeeld een voorstelling over een diamantroof en kunnen de kijkers meedenken over wie de dief is.” Afgelopen zaterdag was de eerste. Het was een groot succes volgens Sara. “Wat zo leuk is, de leerlingen zien iedereen die ingelogd is."

Het is heel fijn dat er toch een voorstelling gegeven kan worden

"Dus ze hebben het gevoel dat ze alsnog voor een heel publiek spelen en ze kunnen zwaaien naar hun ouders. De kinderen geven terug dat ze dezelfde zenuwen hebben als wanneer ze echt het podium op moeten.” Voor Sara is het belangrijk dat de leerlingen creatief bezig kunnen blijven. Op deze manier, is dat gelukt. “Het is heel fijn dat er toch een voorstelling gegeven kan worden, want daar kijken de kinderen het meest naar uit. Ik ben blij dat het ons gelukt is.”


Theatervoorstelling oude stijl - Myron Wouts

Zone1380 zit op dit moment op een tijdelijke locatie in de wijk Weespersluis. Ook daar hadden de voorstellingen niet live opgevoerd kunnen worden. “We zouden in de Van Houtenkerk voorstellingen geven, in Theater de Omval in Diemen en De Blinker in Kortenhoef.” Sara hoopt dat ze in de winter over kunnen naar een nieuwe locatie binnen Weesp. Ze zijn met diverse opties bezig maar niks is nog definitief. “Als iemand nog een goeie tip heeft kunnen ze altijd mailen.”

Uitbreiding

Ondanks Corona gaat de theaterschool flink uitbreiden. “De vraag was al jaren groot vanuit omliggende dorpen en steden. Maar nu zijn we zover dat we genoeg leraren hebben en alle locaties gevonden hebben. We gaan vanaf de zomervakantie op 9 locaties in ’t Gooi en Amsterdam theaterlessen aanbieden.” Die locaties zijn te vinden in Amsterdam Zuidoost, Muiderberg, Diemen, Hilversum, Hilversumse Meent, Kortenhoef, Nederhorst den Berg, Bussum en Loenen aan de Vecht.

We kunnen niet wachten totdat we weer samen kunnen spelen

Vanaf september mogen de leerlingen weer bij elkaar komen en kan er weer live les gegeven worden. “We zijn daar ontzettend blij mee. Alles is al klaar, er staan strepen op de vloer zodat de kinderen afstand kunnen houden van hun leraar en alle extra maatregelen zijn genomen. We kunnen niet wachten tot we echt weer kunnen samen spelen met de kinderen.” De online voorstellingen zijn voor iedereen toegankelijk. Je kan een virtueel plekje reserveren via pascal@zone1380.nl

De data van de voorstellingen op een rij:
De diamantroof, maandag 29 juni om 19.30 uur;
The Murder Mystery, dinsdag 30 juni om 20.00 uur;
De Diamantroof, woensdag 1 juli om 19.30 uur; 
Speelfim 'Paranoide', donderdag 2 juli om 19.00 uur.